• Sanjaja

    Cysta och ivf

    Har under hösten gjort en ivf som tyvärr misslyckades :( har gjort många ultraljud under tiden och aldrig har man sett några cystor. Var idag på vår klinik för ett ultraljud inför insättning av embryo från frysen. Då såg man vad som såg ut som blodfyllda cystor , som man har vid endometrios. Jag har länge trott att jag kanske har endometrios pga att många symtom passar in på mig, det är dock inget som någon läkare tidigare sagt.

    Läkaren sa att detta inte borde minska chanerns vid insättning av embryo denna cykel men känner mig lite orolig....någon som vet? Vill i sådant hellre vänta tills nästa men är samtidigt sjukt otålig och Vill verkligen köra igång så snart som möjligt... nån som har erfarenhet?

  • Svar på tråden Cysta och ivf
  • Limarie

    Intressant. Jag har samma situation. Aldrig haft en cysta men själv trodde jag att jag har endometrios.

    Vid första IVF och ul såg man ingen cysta men vid IVF nr 2 punkterade de en "follikel" som var blodfylld. Detta var i augusti. Var då ca 2 cm stor. Blivit knappt mindre sedan dess, har inga besvär.

    Endometrios i sig kan vara en förklaring till barnlösheten och till lågt AMH trots ung ålder. Men konstigt nog fanns ju cystan inte innan.

    Sedan var jag nu hos en tredje gynekolog som är mer specialiserad på endo och hon tyckte inte att man kunde med säkerhet säger att detta är endo. Hon tror att de kanske punkterade ett kärl och det blev inkapslad blod. Detta brukar inte alltid bildas tillbaka enligt henne.

    Vi har dock bestämt att jag har diagnosen endo fram tills vidare. Detta kan vara viktigt för framtida IVFer (vi gör donation nu faktiskt). Nu blev jag nämligen innan behandlingen nedreglerad för att förbättra chanserna .

    Cystan i sig minskar kanske inte direkt chanserna att bli gravid vid IVF men det kan ha någon betydelse. Jag hade nästa gång frågad om du inte kan bli nedreglerad med spruta eller nässpray respektive ppiller innan. Det kan man ta t.ex. 3 månader innan behandling för att lugna en ev endometrios.


    Äggdonation feb 2020 - AMH 0,9 (34 år) /spermafaktor - tidigare 2 IVF 2019 med ICSI - noll av nio ägg befruktades
  • Snuttis2

    Sanjaja -Kör på!!

    Har själv endo, har gjort ivf o under ivf fått en större cysta!

    Cystorna kan uppstå under ivf eftersom du stimulerar äggstockarna intensivt och också kan irritera dem- vilket i sig inget konstigt . Skulle du också ha endo så är ju risken större att de uppstår . Cystorna kan om de är mktstora påverka äggutplock(att man inte når alla äggblåsor) och de kan påverka äggstockarnas möjlighet att skicka iväg ett ägg ut i äggledaren vid normal cykel! (Något som Dock inte är ett problem vid ivf)

    Men du vill under inga omständigheter ta bort dem innan du är klar med barnafödande .

    Om man går in o tar bort skadar man alltid äggstocken och riskerar att förlora 100 tusentals ägganlag i äggstocken vilket inte är särskilt önskvärt om du har låga värden på äggreserven!

    Cystor över 6 cm bör opereras men som sagt först när man är helt färdig med barnafödande.

    Cystan påverkar inte insättning vid ivf utan alltså enbart framtida behandlingar /stimuleringar av äggstockarna .

    Precis som Limarie säger kan långt protokoll med ned reglering vara aktuell inför ev framtida stimulering. Åtminstånde ingen nackdel.

    Jag fick en son efter mina ivf behandlingar o efter graviditet och amning har min cysta försvunnit av sig själv och den var över 6 cm och med plan att opereras bort efter avslutade ivf !

    Lycka till och oroa dig inte för cystan : )

Svar på tråden Cysta och ivf