• Anonym (Anonym)

    Bebis i familjehem

    Hej. Undrar om någon här har fått sin bebis placerad i familjehem eller känner till ett sådant fall och vill dela med sig av sin historia. Hur barnet mår osv.

    Är det stor skillnad när en bebis blir placerad än ett äldre barn?

    Har läst en del om hur barn i familjehem ofta mår sämre.

    Men borde inte en bebis som blir placerad mer accepteras som familjens egen och dessutom se familjehemsföräldrarna som mamma och pappa?

    Eller mår barn som placerats i spädbarnsålder generellt lika dåligt som lite äldre barn i familjehem?

  • Svar på tråden Bebis i familjehem
  • Anonym (Soc.)

    Bebisarna. Som tas från Bb mår som vilka andra barn som helst under småbarnsåren. De knyter an till familjehemmet som mamma och pappa.

    Senare i livet kan dock frågor om identitet och tillhörighet ställa till problem. Och tillskilnad från de som är adopterade har de ju ingen juridisk tillhörighet till sin familj.

    Barnen själva har ju ofta också rent generiskt ärvt en del av sina biologiska föräldrars svårigheter, som benägenhet för missbruk, psykisk ohälsa eller mentala funktionshinder.

    Det är inte oproblematiskt även om de placeras som bebisar.

    Men de 4 bebisar som jag själv varit inblandad i som tagits från BB så har det inte funnits något alternativ. Inga andra stödinsatser omkring hade hjälpt. Och utan placering hade barnen nog inte levt.

  • Anonym (olika)

    Barn i familjehem mår väl kanske inte sämre av just familjehemmet eller separationen, utan också av anledningen till att de inte kunde bo hemma. 

    Ofta finns ju en historia av rätt lång tid med bristande omvårdnad, misshandel, osäkerhet och ibland värre innan barnet omhändertas, som barnets biologiska föräldrar är ansvariga för. Barnet bär ju med sig upplevelser och trauman och ärr, och har i många fall inte fått den normala stimulans och träning i livet som behövs för att kunna må bra längre fram - de biologiska föräldrarna har ofta misslyckats lära barnet hur man tar hand om sig själv, om strategier för att klara motgångar, hur man är en bra vän och så vidare. 

    En bebis har ju inte hunnit behandlas tokigt så länge, så den har andra förutsättningar att utvecklas i ett tryggt sammanhang. Å andra sidan är det ju också fullt normalt och logiskt att barn som omhändertagits någon gång drabbas av funderingar kring varför de biologiska föräldrarna inte mäktade med, om sitt egete arv och ursprung, tankar på hur livet kunde blivit och så. Men hade bebisen stannat kvar och vuxit upp med föräldrar som inte klarat sitt uppdrag, så hade den troligen mått betydligt sämre. 

Svar på tråden Bebis i familjehem