Jag tror du får prova dig fram en del, det är väldigt individuellt vilka smaker man gillar och ibland måste man äta något en längre tid för att vänja sig vid och börja uppskatta en ny smak. Men här är ersättningarna jag använder:
Jag dricker helst havremjölk. Brukar köpa en sort på Ica som är lite billigare än Oatlys. Brukar inte köpa ekologiskt för jag vill att min havremjölk är berikad med kalcium, vilket de ekologiska sorterna inte är. I kaffet vet jag att många uppskattar Oatlys iKaffe. (Jag dricker inte kaffe själv.) Om jag ska använda mjölk i maten, t.ex. till risgrynsgröt eller stuvade makaroner, så brukar jag växla mellan havremjölk och sojamjölk. Tycker båda blir bra. Men har hört att en del använder iKaffe då också, och det ska göra allt extra krämigt tydligen.
När det gäller matlagningsgrädde brukar jag använda Icas havregrädde, Alpros sojagrädde eller kokosmjölk/kokosgrädde. Äter sällan vispgrädde men tycker Alpros är godast.
Oatly har en havrefraiche. Jag tycker inte den är så god. Planti har en "greek style gurt" (tror jag den heter) som jag gillar mycket. Den blir ännu bättre om man har i lite citronsaft. Den passar till kalla såser, t.ex. tzatziki. Samma märke har också två sorters fraiche man kan använda i matlagning, en naturell och en med smak. De är bra, jag gillar dem. När det gäller yoghurt tycker jag bäst om Alpros sojayoghurt.
Om du vill ersätta äggvita så går det jättebra med bönspad. (Om du t.ex. ska laga maränger eller chokladmousse.) Man kan hitta ersättning för äggula, lättast är väl online, om man ska baka något med äggula i. Jag har aldrig behövt göra det för jag bakar inte jätteofta. Många kakor (tänk typ kladdkaka, morotskaka och liknande) har ägg i vanliga recepten men går ändå utmärkt att få till även helt utan ägg eller äggersättning. Så testa googla recept när du ska baka något och se vad som dyker upp. Är du ute efter äggsmak, t.ex. i äggröra, så kan du utforska svart salt (kala namak) som smakar ägglikt. "Scrambled tofu" är det många som gillar och då kan svart salt bidra med själva äggsmaken. Pannkakor går bra att göra utan ägg. Det är lätt att hitta enkla recept på amerikanska pannkakor. När det gäller tunna pannkakor så rekommenderar jag receptet som finns på bloggen "Jävligt Gott". Finns också ett recept där man använder blötlagda röda linser till pannkakorna, kolla bloggen Awesome Vegan Dad.
Kan också tipsa om Oatlys påMackan som ersättning till mjukost (typ Philadelphia). När det gäller annan ost är det svårare. Det finns inte många jättebra alternativ. Parmesanersättningarna brukar vara ok. Det finns en vegansk ädelost som är väldig bra från ett märke som heter Green Vie. Man kan laga egna ostsåser med tapiokastärkelse (stärkelsen gör den trådig), finns olika recept online, har aldrig testat själv. Bjäst är populärt, det är en slags näringsflingor som du hittar i välsorterade mataffärer eller i hälsokostaffären. Den har en lite ostig smak och passar t.ex. att strö över pastan. Innehåller dessutom en massa bra vitaminer. Helt vanlig hushållsost är det svåraste att hitta bra ersättning till, tycker jag. Ska finnas en sort som heter "Epic Mature Cheddar" från Violife som folk pratat en del om för den ska tydligen vara riktigt bra. Den är svår att hitta dock, så jag har inte testat just den. (Obs, ej att förväxla med vanliga mature cheddar från Violife, som ofta finns i de vanliga butikerna.)