• Happyconejo

    Få bort ögongojs

    Hej! Har lite problem med ögongojs som fastnar och torkar längst in i roten av ögonfransarna. Blir väldigt svårt att få bort och är rädd att de ska täppa igen så de inte växer ut några nya fransar!

    Har ni något tips för att få bort gojset från roten av fransarna? Tack på förhand

    Mvh

    Kalle

  • Svar på tråden Få bort ögongojs
  • Litorina

    Gojset kan bero på pollenallergi. Det finns receptfria ögondroppar och piller som kan hjälpa. Prata med apotekspersonalen!

    Det kan också vara ögoninflammation. Det går oftast över av sig själv om man rengör ögat ofta och inte pillar. Läs på 1177. Vi har använt bomullspads för sminkborttagning.

    Så här skriver 1177 om att göra ren ögat från gojs (det står om barn, men vuxenögon funkar ju likadant)

    Tvätta bort var i ögonen med till exempel ett mjukt papper eller en bomullstuss fuktad i ljummet vatten.

    Bakterier och kladd brukar fastna längst in, mot näsan och tårvägen. Tvätta därför från den yttre ögonvrån mot den inre ögonvrån. På så sätt undviker du att få in bakterier och kladd i ögat. Kasta sedan det du har tvättat med för att minska smittorisken.

    Om ögonen klibbar ihop, till exempel när barnet har sovit, kan du blöta en bomullstuss eller kompress och lägga på ögat. Då brukar varet lösas upp och lossna lite, och är lättare att torka bort.

    Det är bra att byta örngott varje dag. [om det är ögoninflammation, min anm.] Barnet bör också ha en egen handduk, både hemma och i förskolan eller familjedaghemmet.

Svar på tråden Få bort ögongojs