• Powerlinaj

    Viktig info till dig med hepatos

    Tänk dig att du har en klåda som bränner djupt inifrån under huden, som tusen myggbett och små heta nålar som kliar över hela kroppen SAMTIDIGT.

    Tänk dig nu att denna plåga kommer plötsligt, och dessutom bara blir värre dag för dag och särskilt när du kliar.. samtidigt kan du inte sluta, du vill riva med naglarna överallt. Värst är det på kvällen, och natten när du verkligen behöver sova och du redan är slutkörd nära botten och sliten av graviditetens alla tyngder. Sömnbristen är enorm.. Ett helvete du inte ens önskar din värsta fiende.

    När jag hade starka värkar under sonens förlossning så var dessa mindre plågsamma än själva klådan jag kände hela tiden. Jag kunde knappt hålla om mitt nyfödda barn efteråt eftersom hans varma lilla kropp triggade igång klådan något fruktansvärt.

    Det är Hepatos jag har haft. Jag blev inlagd på Danderyds sjukhus akut då olika levervärden skjutit i höjden och klådan var extem.. dessutom så försvann provsvar längs vägen dit och journaler skickades till "fel läkare" som inte ens arbetade på specialistmödrarvården, otaliga prover och sjukvårdsbesök senare så blev jag inlagd på Danderyd så att man kan övervaka både mig och bebisen i magen. Sen blev jag efter några veckor akut flyttad till södersjukhuset, pga olika omständigheter, för igångsättning samma dag/kväll (fanns ej plats på Danderyd sjukhus där vi var inlagda) då en läkare ansåg att situationen allt sammantaget förvärrades..

    Sen när vi väl blivit flyttade till södersjukhuset visade det sig snabbt att SÖS inte gör igångsättningar före vecka 37, så då hamnade vi i limbo igen, skulle vi bli flyttade någon annanstans eller skulle SÖS göra en annan bedömning så att vi blir liggandes kvar där utan någon åtgärd annat än övervakningen?

    .... Trots alla vändor och provsar, logistik, livspussel och flyttar så valde lilla Valdemar själv att komma ut i gravidvecka 34 på SöS och förlossningen gick bra, superbra underbar personal! Jag skriver den här texten till DIG som drabbats eller anhörig för att öka medvetenheten om denna ovanliga graviditetsklåda som kan innebära risker både för mamman och bebisen i magen. Samt att symptomen kan vara tecken på bakomliggande sjukdomar vilka är svåra att utreda under graviditeten.. jag fick ta röntgen då jag var inlagd och andra undersökningar. Jag hade en helt vanlig graviditet fram till vecka 32, då började det plötsligt klia på händerna och under fotsulorna en kväll. Jag började googla symtomen och hittade begreppet ?Hepatos? på 1177, allt stämde in på min situation men drabbar endast 1% av alla gravida och informationen på nätet var mycket begränsad.

    Tankarna snurrar och känslorna kommer, dessutom har jag ju en liten familj där hemma som behöver en trygg och stark mamma som orkar och ett familjeliv som fungerar. Såhär kanske man inte föreställer sig en graviditet, men man kanske måste försöka vara beredd på allt, hur livet ska fungera om man blir inlagd, inte kan arbeta, redan har barn och familj att ta hand om osv, samtidigt som man aldrig kan skydda sig mot allt ont som kan hända och man kan inte leva orolig i onödan.

    Men ändå kändes det overkligt. "Det kan ju inte vara jag som fått det här?!" Men det visade sig att jag var drabbad.

    Stigen var kantad av utmaningar, vem sa att det skulle vara enkelt att leva? Dessutom slog coronaviruset till ordentligt i princip samma veva och omvärlden fick ännu en tyngd på sina axlar.

    Känner du igen dig i det här med klåda? Be GENAST om hjälp och att ta leverprover (gallsyra, alat och asalat) Stå på dig ordentligt och be om att ta nya prover även om de är normala till att börja med, särskilt om dina symtom kvarstår. Kräv igångsättning senast vecka 37.. Hepatos ökar nämligen risken för syrebrist hos bebisen i magen och även risker för tidig förlossning (jag födde vecka 34). Hepatos ökar även risken för GBS och detta kan smitta barnet vid förlossning och som då kan bli allvarligt sjukt. Jag hade GBS och hade inte upptäckt detta om inte prover tagits. Se även till att ta NYA leverprover ett par veckor efter förlossningen då symtomen även kan bero på dold leversjukdom. Kvinnor som haft hepatos löper även högre risk att få gallvägs-och levercancer så se till att du följs upp ordentligt av sjukvården.

    För mig tog det flera veckor efter förlossningen innan klådan försvann.. Det gick INTE över direkt efter förlossningen som det stod överallt på nätet. Det har varit utmaningar hela tiden med klåda och en prematur bebis och allt omkring som ska fungera.. Sist men inte minst, du är inte ensam och helvetes -Hepatosen går till slut över ?? Vår lilla bebis, familj och jag mår bra nu! Vi är lyckligt lottade som har en stark och kärleksfull familj som alltid finns närvarande också!

Svar på tråden Viktig info till dig med hepatos