• Entas

    Bokföring

    Behöver hjälp med denna uppgift.



    Börja med att föra in ingående balanser per 1/1 år 9 på respektive konton. Bokför sedan posterna i den ordning som de är angivna nedan. Observera att det inte är nödvändigt att kontera poster som t.ex. försäljning, löner, arbetsgivaravgifter, moms och bolagsskatt månad för månad. Det räcker att klumpsummor bokförs. Alla betalningar görs via ett bankkonto, som tillåts ha ett negativt saldo.

    Beloppen är i mkr om inte annat anges. Avrunda till en decimal vid behov.

    1) I början av året betalas de belopp som utgör ingående balanser på kontonaleverantörs- skulder, skatteskulder, momsredovisning, personalskatt, upplupna arbetsgivaravgifter och upplupna semesterlöner. 43 av de ingående kundfordringarna erhålls.

    2) Konsultarvodena under året är jämnt fördelade och uppgår totalt till 1200 + moms. En del av december månads fakturerade arvode (60 + moms) avser uppdrag som ska utföras i januari år 10, vilket medför att en interimsskuld uppstår. Betalningsvillkoren är 30 dagar netto, vilket leder till att de arvoden som faktureras i december inte hinner erhållas före årsskiftet.

    3) Kontorsmaterial köps och förbrukas i år för totalt 72 + moms. Inköpen görs i två lika stora poster, via bank i april och andra gången via faktura i december med betalning efter 30 dagar.

    4) Samtliga varor i lagret säljs i oktober via bank för 20 + moms.

    5) Företaget fördubblar sitt aktieinnehav i andra företag i början av året. Köpeskillingen är 380. Senare under året säljs en fjärdedel av det totala innehavet för 188. Vid bokslutstillfället värderas kvarvarande aktier enligt genomsnittsmetoden (genomsnittligt anskaffningsvärde) till 585.

    6) Slututdelningen på en kundfordran på 50 inklusive moms, som i fjol beräknades bli 25%, fastställs under sommaren till 40%. I år tas en annan kundfordran på 25 inklusive moms, som hänförs till december månads fakturering, till 100% upp som en befarad förlust.

    7) Årets bruttolöner uppgår till 480. Utbetalning görs med lika stora belopp varje månad. Personalskatten är 35% och arbetsgivaravgifterna 40%. Intjänad semesterlön uppgår till 20+ arbetsgivaravgift.

    8) I samband med bolagsstämman beslutas om en frivillig avsättning till reservfonden på 4. Av samtliga därefter utdelningsbara medel beslutas att 30% ska delas ut, vilket också görs under året.

    9) Som tidigare år betalas sista juni amortering (100) plus ränta (i år 60) på banklånet. Eftersom ingen ränta betalas för det andra halvåret förrän i juni år 10 bokförs en interimsskuld avseende upplupna räntor även detta år. Ränteintäkterna uppgår totalt till 26,7

    10) Någon gång under sommaren köps inventarier via bank för 120 + moms. Samtidigt säljs inventarier via bank (20 + moms). De sålda inventarierna köptes år 8 för 30 + moms. Inventarierna skrivs av enligt plan med 20%. Dessutom görs maximal räkenskapsenlig avskrivning utifrån huvudregeln.

    11) I slutet av året avslutas kontona in- och utgående moms mot momsredovisningskontot. Det är endast december månads ?momssaldo? som inte hinner betalas till staten.

    12) Den preliminära bolagsskatten uppgår även detta år till 180. Skatteverkets besked om slutlig skatt för föregående uppgår till 184. Det ger en debiterad kvarskatt på 4, vilket är 4 mer än vad företaget räknat med. Skattesatsen är den gällande.

  • Svar på tråden Bokföring
  • chrissepisse

    Det där är en omfattande uppgift även om man är vana vid bokföring. Du får ha bra tur om någon ska lägga en timme eller två på att hjälpa dig med den.

  • ensam1

    Det är ingen svår uppgift bara tidsödande. Du får beta igenom en punkt i taget så lär du dig på vägen om det är något du tycker är svårt.

  • Pernsti

    Hej, jag sitter också med denna uppgift. 

    Skulle dock nöja mig med att få hjälp med punkt 2: "Konsultarvodena under året är jämnt fördelade och uppgår totalt till 1200 + moms. En del av december månads fakturerade arvode (60 + moms) avser uppdrag som ska utföras i januari år 10, vilket medför att en interimsskuld uppstår. Betalningsvillkoren är 30 dagar netto, vilket leder till att de arvoden som faktureras i december inte hinner erhållas före årsskiftet"

    Bokförs hela arvodet som en intäkt eller endast den del som hinner bli betald? samt hur gör man med momsen på interimskulden? 

    Hoppas någon orkar skänka ett par minuter och hjälpa mig! 

Svar på tråden Bokföring