• Maria2306

    Sluta med napp, 1,5år. Kris!

    Det är så att jag har ett barn som är 20månader, han har varit jättesvår med nappar och väljer alltid ut bara en han kan använda. Nu har det gått så långt så han tar ingen annan, han stoppar dom inte ens i munnen. Den här nappen han använder nu går inte att ha längre då den är så trasig att det blir en risk. Han älskar sin napp och han hade gärna fått ha kvar den men de går inte längre. Hur ska jag göra? Vi måste sluta eftersom han inte tar någon annan. Men hur ska vi sluta? Känner mig så orolig för detta då han verkligen är fäst vid den..

  • Svar på tråden Sluta med napp, 1,5år. Kris!
  • Barbro45

    Minns de jobbiga dagarna när min  äldste skulle sluta med napp. Det är bara att slita av plåstret. Ta bort den trasiga nappen och bered er på några jobbiga dagar, och nätter. Kasta bort nappen så ni inte frestas att plocka fram den. Det finns liksom inga milda metoder.
    Det får bli mycket kramar, sitta i famnen, sova hos er några dagar.

  • Mortiscia80

    Det finns två metoder. Antingen rakt av som Barbro beskriver, eller vänja honom av med den. Nu är han så gammal att den senare inte funkar tyvärr. Bort med nappen i soporna, förklara att han är en stor kille nu som inte behöver napp.

  • Erla

    Vi fick vår äldsta att byta sina nappar mot en grej som hon väldigt gärna ville ha. Hon var också väldigt fäst vid sin nappar och kunde inte sova om det inte fanns minst tre nappar i hennes säng vid läggdags. Då var hon 2,5 år. Både vi och förskolan hade försökt avvänja, eftersom vi ville det, men det enda som hjälpte var nog att napparna helt försvann. Hon var också extremt kräsen och har bara tagit en napp sedan hon var bebis, men att byta bort dem mot något hon verkligen ville ha gick över förväntan. Gnäll de två första nätterna, men sen var det lugnt.

  • Fröken W

    Min äldsta slutade med napp strax efter sin 3-årsdag. Hon hade bara haft napp när hon sov året mellan 2 och 3. Men när det var dags att sluta helt så gick det hur bra som helst, för hon var redo. Vi hade frågade henne regelbundenhet några månader innan hon slutade när hon tänkte sluta, vi läste böcker om att sluta med napp osv. Sen en dag så sa hon bara att hon skulle sluta med napp. Sagt och gjort. Hon fick välja en present i leksaksaffären och vi lämnade napparna till kaninerna på 4H-gården. Väldigt smärtfritt. Förstår att det inte blir så för alla men en 3-åring kan man förklara för och resonera med på ett helt annat sätt än en 1,5-åring.

    Din son är inte gammal så det gör ju inget att han har napp ett tag till. Kasta den trasiga och ha några andra hemma som han kan ta om han vill. Det är ju olika hur mycket barn i den här åldern förstår men när han är ledsen och vill ha nappen så får du bara säga att nappen är borta och erbjuda honom de andra napparna.

    Han är INTE stor så håll inte på och säg att han är det som en förklaring till att han inte kan få sin napp. Utan säg som det är, nappen var trasig och finns inte mer. Nu finns det andra nappar som du får om du vill.

  • Maria2306

    Fröken W : precis som du säger så säger vi att nappen är trasig och borta.

    Grejen är att han hade fått fortsätta med napp men han vägrar, ingen annan napp sätter han ens i munnen och vi har många...

    Kanske är bara att hålla ut för han är väldigt ledsen när han ska sova nu..

  • Barbro45
    Maria2306 skrev 2020-05-24 11:51:16 följande:

    Fröken W : precis som du säger så säger vi att nappen är trasig och borta.

    Grejen är att han hade fått fortsätta med napp men han vägrar, ingen annan napp sätter han ens i munnen och vi har många...

    Kanske är bara att hålla ut för han är väldigt ledsen när han ska sova nu..


    Ja, det är hålla ut som gäller, det blir några tuffa nätter för er. 
  • Lilla Selma

    Mitt barn var väldigt förtjust i sin napp och vi försökte olika sätt att sluta. Ge bort, byteshandel mm. Inget funkade. Till slut doppade jag den i överbliven penicillin och sa att den blivit dålig efter öroninflammation. Hon provade ändå och spottade ut den. Efterfrågade den några gånger, men jag påminde om att den blivit dålig.

  • nernu

    Han är ju väldigt liten så det är väl svårt att förklara. Men jag hade ändå gjort en liten grej av det. Berätta väldigt enkelt att nappen är trasig eller ajaj eller så och göra er av med den och samma dag ta med honom och skaffa en ny fin napp. Av samma märke givetvis så att den ligger på samma sätt i munnen. Det ska alltså göras på dagtid när han är pigg. Efter dagvilan kanske. Sedan kommer det bli skitjobbigt och han kommer protestera järnet. Tänk då på att ni har tagit bort den stora tryggheten så han behöver kanske vara extra nära. Sova jämte er om han inte brukar det till exempel. Han kommer högst troligt ta nappen till slut eftersom det inte finns några alternativ. Håll ut men försök kompensera förlusten.

Svar på tråden Sluta med napp, 1,5år. Kris!