• Anonym (TS)

    Person som blir ensam efter dödsfall - hur stöttar man och hur går livet vidare?

    Min ena förälder har just dött. Min andra förälder är så oerhört knäck, ledsen, gråter konstant. Vi barn stöttar ju allt vi kan men det är tungt att höra hen gråta i telefon hela tiden och när vi ses, man känner sig så hjälplös.

    Hen är 70+ så det är ju Coronaaspekten gör att vi bara ses utomhus och hens vänner stöttar massor men de kan inte ses som vanligt. 

    Hur har det sett ut för er i liknande situation? Hur har ni stöttat er förälder? Hur har livet gått vidare? Hur har ni hanterat alla kommande tillfällen där det blir extra tomt, födelsedagar, jul och allt sånt?

  • Svar på tråden Person som blir ensam efter dödsfall - hur stöttar man och hur går livet vidare?
  • Anonym (L)

    Prata, lyssna, finns där. Se till att träffas i den mån det går. Det blir ju lite annorlunda när det är som det är nu, i och med corona. Det enda man kan göra är att stötta personen och finnas där. Tillåt personen att sörja och uppmuntra hen att träffa människor och göra saker, i den mån det går. Man ska göra sådant som man mår bra av, som får en att glömma sorgen för stunden. Med tiden så kommer man lära sig att leva med sorgen och det blir lättare och lättare.

    Vi alla har eller kommer att förlora någon närstående, men livet går vidare ändå. Man måste bara se till att ge det tid. Kommer man inte ur sörjandet så kan man ju även samtala med en psykolog som kan hjälpa en. Såhär i början är det ju dock inte konstigt att man är helt förstörd.

    Se till att umgås med personen på födelsedagar, julafton och alla sådana tillfällen, så länge det bara går.

Svar på tråden Person som blir ensam efter dödsfall - hur stöttar man och hur går livet vidare?