• Hilleduren

    När börjar man träna potta?

    Vid vilken ålder börjar man?
    Eller snarare: Vid vilken tid KAN man börja?
    När barnet börjar gå?

  • Svar på tråden När börjar man träna potta?
  • syntharen

    Man kan göra så tidigt man vill. Även helt små bebisar kan lära sig kissa på potta eller över ett handfat t.ex. Det beror mest på hur engagerad man är som förälder.

  • BuoBä

    BVC rekommenderar att man börjar med potta _innan_ barnet kan gå (för att det inte ska tycka det är roligare att springa iväg). Då handlar det givetvis inte om att bli av med blöjan, utan om att vänja sig vid pottan som ett alternativ. Kanske sitta en stund vid varje blöjbyte och läsa en bok.

    OBS, av egen erfarenhet så rekommenderar jag att eventuella "pottleksaker" är så stora att de inte kan ramla ner mellan barnets ben.

  • Jag är bara jag

    Prova sitta på den så fort de kan sitta helt enkelt. Ren potträning varierar massor beroende på hur snabbt föräldrarna vill få barnet torrt, hur många barn man har och därmed tid att engagera sig, hur villigt barnet är att sitta på den och hur moget det är. Barn är redo att bli torra vid olika åldrar. Vår äldsta HATADE pottan och gallskrek så fort vi försökte. Vi la helt enkelt ner det nåt halvår innan vi provade igen och då gick det ganska fort att få honom torr både dag och natt. Återstår att se hur vi gör med den yngre.

  • S23

    Man kan börja från att bebis föds. Men kallas väl då egentligen inte pottning. Detta heter ev (elimination Communication) och går helt enkelt ut på att lära sig barnets signaler för kiss och bajs. Många bebisar är mycket tydliga och kan tec Rysa till strax innan de kissar. Det man gör är

    Helt enkelt att grodhålla och samtidigt köra ett bestigningsljud. Kan inte ta det mer ingående här utan googla själv ec eller babypottninh om du vill veta mer.

    Vi började med vår dotter när hon var tre månader och gick då på rutin gällande kiss. Alltså efter mat, efter en viss tid, 20 minuter i hennes fall. Hon hade inga tydliga signaler för kiss. Bajs däremot

    Var tydligt och vi kunde gå efter hennes signaler.

    Vid 5 månader slutade vi grodhålöa och hon fick sitta på potta med stöd av oss. Vid 7 månader bytte vi till toasits.

    Vid 14 månader var dottern blöjfri på dagtid. Hon säger det betingningsljud (ksssss) vi lärt henne. Nu vid16 månader skulle vi troligtvis kunna plocka blöjan även på natten. Tar vi upp henne först kissa innan vi själva lägger oss så är det mycket sällan blöjan inte är torr på morgonen, även om vi inte går på toa direkt när vi vaknar.

    Så svar på frågan. Barnet kan sitta på potta bärsj anser barnet stabilt nog för att sitta med stöd.

    Ett barn kan vara blöjfritt redan vid 12 månaders ålder. Vår dotter dock vid 14.

    I Sverige är vi otroligt sena med ?blöjfria? barn. I lånat länder är det mer regel än undantag att barnen är blöjfria före 18 månader.

    Det finns dom som kör blöjfritt redan från typ 4 månaders ålder. Då handlar det inte om att barnet själv säger til utan att det är tydligt och föräldrarna har bra koll och kan potta efter det och rutin.

    Med det sagt kan inte alla barnbok blöjfria vid tolv månader. Alla är individer och svarar på babypottninh olika. Det man dock kan säga är att många barn skulle kunna bli blöjfria tidigare än vad de blir.

    Fördelen med att potta tidigt är att det då blir naturligt för barnet och man kan exempelvis slippa problem med att barnet tycker det är läskigt att bajsa annat än i blöjan

  • Fröken W

    Vi har börjat med båda våra barn runt 7-månadersålder. Vi har aldrig använt potta utan barnsits till toan då vi tyckt det varit smidigare och sluppit göra rent en potta efter varje besök.

    Vår yngsta som blir 8-månader i veckan byter vi sällan bajsblöja på längre. Utan vi sätter henne på toaletten direkt på morgonen, efter lunchen samt efter middagen och det kommer alltid bajs då, och ofta även kiss.

    Vi brukar läsa och/eller sjunga när hon sitter på toaletten för att det ska bli roligt. Och vi har inga förväntningar om att hon ska bli blöjfri innan hon är 18-20 månader utan vi sätter henne mest där nu så att hon ska bli van och våga kissa och bajsa på toaletten istället för i blöjan.

Svar på tråden När börjar man träna potta?