• Anonym (Madde)

    Underhållsbidrag

    Hej

    Barnens pappa har dem ca 2 dagar i veckan

    Ska han betala underhållsbidrag då?

    Kan han begära pengar från fk för de dagar dem är hos honom?

    Jag har för mig det är efter 4-5 dagar i streck?

  • Svar på tråden Underhållsbidrag
  • Anonym (ooo)

    Han ska betala underhåll om barnen är så pass lite hos honom. Han kan göra avdrag för de dygn de sover hos honom. Det står på FK hemsida hur man räknar. 

  • Kusinen

    Man kan göra avdrag för umgänge om barnet bor hos umgängesföräldern minst 6 nätter på en månad. Man gör då avdrag med 1/40 av underhållsbidraget per dag.

  • Kusinen

    Jag förstår inte vad du mwnar med FK. Han får ju inga pengar av dem, utan får helt enkelt betala 1/40 mjndre per dag av det bidrag som ni räknat ut till dig/barnet.

    Det är bara om umgängesföräldern inte klarar att betala underhåll som FK blir involverade. Eller om hen vägrar. Då kan man ansöka om underhållsstöd hos FK. Då går FK in med den mellanskillnad som uf inte har möjlighet att betala och stödet betalas ut genom FK.

    I normalfallet ska dock föräldrarna själva räkna ut bidragets storlek och umgängesföräldern betala direkt till boendeföräldern.

  • Brumma

    Om han betalar underhållsbidrag (dvs betalar direkt till dig) får han göra avdrag om han har barnet fem dygn i sträck ELLER minst sex dygn på en kalendermånad. (Dvs han får inga pengar, han betalar mindre till dig).

    Så frågan är väl först vad två dagar i veckan innebär?

    Sover barnen två nätter? En natt och två dagar? Enbart dagtid?

    Om barnen sover två nätter i veckan hos pappan så ja, då får han göra avdrag på underhållet med 1/40 av underhållsbidrag per dygn. Betalar han 1800 (för enkelhetens skull) för ett barn får han alltså göra avdrag med 45:- per dag (8 dagar = 360:- ).

    Han kan även göra ett nettoavdrag där man räknar ut hur mkt han enligt avtal skall ha barnen per månad men räknar också in lov, semestrar osv, gör en beräkning och slår ut avdraget varje månad istället för olika summor olika månader.

    Om du däremot får underhållsSTÖD, dvs ni har av någon anledning försäkringskassan inblandad och du får underhållsstödet genom dem så nej, då får han inte göra avdrag alls. Tidigare fick man det men nu är den möjligheten borttagen.

  • Anonym (Madde)

    Tack för infon.

    Man kan alltså bara göra avdrag för ett helt dygn?

    Han betalt 5.000kr för två barn. Hur mycket avdrag blir det då?

  • Brumma
    Anonym (Madde) skrev 2020-06-27 22:08:54 följande:

    Tack för infon.

    Man kan alltså bara göra avdrag för ett helt dygn?

    Han betalt 5.000kr för två barn. Hur mycket avdrag blir det då?


    Nja, dygn räknas på ett vist sätt just gällande detta.

    Så här räknas det:

    "Avdraget är 1/40 av det månatliga underhållsbidraget för varje helt dygn. En del av underhållsbidraget måste boföräldern få behålla för barnets fasta kostnader.

    Med ett helt dygn avses tiden mellan kl. 00.00 och 24.00. Det dygn då barnets vistelse upphör räknas som helt dygn."

    www.forsakringskassan.se/fk_apps/FKTextServletWeb/hjalptext&nyttfonster=true

    Först beror det som sagt på hur många nätter de sover. Om vi räknar med två nätter i veckan och för enkelhetens skull räknar med att en månad är fyra veckor skulle det bli såhär.

    Om barnen kommer tisdag och sover till torsdag räknas det som två dygn, oavsett när bytet sker. Tisdag räknas som "ditt" dygn, men onsdag och torsdag som pappans, även om lämning sker på onsdag morgon.

    Det blir åtta dygn i månaden (men eftersom det egentligen gäller kalendermånader blir det ibland fler dygn, beroende på när månadsbrytet är i förhållande till umgänge, men för att visa hur man räknar..).

    Då räknar vi :)

    5000/40 = 125:- Han får alltså göra avdrag med 125:- per dygn. Blir det åtta dygn tar du detta gånger 8, vilket blir 1000:- , då blir underhållet 4000:- nästkommande månad. Skulle det bli nio nätter tar du alltså 9×125 vilket blir 1125:-

    Har han barnen mer under sommarlovet, säg 14 dagar i juli skulle avdraget bli 125×14=1750 nästkommande månad.

    Räknar man istället nettoavdrag slår man ut avdraget jämnt på hela året, men för att hjälpa dig med det behöver jag veta vilka avtal ni har gällande sommarlov, jul, resterande lov osv. Har man inga avtal kan man inte göra nettoavdrag.
Svar på tråden Underhållsbidrag