• jag2000

    KRÄV RIKSDAGSOMRÖSTNING FÖR RÄTTEN TILL KONTANTBETALNING

    KRÄV RIKSDAGSOMRÖSTNING FÖR RÄTTEN TILL KONTANTBETALNING
    Det krävs en omröstning i riksdagen om att vi medborgare ska ha rätt att använda kontanter som betalningsmedel i bank och butik. 
    För att vi medborgare ska kunna få använda kontanter som betalning hos banken men även i butiker så krävs det en omröstning  i riksdagen så att lagstiftning kan ske i detta område.  Andra länder såsom till exempel Danmark har lagstiftat krav på att butiker måste ta emot kontanter som betalning så varför skulle vi i Sverige inte ha likadant? Idag har Sverige inte någon lagstiftning på att vare sig banker eller butiker måste ta emot kontanter som betalning (med undantag för statliga eller komunala verksamheter).
    I början på 2020 var det en omröstning i riksdagen gällande detta ärende som slutade med att småföretagare nu får handla med kontanter på bank. Vänsterpartiet ville gå ett steg längre och även lagstifta om att medborgare ska få handla med kontanter på bank men detta röstades ned av de andra partierna (?). 
    KORTEN PÅ BORDET
    Det är de privata bankerna som driver agendan om att skapa ett kontantlöst samhälle. Det kan vara bra att veta hur bankerna opererar för att få igenom sin agenda. Björn Eriksson från Kontantupproret har skrivit ?Korten på bordet? som beskriver bankernas förfarande. Jag återpublicerar hans text. 
    Björn Eriksson: 
    Kontanterna håller på att försvinna från samhället i snabb takt. Utvecklingen är inte konsumentdriven utan skyndas fram av storbankerna, och anledningen är rent vinstintresse. Bankernas arbete har hittills varit effektivt. Tanken på att Sverige så småningom kommer att bli kontantlöst har fått fäste på många håll, både bland privatpersoner, företag och i offentliga verksamheter.
    Men frågan om kontanternas vara eller inte vara är alltför viktig för att lämnas fritt åt storbankerna att styra över. Den borde vara en fråga för de folkvalda, men med de folkvaldas goda minne har den försvunnit från agendan utan att medborgarna får chansen att säga sitt. Nu måste frågan åter upp på bordet.
    Skillnaden mellan ett samhälle där kontanter utgör en mindre del av betalningarna och ett helt kontantlöst samhälle är nämligen betydande. Kontanter har flera viktiga funktioner att fylla och det skulle vara förödande på många sätt om de helt försvann. Det skulle slå hårt mot redan svaga och utsatta grupper som står utanför banksystemet idag. Det skulle göra samhället betydligt mer sårbart och det skulle ytterligare urholka människors integritet. Det är stora och viktiga frågor som kommit i skymundan i en debatt som alltför länge har styrts av storbankernas intressen.
    Ambitionen med den här skriften är att rikta ljuset mot de frågor som inte tidigare belysts. Den vill också visa vilka som ligger bakom lobbyarbetet, varför arbetet bedrivs, och peka på vilka konsekvenser ett kontantlöst samhälle skulle föra med sig.
    Läs hela artikeln: 
Svar på tråden KRÄV RIKSDAGSOMRÖSTNING FÖR RÄTTEN TILL KONTANTBETALNING