• Anonym (Mamma)

    Om jag inte skriver på vårdnaden

    Vi ska skriva faderskap om ett par veckor, dem lägger även då upp så vi kan skriva på om gemensam vårdnad. Vi är inte tillsammans, lite mer än halva graviditeten gått och anledningen varför vi inte är ihop är för han är inte helt snäll, bråkar om allt och väldigt kontrollerande. För att göra en historia kort.

    Men hur som helst hur skulle socialen reagera om jag vägrar skriva på? Vad sker då på plats? Vad sker sen? Kan dem ta det som ovilja att jag inte samarbetar? Ska jag tala med socialen före mötet om detta?

  • Svar på tråden Om jag inte skriver på vårdnaden
  • Anonym (:))

    Vet inte va dem gör om man inte skulle skriva på men i mitt fall så frågade dem bara om vi ens tänkt/pratat om hur vi vill göra med vårdnaden. Vi skrev på så det var inget mer med det men kändes inte som att det skulle blivit en grej av det om jag lät bli (vilket jag egentligen ville). :)

  • Anonym (Besserwisser)

    Om ni inte är tillsammans och killen "bråkar om allt" ska du absolut inte skriva på! Inget kommer hända förrän killen drar igång en vårdnadstvist, men han har ett mycket dåligt utgångsläge om du inte har skrivit på. Skriver du på så kan han ställa till mycket problem för dig.

  • Anonym (asdf)

    Vad vill du? Och vad tror du blir bäst?

    Om du inte skriver på riskerar du att försvåra konflikten mellan er två vilket kan komma försvåra barnets umgänge med sin pappa, vilket är skadligt. Om du skriver på utan att komma samarbeta så riskerar ni att konflikterna bli ännu fler. Det är många beslut som man ska fatta tillsammans och därmed fler tillfällen för konflikt.

  • Anonym (Risker)

    Vill bara vara tydlig med riskerna om du skriver på.

    Du kan inte flytta utan hans godkännande, ej byta skola, förskola, vc osv.

    Det som dock är väldigt relevant inledningsvis är att pappan om du skriver på för gemensamt automatiskt får hälften av föräldradagarna. Dom kan han både vägra att föra över rill dig och vägra att ta ut. I det läget hamnar du i en situation där dina dagar inte räcker rtill barnets är ett och har rätt till förskoleplats. Du hamnar alltså i ett läge där du står helt utan inkomst i flera månader.

    Ha detta i betänkande. Om jag var du skulle jag absolut inte skriva på för gemensam vårdnad förens du vet att du täckt upp första året. Pappan i detta fall verkar ju inte pålitlig och risken är att han försöker jävlas med dig.

    Jag tror inte att soc bryr sig. Spela in alla samtal ni har och spara alla meddelanden så att du har bevis på hans elakheter och kan visa på detta som anledning till varför du inte frivilligt skrivit på för gemensamt

  • Anonym (Anonym)

    Faderskap ska du inte neka ditt barn, oavsett hur kontrollerande han är. Däremot ska du absolut inte skriva under någon gemensam vårdnad! Det är där skillnaden ligger, och fråga soc uttryckligen vad din underskrift innebär och att du INTE vill dela på vårdnaden! Det kommer att ställa till jättestora problem för dig i framtiden om du gör det.

  • Anonym (Risker)

    Jag vill även nämna att faktumet att inte skriva på för gemensamt inte innebär att pappan inte får träffa barnet. Umgängesrätt har han oavsett. Det det handlar om är det juridiska ansvaret. Exempelvis att kunna bestämma förskola.

    MEN i ditt fall inledningsvis det absolut viktigaste. Att du får föräldradagarna

  • Anonym (Fam rätt.)

    De kommer som du säger troligtvis frankt utgå ifrån att ni ska skriva genensam vårdnad. Kontakta dom innan och berätta att ni inte ska skriva genensam så behöver de inte slänga fram pappret.

    Att du inte skriver på genensam med hänvisning till att ni inte är ihop är inget som kommer att ligga dig till last i en eventuellt kommande vårdnadstvist.

  • Anonym (Mamma)

    Tack för era svar.

    Jag har talat lite med dem snabbt när jag ringde och kollade när det är dags att skriva faderskap. Och då sa dem att dem alltid erbjuder att skriva på om gemensam vårdnad. Men att man kan vänta med det med.

    Så jag tänker faderskap och det räcker.

    Men sen är det om han börjar bråka på plats, vilket inte skulle förvåna mig, så försöker jag tänka att han sabbar för sig själv. Men vill inte dem ska tro att jag inte fixar detta med bebis. Detta är inte mitt första barn men med han är det och jag vill inte bli indragen i deras rullar så att säga bara för han intr kan uppföra sig.

  • Anonym (Mamma)

    Och för att tillägga så har han redan sagt saker som varför ska jag ge dig hälften av dagarna?

    Jag tänker intr göra det.. Mm

  • Silverjenny
    Anonym (Mamma) skrev 2020-07-26 09:36:20 följande:

    Och för att tillägga så har han redan sagt saker som varför ska jag ge dig hälften av dagarna?

    Jag tänker intr göra det.. Mm


    Herregud ja då ska du verkligen inte skriva på någon gemensam vårdnad. Det går alltid att ändra i efterhand och umgänge med barnet har han rätt till ändå, vänta i så fall med gemensam vårdnad tills barnet är fött och du ser att samarbetet mellan er fungerar och du har tagit ut de föräldradagar du behöver.

    Intressant vilken konekvens delade föräldradagar får genom att mammorna inte vill skriva under för gemensam vårdnad pga att pappan kan jävlas och undanhålla föräldradagar, vilket verkar vara ganska vanligt dessutom om man får tro trådar här och på andra forum. Tanken med delad föräldraledighet var väl ökad jämställdhet och pappors större rätt till sina barn men så blev det en riktig backlash och det blev helt tvärtom - nu får papporna inte ens vårdnad om barnen!
Svar på tråden Om jag inte skriver på vårdnaden