Forum Övrigt - Ekonomi & juridik
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Svärmor ber om pengar

  Ons 26 aug 2020 17:46 Läst 0 gånger Totalt 9 svar
  Ons 26 aug 2020 17:46

  Okej så här är det.

  Jag och min sambo har varit ett par i snart 6 år. Hans föräldrar är skilda och hans mamma bor med sin man och hon är förtidspensionär så hon får inte ut så mycket i månaden. Däremot är hennes man en ganska hög chefsposition på sitt arbete och tjänar bra. De sålde nyss sitt hus för ca 5 milj och flyttade till lägenhet där de renoverade och har väldigt fina möbler och inredning i övrigt. Det syns när man kommer hem dit att de liksom har det gott ställt. Min svärmor tycker om att spendera pengar på lyx, speciellt kläder och till och med fillers till ansiktet och läppar någon gång.

  Nu till saken: Hon ber oss ofta om pengar, minst en gång i månaden ringer hon till min sambo och frågar om han kan swisha henne. Ibland till mig. Det kan vara summor allt från 200 till 2000. Det kan vara för att hon ska gå ut på stan med sin man, ?måste? köpa något osv. Vi har sagt gång på gång att hon kan be sin man om pengar men enligt henne så har hon ingen insikt i deras ekonomi över huvud taget och att det absolut inte går att fråga han om pengar, trotts att de är gifta. Här om månaden hade hon kammat hem en halv miljon på nätkasino och ville så hemskt gärna köpa en gräsklippare till oss som vi behövde, så det gick vi med på. Hon sa då att hon skulle lägga undan en del av dem så hon kunde fixa sina tänder som hon haft mycket problem med.

  Så sent som idag ringde hon och sa att hon måste ha pengar för att laga tänderna och ville ha 20 k, pengar som vi inte har. (Hon har alltså bränt bort en halv mille på typ en månad, vi misstänker att hon har haft en del skulder hon betalt av. Vilket iof är bra) När min sambo försökte förklara att vi inte har dem pengarna började hon surra om att han skulle sälja skotern och ge henne dem pengarna. Jag ska också tillägga att Jag och min sambo köpte tillsammans ett hus för ca 2 år sedan med hjälp av min svärmor som lånade oss 120 K som nu är nere på 70 K. Hon hade trollat fram dessa pengar rätt som det var, vi har ingen aning om hur då hon som sagt ofta måste be oss om pengar. Men vi var och är såklart väldigt tacksamma och detta gjorde så att vi kunde köpa vårat hus, och det gör också att vi känner skuldkänslor när vi säger ifrån att vi inte kan ge henne mer pengar varje månad..

  Min svärmor har alltid varit väldigt hjälpsam och alltid ställt upp när vi har behövt hjälp, likaså hennes man. Men vart går gränsen? Det är jätte jobbigt att känna att man ?måste? ställa upp med pengar till hennes diverse onödiga utgifter för att hon hjälpt oss tidigare i livet. Min sambo säger att han känner sig som någon pengahög där hon kan gå och ta hela tiden. Vi ångrar oss grovt att vi tagit emot hjälp och pengar av henne då det alltid vänds emot oss senare och man får höra ?jag som har hjälpt er såå mycket?. Just nu jobbar vi på att så snabbt som möjligt betala tillbaka de där 70 k som är kvarstående till henne. (Vi betalar en summa varje månad)

  Så, nu undrar jag, är det fel av oss att säga ifrån när hon ringer och ber om pengar ofta när hon hjälpt oss ekonomiskt förut? Vart går gränsen liksom? Hur ska man göra för att nå fram till henne? Det är ett jäkla tjat om pengar jämt och det tär mycket på både min och min sambos relation till henne. Har aldrig varit med om en människa som är så fixerad och styrd av pengar.. hjälp :(

 • Ons 26 aug 2020 17:59 #1

  Oj! Låter som en supersvår sits. Jag hade nog bett sambon eller att ni gör det tsm- sätta er ner och prata med henne om att det tär på er relation att det är ett sånt tjat om pengar hela tiden. Förklara precis hur ni känner! Förstår att det känns jobbigt iom att hon lånade pengar till er. Försök betala av dessa så snabbt som möjligt.

  Svärmor låter inte helt sund när det gäller pengar...

 • Ons 26 aug 2020 19:38 #2 +1

  Kan ni inte säga så att varje gång ni hjälper till dras det av från de pengar ni är skyldiga?

  Självklart om ni har förutsättningarna för det...

 • Ons 26 aug 2020 19:43 #3

  När vi fick en massa krav av en släkting som välvilligt gett oss ett lån så slutade det med att vi hellre tog banklån och löste det.

  Man vill inte vara någons slav hela tiden bara för lite pengar, och banken kräver varken söndagsmiddagar eller hjälp med trädgårdsskötsel.


  Var inte en rövhatt bara så ordnar det sig nog.
 • Ons 26 aug 2020 21:21 #4 +1

  Betala av den där skulden så snabbt ni bara kan och ge henne inte en krona mer! Och prata med pappan om att mamman verkar spelberoende, OM hon ens vann så där mycket pengar (är ni säker på att hon talar sanning...?) så misstänker jag att hon kan ha bränt dem lika snabbt på att spela ännu mer.

 • Ons 26 aug 2020 21:32 #5

  Räknar ni bort dessa olika summor ni ger till svärmor från er skuld till henne?

 • Tor 8 apr 14:20 #6

  Jag tror att du måste förklara för din svärmor vilken typ av spel Det finns, och vilken av dem kan inte spelas och varför. Om du pratar med henne hårdare, kommer du att kunna undvika problem redan i början!

 • Tor 8 apr 14:41 #7

  Jag skulle berätta precis som det är att ni tyvärr inte har pengarna. Dela hennes bekymmer men låna inte ut en krona. Var tydliga och vänliga. Svärmor har en livsstil som inte är i ekonomisk balans. Det låter som om det blir mycket bekymmer runt detta framöver. Hjälp henne men inte med pengar utan stöd och samtal inom familjen. 

 • Tor 8 apr 17:01 #8

  Precis som tidigare i tråden har skrivit förstår jag inte riktigt det här, ni är skyldiga henne pengar men hon ber om pengar i gåva? Eller drar ni av det ni swishar henne på skulden?

  Försök betala tillbaka det ni är skyldiga henne så snabbt som möjligt och ta inte emot några fler gåvor är mitt råd till er.

  Låter dessutom som att hon kan ha ett spelproblem så blir inte jätteförvånad om det är dit hon behöver pengar, ganska hög sannolikhet att hon fortsatt spela efter sin storvinst och en halv miljon kan försvinna snabbt om hon spelar högt.

 • Fre 9 apr 18:16 #9

  Låter som svärmor skulle kunna starta en tråd här också om hur ni utnyttjat henne... Ni har det för soppigt med pengar, ni måste styra upp det mycket tydligare.

Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...

Innehåll