Forum Barn 6-12 år - Förälder
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • När börjar era barn gå upp själva när de ska till skolan?

  Mån 7 sep 20:21 Läst 0 gånger Totalt 19 svar
  Mån 7 sep 20:21

  Min son är 11 år och vi bor en kvart från skolan. Jag börjar arbeta nästan två timmar senare än han börjar skolan.

  Jag hade så gärna sovit lite längre men får så dåligt samvete om han skulle gå upp helt själv.

  Vad tycker ni?

 • Anonym (Leni)
  Visa endast
  Mån 7 sep 20:44 #1

  Jag började också på fm när mina barn var små...

  Min man väckte dem när han körde till jobb kl 07:00 då gick de upp och fixade frukost, tvättade sig, packade sina skolväskor och gick sen till skolan. Från första klass.

  Och ja... jag sov då.

  Inga problem utan tvärtom så blev de självständiga och gillade ta ansvar för sitt eget liv.

 • Anonym (10åri­ng)
  Visa endast
  Mån 7 sep 20:51 #2

  Jag klarade mig helt själv från det att jag började 3:an och då cyklade jag 3 km till skolan.

  Min son är nu 10 och sköter hela morgonrutin själv med larm för vakna/ät frukost/klä på dig/gå till bussen.

  Den rutinen har han haft i 2 år och skött, jag är dock hemma sjukskriven långtid, och skulle kunna sova den tiden, men sambon vägrar att låta mig sova, för han jobbar ju och måste gå upp.

  Så, testa, prata med barnet och se vad den vill och klarar. Larmen har varit till jättehjälp för att sonen ska känna sig trygg. Och testa barnet en dag, ligg kvar i sängen... En annan dag låssas du sova.. Du finns ju där om det skulle hända något :)

 • Tis 8 sep 15:26 #3

  Så olika det kan vara!

  Vi provade en gång för någon vecka sedan o då ringde aldrig larmet, typiskt!

  Har pratat med honom och han vill inte gå upp själv. Han känner sig inte så trygg då säger han.. så det är svårt att kunna låta honom göra det utan dåligt samvete.

 • Anonym (10åri­ng)
  Visa endast
  Tis 8 sep 16:42 #4

  Ahhh, då förstår jag att det är svårare, om han inte vill...

  Går det att du lägger dig på soffan, så att han ser dig, men att han sköter frukosten själv. Planera med honom vilka larm som han vill ha.

  Och ta lite extratid utöver hur lång tid det tar när du sköter det. Om något oförutsett händer som att sonen tappar mjölken på golvet så blir han helt hysterisk för han kanske missar bussen, som går om 35 minuter :| så vi har lagt in 10 min extra om något skulle hända.

  Sedan var det otur med larmet, försök igen.

  Tror att du måste gå med små steg fram så att han vågar testa.

  Vi har även larm på kvällen så han tar sin medecin, går upp och badar, lägger i sina läxor i väskan, borstar tänderna och släcker lampan...

  Han gillar larmen för då glömmer han inget och han vet exakt när larmen går så han vet vad han förväntas göra.

 • Ons 9 sep 15:24 #5

  Tack för tipsen! Han är nog lite bortskämd också, van vid att jag gör frukost och så.

  Vi får träna vidare så smått:)

 • Anonym (10åri­ng)
  Visa endast
  Ons 9 sep 18:59 #6

  Bre en macka på kvällen så att han bara kan ta fram den själv :)

 • Anonym (Ida)
  Visa endast
  Ons 9 sep 22:04 #7

  Helt seriöst gå upp och umgås med ditt barn!

  Hen kan ju själv ställa klockan och gå upp samt fixa med frukost men du kan väl ta dig tiden att sitta med vid matbordet. Barnet är 11 år, vill du inte umgås med ditt barn? Hade absolut förstått om man arbetat natt eller liknande men nu är väl inte fallet sådant?

 • Anonym (före detta hemmaf­ru)
  Visa endast
  Ons 9 sep 23:29 #8 +1

  Jag var färdigutbildad och fick min första anställning när yngsta barnet var 11 år. Då började han och hans två äldre syskon(12 och 13) att väcka sig själva, göra frukosten, plocka undan, göra sig i ordning och ta sig till skolan själva. Jag börjar arbetet redan 06:30, men arbetar bara till kring lunch. Jag arbetar så tre dagar i veckan och är ledig resterande två(då vi umgås om morgonen och jag lagar lite lyxigare frukost). Jag arbetar en hel lördag i månaden också, men då är ju maken hemma och håller ordning. 

 • Tor 10 sep 19:45 #9
  Anonym (Ida) skrev 2020-09-09 22:04:34 följande:

  Helt seriöst gå upp och umgås med ditt barn!

  Hen kan ju själv ställa klockan och gå upp samt fixa med frukost men du kan väl ta dig tiden att sitta med vid matbordet. Barnet är 11 år, vill du inte umgås med ditt barn? Hade absolut förstått om man arbetat natt eller liknande men nu är väl inte fallet sådant?


  Jo jag vill självklart umgås med honom! Men jag är sjukskriven på 50% och för att orka arbeta sedan så behöver jag mycket sömn. Får svårare att orka med dagen och det går ju också ut över honom om jag är för trött även om jag inte vill det.
 • Anonym (10åri­ng)
  Visa endast
  Tor 10 sep 20:04 #10

  Återkom gärna i tråden och beskriv om du testat något och hur det gått :)

  Och att lära barnet att vara självständig är inte samma sak som att du inte vill umgås med barnet.

  När jag var liten behövde mina föräldrar åka hemmifrån vid 6 och kom hem vid 17, dessutom hade jag fotboll och simning 4 dagar i veckan, plus att de behöde laga middag åt oss barn. Och mina syskon hade också aktiviteter de behövde köra till... Vilket inte gav sååå mycket tid över till att "umgås med barnet" men vi 80-talister växte upp och blev människor ändå ;)

 • Anonym (C)
  Visa endast
  Tor 10 sep 20:16 #11

  Jag skulle självfallet gå upp med mitt barn på morgonen (såvida jag inte hade jobbat natt). Jag skulle fixa frukost och äta tillsammans. Att han skulle få klara sig själv för att jag ville ha sovmorgon skulle inte hända.

  Om du bara jobbar 4 timmar om dagen har du ju hur mycket tid som helst du kan sova på. Kan du ändra din arbetstid så att du börjar jobba tidigare på dagen?

 • Fre 11 sep 07:16 #12

  Jag fortsätter gå upp med honom. Jag är ju tydligen en dålig mamma annars( som jag själv med känt)

 • Anonym (eh...­inte dålig mamma)
  Visa endast
  Fre 11 sep 07:39 #13
  Beya skrev 2020-09-11 07:16:55 följande:

  Jag fortsätter gå upp med honom. Jag är ju tydligen en dålig mamma annars( som jag själv med känt)


  Äsch lyssna inte på de dömande familjelivshäxorna. Du är inte en dålig mamma för att du någon gång vill ha sovmorgon. Din son är 11. Inte 5. Det är bra att han lär sig gå upp själv, fixa sin egen frukost och ta ansvar för sin egen morgons tidsplanering. Du behöver inte alltid ha sovmorgon, men du kan med gott samvete ibland säga på kvällen, imorgon vill jag ha sovmorgon så jag vill att du fixar allt själv på morgonen. Är det några problem så får du gärna väcka mig. 

  Barn, kanske speciellt pojkar i vår tid, behöver lära sig att klara saker själv, ensamma, utan hjälp eller sällskap.

  Det gör inte dig till en dålig mamma till en son, tvärtom. Att som mamma alltid finnas där är en björntjänst för en pojke.
 • Lör 12 sep 06:34 #14

  Min sambo går upp och gör frukost åt vår 17-åring. Sonen klarar ju sig själv, men gillar att ha sällskap.

  Sambon är pensionär.

 • Anonym (Går upp)
  Visa endast
  Lör 12 sep 06:45 #15

  Mina barn är 11 och 16, jag går upp oavsett och ställer fram frukost och väcker dom, de skulle säkert klara av det själva men det känns inte bra för mig, har jag tid på mig så äter jag gärna frukost tillsammans med dom och sen strosar runt för mig själv, ibland jobbar jag 15-23 och då kan jag ligga framför tvn en stund efter att de gått till skolan.

  Den äldsta sa till mig en gång "mamma, jag vill bara säga tack för att du ställer fram frukosten till mig och väcker mig på morgonen, jag uppskattar verkligen det" varannan vecka barn där hen får klara sig helt själv på morgonen hos andra föräldern, där ser hen inte ens de vuxna på morgonen

 • Anonym (Juni)
  Visa endast
  Lör 12 sep 07:00 #16

  Jag tror man måste utgå från barnet. Mitt ena barn (9 år) har precis som jag väldigt dålig tidsuppfattning. Hon skulle ha svårt att klara det utan hjälp. Att fixa frukost och så är inga problem, men just att ha koll på tiden skulle inte funka. I alla fall inte smärtfritt.

  Du kanske kan gå upp och säga hejdå när han går, eller att han får komma in och ge dig en kram. Det kanske kan ta bort lite av känslan av att vara ensam.

 • Anonym (.)
  Visa endast
  Tis 15 sep 13:04 #17

  Mina kan klara sig fint på morgonen om jag är borta, de är 8, 10 och 13. Man får hålla lite koll per sms så att de går iväg i tid och yngsta får man be förbereda lite kvällen innan så han vet var grejerna är.

  Mestadels äter jag frukost med dem men det är mer för att det är trevligt än att det behövs på något sätt. Jobbar hemifrån så jag ska inte iväg någonstans.

 • Anonym (6-år)
  Visa endast
  Tis 15 sep 21:05 #18

  Min 6-åring vaknar oftast själv, kan klä på sig och fixa frukost själv. Även ta sig till skolan, bor mittemot den.

  Men jag skulle inte låta honom själv även om jag också skulle vilja sova. Kan du inte gå upp en stund och sen lägga dig igen?

  Vissa barn klarar att göra en massa saker när de är små och vissa gör det inte. Min systerson som är lika gammal som min son hade inte klarat det.

  Min son kan duscha själv, borsta tänderna, torka sig på toaletten, ringa samtal, göra enklare frukostar till sig och hela familjen om han vill osv.

  Men jag skulle inte lägga det ansvaret på honom.

 • Tis 15 sep 21:27 #19

  Hos oss vill 10-åringen gå upp en timme tidigare för att hinna äta frukost och titta på youtube, pilla sig i naveln, dra benen efter sig osv. Jag ställer fram en skål och en sked på kvällen och sätter ett paket müsli bredvid. Och en god-morgon-post-it med ett trevligt meddelande till honom.

  Han ställer själv klockan, går upp, gör frukost på yoghurt och müsli, klär på sig och borstar tänderna. Om han ska packa något speciellt, tex för skolidrott har jag satt en lapp om det på kylskåpet.

  Jag stiger upp när det är 20 minuter kvar till han ska gå. Han är klar med alla måsten då och vi myser ofta i soffan framför tv eller youtube den tiden.

  Men kan ni inte bestämma att två dagar i veckan får du sovmorgon? I början är du vaken fast låter honom göra allt själv. Ni kan ju packa allt kvällen innan och förbereda det som ska ätas till frukost. Sen när han är varm i kläderna kan han helt enkelt väcka dig innan han går, och senare bara väcka dig om han behöver hjälp.

  Lyssna inte på alla som ger dåligt samvete. Det behöver inte vara allt eller inget.

  Lycka till!

Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...

Innehåll