Forum Åkomma/sjukdom - Förälder
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Feber

  Tis 15 sep 23:36 Läst 0 gånger Totalt 1 svar
  Tis 15 sep 23:36

  Ska man värma eller kyla ner barnet när hen har hög feber men ändå fryser?

 • I förrgår 01:59 #1

  Om man vill att febern ska gå ned så kan man ta av barnet kläder, men febern har ju en funktion i kroppen, nämligen att göra kroppen till en så hotfull miljö som möjligt för virus och bakterier. I normal kroppstemperatur trivs farliga mikroorganismer bra men om kroppstemperaturen ökar blir det svårare för dem att överleva. Det är därför man får feber när man är sjuk. Hjärnan höjer kroppstemperaturen för att göra sig av med virus eller bakterier så snabbt som möjligt.

  Det som händer i kroppen när hjärnan vill höja kroppstemperaturen från normal kroppstemperatur till febertemperatur, är samma sak som när hjärnan vill höja kroppstemperaturen från för låg kroppstemperatur till normal kroppstemperatur. Det är alltså precis samma sak som händer i kroppen, och då uppfattar vi det som att vi fryser, och drar kanske på oss ett täcke, huttrar (när musklerna skakar genereras värme) osv. Det är smart för det innebär att kroppstemperaturen ökar snabbare, och de farliga partiklarna i kroppen dör snabbare.

  Så, om man tänker på att feber fyller ett syfte i kroppen så ska man egentligen inte klä av barnet när det har feber och fryser, men om det lätt får feberkramper, eller lider av den höga febern så kan man såklart klä av det och/eller ge febernedsättande. Men feber i sig är inte farligt utan bara ett sätt för kroppen att bekämpa en infektion.

Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...

Innehåll