• brallison

    Kan brödet vara för mjukt?

    Håller på och bakar lite bröd och kom på tanke - jag brukar alltid täcka över färdigbakade brödet med nån plast för att få mjuk skorpa (gillar nte hård skorpa då jag brukar riva igenom hela min mun när jag äter det Gråter) och började undra - kan brödet vara för mjukt? Finns det människor som avskyr bröd som är för mjuk? TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2020-09-29 11:41
    Jo, och då tänker jag inte på att det är så mjukt att det faller isär, så klart

  • Svar på tråden Kan brödet vara för mjukt?
  • Anonym (Livsnjutare)

    Avskyr och avskyr, men en knaprig skorpa är avgjort något som gör brödet godare för mig. Att äta av ett varmt, nybakat bröd med knaprig skorpa kan vara en härlig upplevelse. Sedan finns det ju i och för sig brödsorter, som inte skall ha knaprig skorpa såsom kärnmjölkslimpa och källarfranska och de är förstås goda på sitt sätt. Bröd med knaprig skorpa blir ju sedan oftast mjuka när de legat i en plastpåse - och är trots det även fortsatt goda om än inte riktigt lika goda som när de var nybakta.

    Fast...du skall ju naturligtvis köra på det som är bäst för dig. Om du har behov av bröd utan knaprig skorpa, så är det det som gäller i ditt kök.

  • brallison
    Anonym (Livsnjutare) skrev 2020-09-29 14:51:42 följande:

    Avskyr och avskyr, men en knaprig skorpa är avgjort något som gör brödet godare för mig. Att äta av ett varmt, nybakat bröd med knaprig skorpa kan vara en härlig upplevelse. Sedan finns det ju i och för sig brödsorter, som inte skall ha knaprig skorpa såsom kärnmjölkslimpa och källarfranska och de är förstås goda på sitt sätt. Bröd med knaprig skorpa blir ju sedan oftast mjuka när de legat i en plastpåse - och är trots det även fortsatt goda om än inte riktigt lika goda som när de var nybakta.

    Fast...du skall ju naturligtvis köra på det som är bäst för dig. Om du har behov av bröd utan knaprig skorpa, så är det det som gäller i ditt kök.


    Tack för ditt svar! Javisst, jag bakar det bröd jag gillar mest, men i o m att jag själv väljer bort vissa brödsorter just pga för hård skorpa, så blev jag nyfiken om det sker åt andra håll också
  • Anonym (Livsnjutare)
    brallison skrev 2020-09-29 15:09:11 följande:

    Tack för ditt svar! Javisst, jag bakar det bröd jag gillar mest, men i o m att jag själv väljer bort vissa brödsorter just pga för hård skorpa, så blev jag nyfiken om det sker åt andra håll också


    Jag förstår. Brödet man köper i butik ligger ju normalt i plastpåse om det inte är butiksbakat, så det saknar knaprig skorpa och är trots det populärt, men min uppfattning är nog att många uppskattar bröd med knaprig skorpa, ja. Fast det är vad jag tror; någon statistisk undersökning har jag inte gjort. Själv önskar jag att jag kunde bibehålla knaprigheten även efter att jag packat in brödet i plastpåse. Det hade varit perfekt!

    Men du får alltså ont eller rent av skador i munnen av knaprigt bröd, har jag förstått det rätt? Du skriver att sådant bröd ?river genom hela din mun?. Låter som att du har en känslig mun.
  • brallison
    Anonym (Livsnjutare) skrev 2020-09-29 17:50:35 följande:
    Jag förstår. Brödet man köper i butik ligger ju normalt i plastpåse om det inte är butiksbakat, så det saknar knaprig skorpa och är trots det populärt, men min uppfattning är nog att många uppskattar bröd med knaprig skorpa, ja. Fast det är vad jag tror; någon statistisk undersökning har jag inte gjort. Själv önskar jag att jag kunde bibehålla knaprigheten även efter att jag packat in brödet i plastpåse. Det hade varit perfekt!

    Men du får alltså ont eller rent av skador i munnen av knaprigt bröd, har jag förstått det rätt? Du skriver att sådant bröd ?river genom hela din mun?. Låter som att du har en känslig mun.
    Ja, jag antagligen har känslig mun, då det är samma sak med många sorter av knäckebröd. Men absolut håller jag med att vissa brödsorter (så som levain) skall ha knapprig yta, samtidigt som vissa surdegsbaguetter är så hårda att det går knappt att ens bita igenom dem
  • Anonym (Livsnjutare)
    brallison skrev 2020-09-30 10:24:55 följande:

    Ja, jag antagligen har känslig mun, då det är samma sak med många sorter av knäckebröd. Men absolut håller jag med att vissa brödsorter (så som levain) skall ha knapprig yta, samtidigt som vissa surdegsbaguetter är så hårda att det går knappt att ens bita igenom dem


    Har du pratat med din läkare vad det kan handla om och om det kanske finns hjälp att få? Det kanske är något som är lätt att avhjälpa.

    Jag gillar, som sagt, knaprigt bröd, men tycker att en del färdiga baguetter med pålägg man köper kan vara lite svårätna p.g.a. att det blir för mycket bröd, som därtill kan vara rätt segt. Samma med brödet i en del restaurang-hamburgare, nämligen att det är fööör mycket bröd och seeegt. Bra hamburgerbröd är inte hårda och sega.
  • brallison
    Anonym (Livsnjutare) skrev 2020-09-30 11:28:34 följande:
    Har du pratat med din läkare vad det kan handla om och om det kanske finns hjälp att få? Det kanske är något som är lätt att avhjälpa.

    Jag gillar, som sagt, knaprigt bröd, men tycker att en del färdiga baguetter med pålägg man köper kan vara lite svårätna p.g.a. att det blir för mycket bröd, som därtill kan vara rätt segt. Samma med brödet i en del restaurang-hamburgare, nämligen att det är fööör mycket bröd och seeegt. Bra hamburgerbröd är inte hårda och sega.
    Nä, jag har inte upplevt det som nåt besvär - bara jag väljer vilket bröd att äta.
    Men jag håller med dig generellt gällande för mycket bröd i vissa rätter (därför äter jag aldrig hamburgare - det är typ bröd som man får och liiiite kött).
  • Anonym (Livsnjutare)
    brallison skrev 2020-09-30 13:47:40 följande:

    Nä, jag har inte upplevt det som nåt besvär - bara jag väljer vilket bröd att äta.

    Men jag håller med dig generellt gällande för mycket bröd i vissa rätter (därför äter jag aldrig hamburgare - det är typ bröd som man får och liiiite kött).


    Jag tycker hamburgare kan vara väldigt gott, men under den enkla förutsättningen att köttet och tillbehören ligger mellan lagom stora skivor bra hamburgerbröd. Har exempelvis inga problem med brödet hos McDonalds, Burger King m.fl. stora kedjor liksom det man köper i butik, men desto oftare på ?riktiga? restauranger som skryter med egenbakat bröd, vilket, som sagt, inte sällan är både segt och för mycket.

    Tycker f.ö. också det är gott med bröd som man bryter ner i soppor och såser och som då suger upp den goda vätskan - och som därigenom borde kunna vara lättätet också för dig.
  • brallison
    Anonym (Livsnjutare) skrev 2020-10-01 11:53:26 följande:
    Jag tycker hamburgare kan vara väldigt gott, men under den enkla förutsättningen att köttet och tillbehören ligger mellan lagom stora skivor bra hamburgerbröd. Har exempelvis inga problem med brödet hos McDonalds, Burger King m.fl. stora kedjor liksom det man köper i butik, men desto oftare på ?riktiga? restauranger som skryter med egenbakat bröd, vilket, som sagt, inte sällan är både segt och för mycket.

    Tycker f.ö. också det är gott med bröd som man bryter ner i soppor och såser och som då suger upp den goda vätskan - och som därigenom borde kunna vara lättätet också för dig.
    Ja, det är så gott att doppa brödet i soppa eller sky, och det brödet ska definitivt inte vara för mjukt, haha, som brödet från typ Pågen och alla dessa färdigpackade skivor Dessa passar även dåligt om man vill göra fattiga ridare
  • Anonym (Livsnjutare)
    brallison skrev 2020-10-01 12:02:31 följande:

    Ja, det är så gott att doppa brödet i soppa eller sky, och det brödet ska definitivt inte vara för mjukt, haha, som brödet från typ Pågen och alla dessa färdigpackade skivor Dessa passar även dåligt om man vill göra fattiga ridare


    Sky ja - jättesmarrigt att suga upp riktigt god, mustig steksky med en bit bröd...mmm. Lidl har ett osötat surdegsrågbröd som är perfekt till det - och mycket annat. Det har dock väldigt knaprig skorpa när det är färskt, vilket jag förstås älskar, men det mjuknar ju när det hamnar i en sky, sås eller soppa. Fattiga riddare är ju en härlig klassiker och ett sätt att tillvarata just bröd som legat och torkat lite, men just därför håller ihop bra i stekpannan.
Svar på tråden Kan brödet vara för mjukt?