• olssonnn

    Någon jurist eller annan som kan ge ett gott råd kring bygglov/vägar

    Hejsan,

    Vi har ett problem kring vårt nya hus och tomt som jag undrar om någon skulle kunna ge ett gott råd.

    Vi flyttade till vårt hus i våras. På tomtgränsen ligger en liten asfalterad väg med en återvändsgränd som tydligen är ett substitut.
    En del av den lilla vägen tillhörde vår tomt när huset byggdes på 90-talet och såldes till någon som vi inte vet pga att de ville använda tomten till denna väg så att andra hus som skulle byggdes senare kunde åka in på. Fast det egentligen finns en närmare infart på andra sidan av slutet av "substitut-vägen". 

    Problemet är nu att ett annat hus som ligger längst ner på "Substitut-vägen" har sålts till ett byggföretag som vill riva det befintliga huset och bygga 4 nya.
    Det innebär att "substitut-vägen" kommer bli mer trafikerad med både bilar och tunga byggfordon och det är många grannar på gatan som har överklagat.
    Kommunen har preliminärt godkänt bygglovet. Vi vill ju ha en trygg miljö för alla små barn som bor i området och leker på gatan.

    Vi undrar nu vad vi har för rätt i frågan kring vägen och dess påverkan av de nya fordonen, då våran väg verkar vara en samfällighet?

    / Anna

  • Svar på tråden Någon jurist eller annan som kan ge ett gott råd kring bygglov/vägar
  • olssonnn
    AnnaSturesson skrev 2020-10-10 13:44:31 följande:

    Servitut menar du nog? Vad som gäller ang ert servitut finns hos Lantmäteriet. Går nog att hitta på nätet.


    Ja precis, min mobil som inte vill skriva SERVITUT :)
  • Limeblad

    Om servitutet är inskrivet i fastighetsregistret kan du begära ut det från lantmäteriet så ser du exakt vad det berättigar ägaren av den andra fastigheten.

    Kanske kan du argumentera för att den ökade belastningen inte ryms inom det befintliga servitutet.

    Dock kan den andre fastighetsägare ansöka hos lantmäteriet om lantmäteriförrättning för lantmäteriet kan bestämma om rätt att använda vägen om vägen har väsentlig betydelse för den andra fastigheten. Sorry om rörigt beskrivet.

  • Friger

    Nej, ni kan sannolikt inte hindra dom.

    Det finns en stark rätt att få köra till sina ägor/hus m.m. Har man ingen sådan rätt så kan man gå till domstol och få en sådan rätt.

    Däremot har ni sannolikt rätt till pengar. Tung trafik sliter otroligt mycket mer än lätt trafik.

    www.revriks.se/media/1349/bulletinen-nr-1_web.pdf

Svar på tråden Någon jurist eller annan som kan ge ett gott råd kring bygglov/vägar