• jag2000

    AVSLAGSMASKINEN (BOK OM FÖRSÄKRINGSKASSAN)

    Jag har läst boken ?Avslagsmaskinen ? byråkrati och avhumanisering i svensk sjukförsäkring? skriven av statsvetaren Niklas Altermark. Boken handlar om Försäkringskassan och dess maskineri av avslag för sjuka. 
     
    REGERINGEN LÖFVEN 
     
    Niklas Altermarks bok fokuserar dock på perioden 2014 och framåt, det vill säga tiden under regeringen Löfven. Efter Löfvens valseger 2014 trodde många att det skulle det bli ordning och reda med Försäkringskassan. Regeringen Löfven hade bland annat gått till val på att man ville ha en ?mänskligare sjukförsäkring?. 
     
    Det dröjde dock inte länge efter Löfvens maktövertagande att man började basunera ut att Sverige led av ett skenande sjuktal som var påfrestande för den svenska ekonomin och att någonting måste göras åt detta. Altermark säger dock att Förskringkassans egna statistiker visar att den totala sjukfrånvaron mellan 2010 och 2015 knappast har ökat överhuvudtaget. 
     
    År 2015 deklarerar Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll att sjuktalet skulle ner till 9.0 dagar (sjuktalet är det antal dagar man får sjukpenning från Försäkringskassan). Strandhäll meddelade även att det antal som skulle få sjukersättning (förtidspensionering) skulle max vara 18 000 årligen. I sitt åtgärdsprogram skriver Strandhäll att försäkringskassan ska fokusera på att ?bedöma människors arbetsförmåga?. 
     
    Läs hela artikeln: 
     
  • Svar på tråden AVSLAGSMASKINEN (BOK OM FÖRSÄKRINGSKASSAN)
  • Aniiee

    VIll bara inflika att om 18000 personer fick sjukersättning varje år skulle det vara ett avsevärd ökning..... Rätt, men en avsevärd ökning.


    Gamla matvaror i kylen? Först får de päls, sen börjar de morra och SEN går de ut.
Svar på tråden AVSLAGSMASKINEN (BOK OM FÖRSÄKRINGSKASSAN)