• overtherainbow

    Var tar fettet vägen

    En dum fråga kanske, men var tar fettet vägen när man går ner i vikt?

    Har alltid tänkt via svett och avföring men så läste jag att den försvinner via utandningen... huh...? Kan det verkligen stämma?

  • Svar på tråden Var tar fettet vägen
  • Steven01

    Begreppet "bränna fett" är faktiskt helt sant då det krävs syre för att omvandla fett till energi i kroppen på samma sätt som när trä brinner i en brasa.

  • Themis

    Du är en kolbaserad livsform som andas ut koldioxid- var tror du att det kolet kommer ifrån?

    Jo, från det vi äter.

    sv.wikipedia.org/wiki/Metabolism


    De vanligaste kataboliska reaktionerna i djur kan delas in i tre steg.


    Stora organiska molekyler, till exempel proteiner, polysackarider eller lipider ( =fett) sönderdelas till mindre beståndsdelar utanför cellen.
    De mindre molekylerna tas in i cellen och delas upp i ännu mindre molekyler, vanligtvis acetyl-koenzym A, vilket frigör en ganska liten mängd energi.
    Acetylgruppen i acetyl-koenzym A oxideras till vatten och koldioxid i citronsyracykeln och elektrontransportkedjan. Detta frigör den stora andelen energi, genom att reducerade vätebärare oxideras för att bilda ATP.
    Var inte en rövhatt bara så ordnar det sig nog.
  • nnnnnnnn

    Jämför dej själv med ett ljus eller oljelampa.
    När ljuset/lampan brinner så används fettet (stearinet eller oljan) till att skapa värme och ljus.
    När du förbränner fettet i din kropp så används fettet till att skapa värme och andra former av energi tex att du rör på dej, tänker och annat som förbrukar energin.
    Det blir alltid lite avfall vid förbränning. Du ser ofta att ett ljus eller oljelampa ryker lite, det kan blir lite sotigt och du ser att varma gaser åker uppåt över ljuset = koldioxid och andra kolföreningar lämnar ljuset/lampan vid förbränning.
    Samma sak händer i din kropp, när fettet förbränns så bildas koldioxid. Koldioxiden åker med blodet till lungorna och sen andas du ut koldioxiden.

    Så enkelt är det självklart inte, men om man bara ser till de större händelserna är det en rimlig liknelse. Vill du detaljstudera varje steg i förbränningen osv. så är det bara att googla loss eller låna biologiböcker/läkarböcker på biblioteket.

  • overtherainbow

    Tack för svaren och förklarningarna.

    Gått ner 15kg och dök tanken upp; vart fan tar fettet vägen!?

    Men nu förstår jag lite bättre.

    Tack!

Svar på tråden Var tar fettet vägen