Forum Jämställdhet/Genus - Samhälle
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Feminism

  Lör 2 jan 13:23 Läst 0 gånger Totalt 5 svar
  Lör 2 jan 13:23 -1 +2

  Förstår inte riktigt feminismen i Sverige, vad är problemet? På vilket sätt sköter inte lagarna om jämlikhet? Det finns ingenting som hindrar kvinnor i Sverige att göra exakt samma sak som män, förutom biologi. Patriakatet? Tror ni verkligen att det finns en hemlig övergripande klubb för killar ? Förklara för mig, jag fattar verkligen inte.

 • Lör 2 jan 13:26 #1 +2

  Du kan ju börja med att gå ut i verkligheten och bara sitta vid datorn. Lagar är en sak. Hur de tillämpas och vilken verkan de har är en annan. Sedan handlar feminismen inte bara om Sverige.

 • Lör 2 jan 13:28 #2 +1
  Överste Senap skrev 2021-01-02 13:26:20 följande:

  Du kan ju börja med att gå ut i verkligheten och bara sitta vid datorn. Lagar är en sak. Hur de tillämpas och vilken verkan de har är en annan. Sedan handlar feminismen inte bara om Sverige.


  Dessutom är det svårt att komma åt människors värderingar och inställning med lagar.
 • Lör 2 jan 13:30 #3

  Är din fråga varför det inte räcker enbart med lagar för att skapa jämställdhet (och jämlikhet)?

  Enkelt kan man väl svara på den frågan att det är mycket mer än lagarna som styr och påverkar hur vi lever våra liv. Vi har tex olika förväntningar både på oss själva och andra baserat på kön som påverkar de val vi gör eller inte gör i livet både för oss själva och för andra.

 • Lör 2 jan 13:43 #4 +1

  Vad hjälper en lag när gamla gubbar drar sexistiska skämt på rasten, eller som nyligen när ett stort lantbruksföretag skickade ut nakenkalendrar med beställningarna före jul? Det har redan hänt då. Det finns tusen olika situationer där man har mycket att jobba med, det här var så klart bara ett par exempel. Som Överste Senap säger så handlar det om folks värderingar och inställning till saker, inte bara om "lika lön för lika arbete" och annat som mycket riktigt redan är reglerat i lag.

 • Lör 2 jan 14:46 #5 +2

  Det handlar inte om lag i Sverige idag, det handlar om vårt inlärda beteende och våra fördomar, som leder till olika behandling. Ibland medvetet men idag nog ofta rätt omedvetet.

  Bara några exempel i högen:

  Män har fortfarande nackdelar i vårdnadstvister

  Kvinnor döms mildare i domstol, dvs anses uppenbarligen fortfarande inte vara fullt ansvariga för sina handlingar.

  Kvinnor får billigare behandlingar vid hjärtsjukdom och tas mindre på allvar än män.

  Män söker för sällan vård för psykiska problem och tar mycket oftare sitt liv, troligen påverkade av normen att inte tala om sitt mående utan spela stark, om man är man. Män upplever ofta inte att de kan tala känslor med andra män, utan till detta föredrar man en kvinna.

  Män har större press på sig att försörja familjen, medan kvinnor i högre grad kan välja deltid och lämna ifrån sig det ekonomiska ansvaret utan att omgivningen har åsikter om det.

  Flickor får ofta inte ADHD- diagnoser förrän senare i livet då de har andra symptom och inte agerar ut som pojkar.

  Pojkar får sämre skolbetyg i snitt idag än flickor utan att någon egentligen har kunnat förklara varför dagens pojkar skulle prestera sämre än de gjorde för 30 år sedan. ( Eller varför flickorna har blivit så mycket bättre) Kan det ha något att göra med beteende samt förväntningar och bedömningar av en helt dominerande kvinnlig lärarkår?

  Både män och kvinnor lyssnar mer på en manlig röst än en kvinnlig.
  Om kvinnor tar upp 50% av samtalstiden i ett möte så upplevs det ofta som att de tar för stor plats. 

  När flickor blir avrådda från tekniska yrken för att deras mammor vill att de ska bli likadana som de själva. 

  När pojkar blir avrådda från samhällsyrken för att det av vissa inte anses tillräckligt "manligt" att jobba som sjuksköterska eller förskollärare.


  Var inte en rövhatt bara så ordnar det sig nog.
Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...

Innehåll