• Bara en människa

    Våldsam femåring

    Vår femårige pojk slår sin storasyster och oss vuxna när han blir arg, han smäller i dörrar, kastar saker och svarar "god dag yxskaft" när man försöker prata med honom. Vi har försökt prata och förklara, bönat, hotat, genomfört hoten, skrikit, gråtit, varit sakliga och lugna. Är så klart inte stolt över hot, skrik och gråt. Det känns som han inte bryr sig, det är som att hälla vatten på en gås.

    Han är smart, frågar mycket, vill lära sig och är delaktig. På förskolan går allt jättebra, inga konstigheter alls. Här hemma är det för ofta hårda ord, bråk och ilska.

    Känner mig helt misslyckad, vet inte vad jag gjort fel. Trodde mig vara en bra förälder med icke. Storasyster är raka motsatsen, där flyter allt liksom på.

  • Svar på tråden Våldsam femåring
  • Anonym (Mio)

    Har en 6-åring som kan bli explosiv ibland. Hon slår oss inte men nära inpå, hårda ord och hot om att rymma osv.

    Hon är väldigt duktig. Duktig i skolan, långt framme i mycket, en snäll kompis osv osv. Det har varit mycket fokus på att vara duktig, vara bra, att hon alltid uppför sig korrekt. Om hon berättat om nån som inte varit schysst mot henne har vi lite viftat bort det men förvissat oss om att hon uppfört sig exemplariskt. Samtidigt som vi säger att hon duger som hon är är vi ofta inne och petar och tillrättavisar.

    Allt detta har fått henne att slå bakut, och det gick upp för oss nyligen, äntligen!

    Vi har slutat efterfråga hennes beteende när hon berättar saker, vi lyssnar och försöker visa att hennes känslor är viktiga. Vi väljer att lita på att hon kan uppföra sig, tills vi får höra motsatsen. Vi har slutat peta i allt, vi tillrättavisar bara när det är alldeles nödvändigt. Vi byter ut allt fler duktig, fin osv till att det är roligt att se hur mycket hon älskar att läsa, hjula eller vad det nu är.

    Detta har gett oss en mycket mer harmonisk tjej, inga stora utbrott, mer konsekvent respons från oss, hon lär sig hantera sina känslor mer nu när vi både säger och visar att hennes känslor är viktiga och okej.

    Inget av detta kanske stämmer in på ett barn, men ibland behöver man sätta sig ner och analysera varifrån barnets beteende kommer ifrån. I vårt fall insåg vi att vår iver att forma en perfekt medborgare höll på att stressa ihjäl henne med alla pekpinnar om hur hon borde vara, säga, göra, och inget var bra nog (även om vårt syfte aldrig var att gå henne att känna sig otillräcklig, vi trodde vi var pedagogiska).

  • Anonym (mamma till tre)

    Om han uppför sig exemplariskt i förskolan kan det ju vara så att han är övertrött när han kommer hem? I en trygg miljö är det mer ok att släppa ut känslorna. Han är precis i åldern då man börjar lära sig hantera känslor också, det är lite av en utvecklingsfas. Det kan vara värt att ta ett steg tillbaka och fundera på vad som händer innan, vad är det som leder upp till den här reaktionen? Och att i stunder när det han är lugn och utvilad prata om varför man blir arg, vad man kan göra när man blir arg, vad man inte ska göra. Vad man kan säga, hur man gör sig förstådd när något inte blir som man vill....osv.

Svar på tråden Våldsam femåring