Forum Spartips - Ekonomi & juridik
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Pensionsspara när man har sjukersättning.

  Fre 29 jan 20:47 Läst 0 gånger Totalt 7 svar
  Fre 29 jan 20:47

  Hej! Jag är 30 år och går på sjukersättning och kommer ha det fram till jag fyller 65 år.

  Min pension kommer vara extremt låg. Vart och hur ska jag pensionsspara?

  Jag kan lägga 500:- varje månad. Snälla snälla snälla hjälp!

  Övrig information:

  Har jobbat runt 3 år av mitt liv. Jag jobbar med mig själv och kämpar till att kunna jobba i framtiden. Och jag vill inte leva på sjukersättning hela livet. Men OM jag inte lyckas kunna jobba så måste jag på något sätt pensionsspara allt jag kan.


  Pension, sjukersättning, hur mycket, spara, pensionsspara
 • Anonym (Sita)
  Visa endast
  Fre 29 jan 21:48 #1

  500 i månaden är ju bättre än inget, det blir 6000/år och sparar du i 35 år blir det 210 000 kr.

  Du kanske kan försöka placera i fonder, ett problem är ju att man KAN förlora det man investerar, men det kan också öka. Det finns högriskfonder och lågriskfonder.

  Kanske kunde du spara 250 kr på vanligt konto, då har du garanterat 100 000 kr när du går i pension. Inte mycket men du kommer garanterat ha dem.

  Övriga 250 kan du ju kanske placera 100 kr på högrisk och 150 på lågrisk?

  Jag är INGEN expert, så du kan säkert få bättre råd än de jag kan ge.

 • Fre 29 jan 21:57 #2

  Jag sparar med 500 i månaden till pension spar.

  Och jag starta precis ett konto hos fondroberten Lysa. Där fyller du i vilka risker du kan ta och sen placerar de pengarna till dig. Så slipper man vara på läst om vilka fonder man ska välja.

  Lyssna lite på rika tillsammans podden.. tror avsnitt 99.

 • Mån 1 feb 09:56 #3

  Standard om du är 30år (ergo mycket kvar av arbetslivet) brukar att vara att välja högre risk på dina investeringar då de generellt har gett bättre avkastning på lång horisont. Eftersom du är är väldigt riskavert eftersom det är väldigt viktigt du inte förlorar dessa pengar skulle jag nog rekommendera en mer konservativ approach. Boka möte med din bank, de kan boka möte med pensionsspecialist. 

 • Anonym (W)
  Visa endast
  Mån 1 feb 11:20 #4

  500 kr i månaden kan bli drygt 800 000 efter 35 år om man sparar i fonder på en ISK.

  Bland det viktigaste när man sparar i fonder aktier är tiden. Så börja nu direkt, så hinner pengarna växa till sig ordentligt.

 • Anonym (W)
  Visa endast
  Mån 1 feb 11:22 #5
  Shalke04 skrev 2021-02-01 09:56:12 följande:

  Standard om du är 30år (ergo mycket kvar av arbetslivet) brukar att vara att välja högre risk på dina investeringar då de generellt har gett bättre avkastning på lång horisont. Eftersom du är är väldigt riskavert eftersom det är väldigt viktigt du inte förlorar dessa pengar skulle jag nog rekommendera en mer konservativ approach. Boka möte med din bank, de kan boka möte med pensionsspecialist. 


  Tycker tvärtom, att TS ska söka kunskap själv, och öppna ISK på t ex Avanza. Finns mycket mer att välja på och hen slipper blir lurad på en av bankens fonder med hög avgift. 
 • Anonym (ekono­m)
  Visa endast
  Tor 11 feb 16:25 #6

  Börja med att öppna ett Investeringssparkonto (ISK). Det kan du oftast göra hos din egen bank. ISK-kontot beskattas med en schablonskatt vilket betyder att pengarna är skattade och klara när du ska ta ut dem.

  Sedan sätter du förslagsvis pengarna i fonder. När du väljer fond ska du tänka på två saker: avgift och risk. Avgiften ska vara så låg som möjligt. Risk kan vara bra att ta på lång sikt - även om börsen går upp och ner så går den oftast upp över längre tidsperspektiv. Så när du har så här lång tid kvar till pension kan du ta större risk, och kanske lägga pengarna i en aktieindexfond eller liknande.

  Ränta-på-ränta-effekten är enorm.

  Om du sparar 500 kr/mån i 30 år på ett nollräntekonto blir det 180 000 kr. Sparar du i en indexfond som snittar 10% avkastning per år blir det 1,17 miljoner. Mina PPM-fonder har snittat 11% de senaste 15 åren och jag har bara valt några vanliga aktiefonder. Avkastning är viktigt!

 • Tor 11 feb 17:32 #7

  Ju förr du börjar spara desto bättre. Jag tycker inte du slå gå via din bank, de rekommenderar det som är bäst för Dem själva!

  Tips är att försöka bilda dig en egen uppfattning via poddar och forum som tex rikatillsammans.se

  Överväg fondrobot som tex Lysa. Men läs på själv först. Tex på Pensionsmyndighetens hemsida.

  Tänk också på att ha en lagom stor buffert på bankkonto innan du börjar investera pengar. Du vill inte behöva sälja av fonder vid fel tidpunkt pga oväntade utgifter.

Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...

Innehåll