Forum Övrigt - Hus & hem
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Stickad kofta som töjts ut!!

  Lör 13 feb 14:18 Läst 0 gånger Totalt 3 svar
  Lör 13 feb 14:18

  Hej!

  Jag har en väldigt fin stickad kofta som består av 45% akryl, 45% polyamid, 5% alpacka och 5% ull, om detta hjälper. Nu till problemet, koftan töjdes ut något rejält när jag delade den en kylig sommarkväll med min syster och nu vet jag inte hur jag ska få tillbaka den i passlig form. Jag har endast tvättat den i 30 grader fintvätt men ärmarna är fortfarande slappa.. jag brukar också använda sköljmedel, det kanske man inte ska göra? Är det någon som vet hur jag kan krympa den?

 • Lör 13 feb 15:14 #1

  Den krymper ju garanterat om du tvättar den för varmt, men det blir ju över hela koftan. Vi har en lammullströja här hemma nästan lagom till vår 4-åring som en gång var makens.  

 • Anonym (Tyvär­r)
  Visa endast
  Lör 13 feb 16:43 #2

  Tyvärr är det bara plagg av obehandlad (inte superwash) ull som krymper i tvättmaskin. Det enda du kan försöka med är att blöta koftan och låta den plantorka, gärna på en handduk på golvet. Fös ihop ärmarna och sidorna så mycket det går utan att den är veckad så att den torkar i en "mindre" storlek. Vissa plagg kan också bli mer sladdriga och töjbara av sköljmedel så det hade jag skippat. Lycka till!

 • Mån 15 feb 20:01 #3

  Är den märkt med maskintvätt så är den superwashbehandlad. Sköljmedel förstör superwashbehandlingen och tröjan är förstörd.
  Tror att det är det som hänt

  För obehandlad ull som tvättas kommer att krympa eftersom garnet tovar ihop sig. Det kan man eventuellt rädda med balsam.

  Men som sagt, det mest troliga är att du får repa upp tröjan och sticka den igen. Typ.

Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...

Innehåll