Forum Resor - Nöje
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Jobba utomlands?

  Fre 19 mar 11:14 Läst 0 gånger Totalt 2 svar
  Fre 19 mar 11:14

  Hej,

  Är det någon av er som har erfarenhet av att flytta och börja jobba utomlands med barn?

  Vi går i tankarna att flytta till Spanien och starta ett nytt liv där men är osäker på hur vi ska gå till väga. Min sambo hittade denna sida med lite information om hur det är att bo och jobba i Spanien allautlandsjobb.se/ men jag skulle vilja höra era åsikter och egna erfarenheter kring detta. 

  Är det krångligt eller hyffsat lätt? 


  Finns det svenska skolor i Spanien eller sätter man barnen i en spansk skola?
  Vad hade ni för budget när ni flyttade ifrån Sverige?
  Är det lättast att fixa jobb innan flytten eller på plats?

 • Anonym (Done that)
  Visa endast
  Tis 20 apr 20:55 #1

  Givetvis måste minst en av er ha jobb innan ni flyttar.

  Spanien har högst arbetslöshet i EU: www.ekonomifakta.se/fakta/arbetsmarknad/arbetsloshet/arbetsloshet---internationell-jamforelse/

  När det finns drösvis med spanjorer att välja på, varför skulle de anställa just er? Har ni specialkompetens som är internationellt gångbar? Kan ni spanska tillräckligt bra för "jobbspråk"? (OBS, retoriska frågor du inte behöver svara på, men fundera på det.)

  Nu vet jag inte exakt hur bostadsmarknaden fungerar i Spanien, men det är få länder som har en allmännytta som i Sverige. Istället hyr man av privatpersoner, och ofta krävs en deposition på åtminstone 3 månadshyror. Att köpa något direkt från Sverige skulle jag inte rekommendera. Man behöver vara på plats ett tag för att förstå hur marknaden fungerar, känna in vilka områden man trivs med mm.

  Ska ni ha med möbler mm från Sverige så kostar flyttlasset en del, väljer ni att köpa nytt på plats är det också en kostnad. Det kan också vara avgifter i början för att starta upp olika abonnemang, försäkringar man ska skaffa, avgifter relaterade till skolan mm, så man behöver en ordentlig buffert.

  Det finns svenska skolor på flera platser, men de har skolavgifter, och på populära orter kan det säkert vara kö. www.workwide.se/svenska-grundskolor-i-spanien/

  Det kan vara väldigt utvecklande för hela familjen att flytta utomlands, men det kan också bli platt fall pannkaka om man inte förbereder sig. Att flytta med barn är inte som när man var 20-nånting, och det värsta som kunde hända var att man fick ringa föräldrarna och låna pengar till biljetten hem...

 • Anonym (Snart utland­smamma­)
  Visa endast
  Tis 20 apr 21:27 #2

  Det är relativt lätt eftersom det är inom EU, men ni måste fortfarande skaffa jobb och bostad, skaffa uppehållstillstånd, komma in i försäkringskassan, lära er språket om ni inte kan det, byta skola till barnen, lära er hur allt fungerar, och skaffa nya vänner till er och barnen.

  Funderar själv på att flytta till Moskva till hösten med vår fyra-åring. Jag skulle jobba på distans, men vi väntar fortfarande på att de ska öppna gränserna och börja utfärda visum igen. Sonen kommer att gå i antingen rysk eller tvåspråkig rysk-engelsk förskola för en av tankarna är att han ska få öva språk.

Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...

Innehåll