Forum Politik - Samhälle
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • SKA SVERIGE BLI EU:S VINDKRAFTSKOLONI? (EU:S TAXONOMI)

  Tis 13 apr 11:05 Läst 0 gånger Totalt 0 svar
  Tis 13 apr 11:05
  Miljöexperten Björn Gillberg berättar att en enorm utbyggnad av vindkraft kommer att ske i Sverige om EU:s förslag om taxanomi går igenom. Hela Sveriges kust kommer att ha havsbaserade vindkraftsbyggen och notan kommer den svenska elkonsumenten att stå för. 
   
  EU:S TAXONOMI
   
  Björn Gillberg från Värmlands Metanol säger i ovanstående video att EU-kommissionen kommer att komma med ett förslag om vad som ska anses vara hållbara investeringar (Agenda 2030 och hållbar utveckling) genom  en så kallad taxonomi. Taxonimi betyder klassificering och man kommer att klassificera vad som är hållbara och inte hållbara investeringar. Denna taxonomi kommer sedan att styra bankerna och finansvärlden inom EU om EU-kommissionen får sin vilja igenom. Denna taxonimi kommer att hjälpa EU att uppnå ett fossilfritt, resurssnålt och hållbart samhälle och syftet är att styra medlemsländernas ekonomier. 
   
  90 000 HAVSBASERADE VINDKRAFTVERK I ÖSTERSJÖN
   
  Gillberg menar att den svenska vattenkraften är livsviktig bland annat som reglerkraft till vindkraften eftersom vindkraften inte producerar el när det inte blåser. Just nu pågår det en gigantisk utbyggnad av vindkraft i Sverige och man planerar även bygge av vindkraft till havs i hela Östersjön. Gillberg menar att gemene man oftast inte har en aning om att allt detta pågår.
   
  Enligt ett dokument från EU-kommissionen som Gillberg har hittat så kan man läsa vilka planer EU-kommissionen har för Sverige vad gäller vindkraft. Gillberg menar att EU:s plan verkar att göra Sverige till en vindkraftskoloni som ska förse resten av Europa med vindkraftsel. I dokumentet framgår det att om EU:s plan att EU ska bli fossilfritt till år 2050 så måste man investera i havsbaserad vindkraft svarande mot 450 Gigawatt. Räknar man om detta till vindsnurror så kommer det att behövas cirka 90 000 havsbaserade vindsnurror fram till 2050. Fram till år 2030 vill man ha havsbaserad vindkraft för 60 GW vilket är samma som 12 000 vindsnurror. Dessa vindsnurror ska framför allt byggas i norra Europa och Östersjön ända från Haparanda i Norr, ned till Skåne och sedan vidare till Norge och runt kusterna i de andra länderna i Östersjön. 
   
  Läs hela artikeln: 
   
Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...

Innehåll