• Anonym (Kaffedraken)

    Juridisk problem

    Två femtonåriga pojkar (Filip och Oskar) stannar kvar i skolan efter att deras skoldag har slutat. De har tidigare genom en äldre kompis lyckats få tag på ett större antal burkar folköl. En av pojkarna, Filip har ett luftgevär, som tillhör hans pappa och som de ibland skjuter tillsammans med, men som han nu har smugglat med sig till skolan. De går nu upp på skolans fjärde våning där ett klassrum p.g.a. medvetet slarv av vaktmästaren lämnats olåst, efter att elementen har luftats i salen. Filip är den som är den ledande även om både Filip och Oskar är något omogna för sin ålder. Filip går i en vanlig klass, medan Oskar sedan ett antal år går i särskolan, som ligger i samma byggnad som skolan. I klassrummet börjar de dricka öl och de blir mer och mer berusade och högljudda. De bestämmer sig då för att de skall öppna fönstren och kasta ut pappersflygplan och liknande. De luta sig även ut och ropar efter personer som passerar. Plötsligt kommer Filips lärare i matematik gående över skolgården och hon ropar argt till pojkarna och kräver att de skall lämna klassrummet och komma ned för att få en utskällning. Filip som tidigare under de senaste dagarna fått mycket skäll av denna lärare beslutar sig för att skoja med henne och siktar på henne med luftgeväret och trycker av. Skottet träffar fröken i vänster öga och hon skriker till. När detta skrik kommer blir Oskar rädd och välter ned en tung blomkruka, som står i fönstret. Denna träffar Filips lillasyster Emma, 13 år, som precis gått ut genom skolans port, vilken ligger under det fönster han hänger ut igenom. Blomkrukan träffar henne i huvudet och hon faller ned avsvimmad. Medan allt detta händer har Oskars lillebror Emil på 9 år, som egentligen Oskar skulle se efter, varit ensam hemma och han har då bl.a. skjutit med slangbella på grannens bil och orsakat skador på lacken och en sönderslagen bakruta. Vilka rättsliga konsekvenser får situationen för inblandade parter? Vi antar att fröken får en synskada och mister synen på det träffade ögat och att Emma får bestående men av skadan. Filips familj är sedan tidigare nedtyngda av skulder, efter att Philips föräldrar ingått ett borgensåtagande, proprieborgen och krävs nu på pengar av gäldenärens borgenärer. Hur kan detta påverka situationen? Hur påverkar försäkringar situationen? Vilka försäkringar eller delar av försäkringar kan täcka skadan? Finns det flera olika


    försäkringslösningar? Kan staten täcka skadan och i så fall hur? Vad kan det bli aktuellt med för påföljder för pojkarna. Vi antar att de tidigare är ostraffade. Kan föräldrarna eller skolan lastas för något? Kan Emil bli ansvarig för sina ?hyss?, eller blir någon annan det och vad blir detta i så fall för typ av mål?

  • Svar på tråden Juridisk problem
  • Anonym (Kaffedraken)

    Du, sluta var så förbannat lat och gör dina egna inlämningsuppgifter!

  • Anonym (Kaffedraken)

    Även om någon vore villig att göra dina uppgifter åt dig så tror jag ändå de skulle hoppa över. Det är bättre att använda dig av paragrafer när du skriver, annars orkar de flesta inte läsa.

Svar på tråden Juridisk problem