• Anonym (Borta)

    Vegansk smörgåstårta recept efterlyses

    Hittade ett recept på ett forum för flera år sen på en vegansk smörgåstårta som var så fruktansvärt god. Hade receptet i datorn. Tyvärr kraschade den och filen med receptet gick inte att återskapa.

    Jag har sökt på google med ljus och lykta efter samma recept men hittar det inte. Är som bortblåst. Snälla familjeliv, kan ni hjälpa mig?

    Det jag minns är att det var tre fyllningar, i grova drag så här.

    En fyllning var på finrivna morötter och bostongurka.

    Den andra var nån slags champinjonstuvning.

    Den tredje tror jag var med kikärter (?) som mixades och så hade man i en massa dill.

    Jag har något minne av att i forumet där jag hittade receptet förknippades det med nån restaurang eller cateringfirma i Göteborg, men det kan jag minnas fel.

    Är det någon som känner igen det här och vet vilket recept jag menar?

  • Svar på tråden Vegansk smörgåstårta recept efterlyses
  • nnnnnnnn

    Få maträtter imponerar på festgästerna som en smörgåstårta. Den är vacker att titta på, ambitiös och riktigt god. Variera påläggen efter tycke och smak! Pinto presenterar en uppdaterad och förbättrad version på ett klassiskt recept.


    Läs igenom receptet noggrant före tillagning. En matberedare eller stavmixer är bra att ha.


    10-15 bitar


    Linsfyllning

    2 dl kokta linser
    1 dl kokta kikärtor
    1 gul lök
    1/2 dl olja
    1/2 dl chilisås
    1 msk buljongpulver
    1 knippe dill
    1-2 krm rökarom (Liquid Smoke)


    Linserna och kikärtorna kan köpas färdiga på burk eller tetra om man önskar. Mixa alla ingredienser i en matberedare. Finhacka gärna löken innan så att den blir ordentligt mixad. Var försiktig med rökaromen! Några droppar räcker. Denna fyllning passar också utmärkt som smörgåspastej.


    Morotsfyllning

    3 dl äggfri majonnäs (t ex Coop X-tras Lätt Majonnäs, Astrid och aporna eller Plamil)
    4 stora morötter
    2 dl hackad gurka (s k Bostongurka)
    1 tsk örtsalt
    peppar


    Riv morötterna fint och blanda alla ingredienser i en skål. Peppra försiktigt.


    Skagenfyllning

    400 g rökt tofu (eller naturell som smaksätts med 1-2 krm rökarom)
    2 dl äggfri majonnäs
    2 dl Oatly iMat Fraiche
    2 msk citronsaft
    2 burkar röd eller svart tångkaviar
    1 knippe hackad dill
    örtsalt
    peppar


    Krama sönder tofun med en hand. Rör ner övriga ingredienser i en bunke och tillsätt tofun. Salta och peppra. Om tofun är naturell, tillsätt 1-2 krm rökarom. Var försiktig med rökaromen! Några droppar räcker. Fyllningen passar också utmärkt i en baguette.


    Tillredning

    3-4 dl äggfri majonnäs
    3-4 dl Oatly iMat Fraiche
    24 skivor formfranska
    mandariner på burk, inkl spadet
    1 burk svart tångkaviar
    1 burk röd tångkaviar
    körsbärstomater
    röda vindruvor
    rädisor
    citronskivor i bitar
    vegoskinka eller dylikt
    vegansk ost
    1 knippe dill
    1 stor gurka
    eller andra favoritpålägg


    Rör ihop majonnäs och fraiche i en bunke. Skär bort kanterna på brödskivorna och lägg ut 3×2 rader av formfranska intill varandra på ett serveringsfat. Pensla bröden med spadet från mandarinerna.


    Fördela linsfyllningen över bröden och lägg på ett nytt lager bröd och pensla med mandarinspad. Gör om samma procedur med morotsfyllningen och Skagenfyllningen. Täck översta fyllningen med det sista lagret bröd och täck hela tårtan med majonnäs- och fraicheblandningen, inklusive sidorna. Blanda till mer majjoröra vid behov.


    Garnera ovansidan med mandariner, små klickar av kaviar, halva körsbärstomater, halva vindruvor, rädisskivor, citronbitar, rullar/bitar av vegoskinka, ost och dillkvistar i fina mönster. Täck kanterna med tunna skivor av gurka. Tårtan blir saftigast om den tillreds ett dygn före servering. Garnera kan du dock göra samma dag.


    Jenny Luks
    [email protected]
  • nnnnnnnn

    Kanske är det bara 2 av fyllningarna som stämmer in på din beskrivning, den sista s.k. "Skagenfyllning" kanske kan bytas mot champinjoner? om man inte gillar tofu alltså... Kanske är det liknande det du minns om man ändrar lite?

  • nnnnnnnn

    Finns/fanns tydligen champinjon-tofu från astrid och aporna... Kan det vara det som använts?

  • nnnnnnnn

    Ska sluta googla och spamma tråden, men nu hittade jag detta... Kanske rätt?

    www.pintomagasin.se/fira-vegandagen-med-en-riktig-festmaltid

    Smörgåstårta



    ca 15-20 bitar
    Läs igenom receptet noggrant före tillagning. Beakta i synnerhet mängden majonnäs. Att göra egen kan hålla nere kostnaden.


    Fyllning 1

    4 dl kokta linser
    2 dl kokta kikärtor
    1-2 gula lökar
    0,75 dl olja
    1 dl chilisås
    2 msk buljongkoncentrat
    1 knippe dill
    ev rökarom


     


    Hacka och fräs löken i ett par msk olja. Mixa linser, kikärter, lök, olja och chilisås väl och häll det i en bunke. Blanda i dillen och smaka av med buljongkoncentrat och ev ett par droppar rökarom, t ex Liquid Smoke. Används med försiktighet!


    Fyllning 2

    1 kg champinjoner
    olja
    2 gula lökar
    4 msk grillkrydda
    svartpeppar
    5 dl havre- eller sojagrädde
    2 msk äppelcidervinäger
    1 tsk sojasås
    4 vitlöksklyftor


     


    Skiva svampen och fräs den med hackad lök i olja. Tillsätt grillkrydda och peppar. Tillätt grädde, vinäger, sojasås och pressad vitlök. Låt puttra kort.


    Fyllning 3

    1 l naturell majonnäs, t ex Astrid och aporna, Plamil, Coop Extras Lätt Majonnäs eller egengjord
    5 stora morötter
    2 gula lökar
    olja
    3 dl gurkmix (bostongurka)
    2 tsk örtsalt
    svart- eller vitpeppar


     


    Riv morötterna fint. Finhacka löken och fräs den i olja. Blanda alla ingredienser i en skål.


    Tillredning

    ca 40-50 skivor formfranska
    ett rejält täcke av majonnäs
    huvudsallat eller gurkskivor
    1 burk svart tångkaviar
    1 burk röd tångkaviar
    körsbärstomater
    röda vindruvor
    mandariner på burk, inkl spadet
    citronskivor i bitar
    vegoskinka, vegoräkor eller liknande
    dill


    Skär bort kanterna på brödskivorna. Lägg ut rader av formfranska intill varandra på en plåt eller stort serveringsfat. Pensla brödet med spadet från mandarinerna.


    Fördela fyllning 1, 2 och 3 mellan lager av bröd och täck ovansidan och kanterna med majonnäs.


    Täck kanterna med sallat eller gurkskivor. Garnera ovansidan med små klickar av kaviar, halva körsbärstomater, halva vindruvor, citronbitar, rullar/bitar av vegoskinka och dillkvistar i fina rader. Garneringen kan förstås varieras efter smak.


    Tårtan blir godast om den tillreds ett dygn före servering.
    Garnera kan du dock göra samma dag.


    Får du fyllning över? Fyllning 1 och 3 passar utmärkt på smörgås. Fyllning 2 kan du äta som pastasås.


     


    Jenny Luks
    [email protected]
  • Anonym (Borta)
    nnnnnnnn skrev 2021-07-19 23:14:42 följande:

    Kanske är det bara 2 av fyllningarna som stämmer in på din beskrivning, den sista s.k. "Skagenfyllning" kanske kan bytas mot champinjoner? om man inte gillar tofu alltså... Kanske är det liknande det du minns om man ändrar lite?


    Ja fyllningarna med morötter och kikärter/linser liknar nog det receptet ganska mycket. Champinjonstuvningen går säkert att få till bra utan recept.

    Tack snälla! Ska prova :)
  • Anonym (Borta)

    nnnnnnnn jag tror att du hittade det!! Du skulle bara veta hur glad jag är. Som jag surat över att receptet är borta i datorn :p

Svar på tråden Vegansk smörgåstårta recept efterlyses