• Hjelm

    Kronisk urinvägsinfektion förstör mitt liv

    Är en kvinna i 30-årsåldern som i tio år haft enorma besvär med urinvägsinfektion. Jag hade väl haft någon enstaka även innan det, men för tio år sedan började mina besvär bli kroniska.

    Jag hade kraftiga urinvägsinfektioner mer eller mindre konstant i ett år. Jag var ofta sjukskriven för mina besvär var så stora att jag omöjligt kunde jobba. Jag fick antibiotika men symptomen kom alltid tillbaka nästan direkt efter varje avslutad kur. En gång fick jag ingen medicin längre då läkaren tyckte att jag fått tillräckligt på ett tag. Då utvecklades det till njurbäckeninflammation och jag var allvarligt sjuk. Jag repade mig från det och sen lättade det med infektionerna ett tag, men med det menar jag att jag "bara" fått fyra-sex stycken per år i snitt sedan dess. Varje gång har jag så svåra symptom att det handikappar mig och det finns ingen möjlighet att vänta ut det och inte ta medicin. Men att ta så mycket antibiotika regelbundet har sannolikt försvagat mitt immunförsvar så att jag dragit på mig andra sjukdomar också.

    Jag har gjort flera utredningar genom åren men de har inte kunnat visa varför jag har kronisk urinvägsinfektion. Allt ser normalt ut enligt prover och röntgen. Jag har fått utstå många förnedrande frågor från vården, bland annat om jag leker med bajs vid sex samt att det sannolikt är så att min kille är otrogen och har gett mig klamydia (sagt medan läkaren sitter med provsvaret om urinvägsinfektion i handen).

    Jag är självklart medveten om alla tips om vad man kan göra både för att förebygga urinvägsinfektion och för att bli av med den när den väl har kommit. Kissa efter sex, dricka mycket, torka mig framifrån och bak, hålla igen på socker, klä sig si eller så... Jag har alltid följt dessa råd men det funkar uppenbarligen inte på mig.

    För ett par år sedan fick jag Hiprex, ett antiseptum som man tar dagligen för att förebygga urinvägsinfektion, utskrivet. Första året med det hade jag "bara" två eller tre infektioner, men sen har det fortsatt ungefär som vanligt. Har provat flera örtmediciner och kosttillskott och så vidare men det hjälper ingenting vad jag märkt av. Någon enstaka gång när känningarna kommer har jag lyckats bromsa dem genom att dricka stora mängder citronvatten, men det kommer alltid senare i alla fall. Så det är bara frågan om att lyckas skjuta upp den lite om den kommer mer olämpligt än vanligt.

    Nu i år verkar det vara kroniska besvär som gäller igen. Har haft åtminstone sex infektioner sedan årsskiftet och nu vägrar vården ge mig mer antibiotika, som tyvärr är det enda som får bort symptomen för mig. Jag avslutade den senaste kuren för tio dagar sedan och nu är det dags igen. Nu är jag dock långtidssjukskriven av annan anledning och kan sitta på toa och kissa rakblad i en vecka, eller vad det nu blir... Jag har en ny tid för utredning i oktober men jag har inga förhoppningar om att den ska visa mer än mina tidigare undersökningar.

    Det låter kanske överdrivet, men det här har en så kraftig effekt på mitt allmänna mående att det gör mig närmast deprimerad. Det är fruktansvärt att ha så ont och må så illa, kissa HELA tiden och aldrig veta när nästa infektion ska slå till. Det sänker min livskvalitet så mycket och jag känner mig liksom fångad i min sjukdom och vågar inte göra vissa saker.

    Finns det någon som har liknande erfarenheter och som till slut hittade något som höll besvären borta för gott, eller åtminstone hamnade på en "normal" nivå? För mig vore det en drömtillvaro att bara behöva få två infektioner per år...

  • Svar på tråden Kronisk urinvägsinfektion förstör mitt liv
  • Anonym (.)

    Förstår att situationen är otroligt jobbig, särskilt när det pågått så länge. Om du har en sexuell relation med någon annan kan ju bakteriefloran rubbas, vilket gör det lättare att få uvi. Samtidigt om en har regelbunden uvi/antibiotikakurer kan ju det egna försvaret vara nedsatt, vilket även det gör det lättare att få det igen. Mitt icke-pk-tips om du är sexuellt aktiv med någon annan är att testa avhållsamhet några månader för att se om det blir någon skillnad, om du inte redan gjort det. Vissas bakterier vänjer sig kroppen aldrig riktigt vid.

  • Kvittning

    Har inga råd gällande behandling, har bara haft uvi en gång själv och det var hemskt så det måste verkligen vara ett helvete att ha det som du har.

    En fråga bara, har du fått komma till riktigt bra specialister eller är du fast hos husläkaren? Generellt när man hör om problem som dina (kroniska problem med något som andra "lätt" botar) så känns det som att det stora problemet är att man faktiskt inte får träffa rätt läkare.

  • Canvas

    En kollegas dotter har typ samma och ätit så mycket antibiotika att man blir mörkrädd.

    Totalt undersökt och det har slutat med teorin att hon inte får ha trög mage eller bli förstoppad för då kläms urinröret ihop och retar igång inflammationen. Hon äter nu bulkmedel och varit typ besvärsfri typ ett år.

  • Ann2

    Måste vara mycket jobbigt. När jag hade uvi fick jag tips om att det finns tranbärstabletter på apoteket. Tog dem under en lång tid efter infektionen liksom för att förebygga en ny infektion. Mkt bättre än juicer som har massor av socker i sig... Jag funderade på att om du fått antibiotika så många gånger så är det ju inte konstigt om ditt egna försvar är på botten. Antibiotika tar död på massor av nyttiga och viktiga bakterier i magen som är vårt viktigaste immunförsvar. Har du provat att boosta din kropp med bra bakterier? Om inte, gör det och dessutom ät mat som de bra bakterierna vill ha. Hoppas du kommer få ordning på detta!

  • Anonym (M)

    Hade liknande problem. Flera njurbäckeninflammationer och uvi minst 5-6 ggr per år.

    Började använda kondom med killen, slutade med hormonella preventivmedel och slutade tvätta underlivet med tvål. Oklart vilket som hjälpte men har inte haft uvi på flera år. Har bytt partner och kan köra kondomfritt med honom utan problem. Hade också hormonellt p-medel en period utan problem. Tror att man blir väldigt skör och mottaglig när man haft så många infektioner och måste ta antibiotika så mkt. Man måste försöka få underlivet att läka liksom.

    När man väl är där så kan man ta typ Alvedon, det hjälper lite med smärtan. Jag tyckte också det hjälpte att inte kissa hela tiden, det gjorde mycket mer ont att pressa ut tre droppar än att kissa ordentligt även om det känns som man ska kissa ner sig hela tiden medan man håller sig.

  • Anonym (Tips)

    Usch och fy! Jag får kraftigt urinvägsinfektion och klarar mig inte utan antibiotika.

    Jag får det som ett brev på posten efter sex.

    Jag får nu mer Hiprex, men endast det hjälper inte. Jag dricker även flaskor med citronvatten i över ett dygn efter sexet. Då klarar jag mig.

    Innan dess fick jag antibiotika minst en gång i månaden. Det var läkarna måttligt roade av?.

    Nu är jag tacksam för distansförhållande, vilket gör att jag endast får bölja i mig citronvatten varannan helg.

    Lider med dig! Men testa citronvatten i massor INNAN besvär uppstår.

  • DelilahBlue

    Herregud TS, jag kan inte ens föreställa mig vilket helvete du måste ha levt i! Inte undra på att du mår dåligt psykiskt också. Detta med att aldrig bli av med skiten måste ju fler eller senare påverkar dig psykiskt/känslomässigt.

    Tyvärr har jag inga bra råd att ge dig. Jag hade ett bra tag ofta både svampinfektioner & urinvägsinfektioner, så jag visste inte vilket som orsakade vilka symptom oftast. Men sedan gick det plötsligt över, trots att jag aldrig fick någon medicin.

    Eller jag har fortfarande problem, men inte så att jag känner smärta längre, bara alla andra symptom & får springa på toaletten hela jävla tiden dygnet runt tills det går över denna gång.

    Och precis som du har jag försökt med allting, har ingen partner så sex är inte aktuellt just nu, men just det verkar aldrig ha triggat igång en urinvägsinfektion. Jag är däremot övertygad om att jag får infektioner pga urinrörets placering (precis vid slidöppningen) & att det blev skadat på något sätt för ca 20 år sedan ????

    Däremot brukade min blåsa tidigare ?varna? mig när det var dags; jag kände irritation & sveda & visste att jag behövde dricka mer vatten & då hade jag turen att det oftast gick över utan värre smärtor. Men det känner jag tyvärr inte längre?

    Men det jobbiga för min del är att behöva springa på toaletten var 20:onde minut dygnet runt, för att det känns som jag håller på att kissa på mig & så kommer det bara en liten skvätt? Just detta har varit värst för min del & det låter ju löjlig jämfört med dina fruktansvärda problem? ????

    Men det påverkar ju min sömn, jag får aldrig sova en enda hel natt, utan vaknar ju hela tiden för att behöva gå på toa, så till sist så fick jag även svåra sömnproblem, kunde varken somna eller sova en längre period & det höll på att knäcka mig. Eller, ja inget har ju förändrats & sjukvården har dumpat mig totalt i 10 års tid nu ????

    Förut brukade jag söka vård på min vårdcentral när det uppenbarligen var urinvägsinfektion, men jag hade tydligen aldrig bakterier i min urin ändå, så jag fick ingen hjälp & svampinfektioner hade jag tydligen aldrig just de gånger jag var hos gynekologen, påstod de åtminstone, men jag tyckte ju att jag hade symptomen hela tiden?

    Men de var aldrig speciellt intresserade att hjälpa mig, varken med min pco-s diagnos, misstänkta endometrios, eller att jag har misstänkt i snart 20 års tid (är 40 nu) att mina urinvägsproblem har berott på att man skadade mitt urinrör, när flera ssk hade enorma problem med att sätta en kateter när jag, pga narkosen, inte kunde kissa efter en operation.

    Jag fick höra på uppvaket mitt i natten, utmattad efter en flera timmar lång operation (& dessutom så tog inte smärtlindringen som jag fick som injektioner i låret. Jag låg & grät av smärtan hela natten & fick bara en enorm lårkaka då ssk:an lyckades sätta varenda injektion på exakt samma ställe, som tydligen reagerade med att bilda detta enorma & givetvis smärtsamma hematom) att jag var missbildad & att det var ?ta mig fan omöjligt att sätta en kateter på dig!?

    De var så fruktansvärt hånfulla och hårda i tonfallet & suckade högt & ljudligt. De kände sig tydligen tvungna att tända varenda lampa i hela salen & där skulle jag tydligen ligga uppfläkt till allmän beskådan, då ett flertal äldre gubbar vaknade & började spana väldigt intresserade åt mitt håll.

    Jag fattar inte att jag var TVUNGEN att be dom att åtminstone dra för draperierna runt min säng, jag låg ju naken, nyopererad i buken & skulle ligga & skreva med benen så mycket att jag fick kramp i höftlederna, för att jag ?var ju så missbildad & de såg ju ingenting var de skulle sätta katetern!? Och detta var alltså kvinnor i medelåldern & äldre, jag har aldrig känt mig så förnedrad ens under en gynundersökning ????

    Och nu har det gått 10 år utan någon som helst behandling från gynmottagningen för mina problem. Jag får inte ens en remiss dit, som de plötsligt krävde av mig (förmodligen för att slippa mig).

    Och till sist så blev ssk:orna på vårdcentralen så sura att de sa åt mig att inte söka vård fler gånger när jag sökte för upprepande urinvägsinfektioner, för det var ju alltid ?i onödan?, då jag aldrig hade bakterier i urinen enligt dom.

    Så nästa gång jag fick urinvägsinfektion så vågade jag inte söka vård. Det slutade med att jag fick åka in akut med en svår njurbäckeninflammation. Jag har inte ens några minnen av det, det enda jag minns är att min ryggsmärta blev så outhärdlig att jag bad min pappa köra in mig till akuten under en natt. Något mer minns jag inte, men tydligen hade de gjort en röntgen & sett att det hade gått upp till njurarna? Så den enda gången jag INTE sökte vård så hade jag uppenbarligen bakterier i urinen?

    Så det enda jag kan säga dig & jag vill varna dig för att göra samma misstag, även om du givetvis inte är så dum som mig; men snälla sök alltid vård även om du får höra en massa elaka & förnedrande saker från läkare & ssk! För min dumhet slutade ju med att jag höll på att förlora mina njurar?

    Och jag är ledsen att jag inte har några bra tips till dig, jag kan bara föreställa mig vilket helvete du lever i när du även har så svår smärta ????

    Men jag tror, precis som hon som skrev det andra inlägget jag läste, att all antibiotika även har slagit ut dina bra & ?goda? bakterier som du behöver ha i kroppen för att kunna bekämpa både urinvägsinfektioner & annat.

    Så det låter som ett bra förslag, om du inte redan har testat det, att försöka få i dig, typ vad heter det? Probiotika eller? Det finns väl bl a kapslar man kan ta för att stärka just den delen av sitt immunförsvar & även äta en del specifika ?dieter?, förmodligen vissa grönsaker (ja du hör ju hur bra insatt jag är i sånt där! ????) Men vissa födoämnen ska ju vara bättre för ens immunförsvar & hjälpa till med de goda bakterierna?

    Jag tror nog iallafall (men det har du säkert redan insett själv & kanske även redan försökt med?) att du på något sätt iallafall måste försöka motverka all den skada som antibiotikan har gjort (även om den också har hjälpt dig).

    Och jag hoppas verkligen att du snart hittar något som åtminstone underlättar för dig. Jag önskar verkligen att jag hade något bra att säga till dig som faktiskt kunde hjälpa dig, mer än all min empati & sympati? ????

  • Tvillingarna14

    Jag lider verkligen med dig. Har inte haft det fullt så illa, men UVI 3ggr/år under väldigt många år gjorde mig till slut uppgiven. Testade olika naturpreparat mellan antibiotikakurerna, men inget hjälpte. En dag kissade jag ut något som såg ut som en sten. Var tydligen en sk blåssten som kan bildas i urinröret och leda till UVI. Sedan stenen kom ut har jag inte haft en endaste UVI. Men visst hade du fått en röntgen som inte visade på något konstigt?

  • Anonym (Testa)

    Går du på hormonella preventivmedel- testa att sluta. En känd biverkning är återkommande svamp och urinvägsinfektioner

  • Anonym (Lina)

    Du har fått flera bra råd innan. En del av mina tips blir upprepning men here it goes:

    Sök privat gynekolog som är duktig på uvi. Borde gå att googla hoppas jag.

    Drick tranbärsjuice eller ta tranbärstabletter. Antibiotika förstör de goda bakterierna också, stärk upp så bra du kan genom kosten samt typ mjölksyra. Fråga på apoteket. Byt eller sluta med hormonella preventivmedel.

    Och faktiskt, ha en längre period av avhållsamhet. Jag tror att underlivet behöver det, för att kunna komma igen. Några månader iallafall. Samt: Använd inte tvål därnere. Bara luftiga underkläder i minst 95% bomull. Ta av tighta byxor så fort du kommer hem och gå i endast luftiga pyjamasbyxor i bomull.

    Lycka till TS. Jag förstår att det är riktigt tufft.

Svar på tråden Kronisk urinvägsinfektion förstör mitt liv