• Fri 12 Nov 2021 14:23
    769 visningar
    6 svar
    6
    769

    MA & Sköldkörtelproblem

    Hej. 

    Fick ett MA i v9 då vi vid ett tidigt VUL konstaterade att fostretet hade dött i v5. 
    Jag och min sambo blev gravida på första försöket och var överlyckliga. 
    Vid inskrivning hos barnmorskan visade sig att jag har hypotyreos och ett TSH på 121. Jag började omedelbart på Levaxin och på 10 dagar hade mitt TSH gått ner till 20. Blödningen startade utav sig själv och jag är nu inne på dag 10 på blödningen. Ska till sjukhuset och kolla att allt är ute i början utav nästa vecka. 

    Min fråga är. Alla säger olika om vad TSH värdet ska ligga på för en lyckad graviditet. Min läkare säger 5 men många andra säger 2-3 och vissa menar på max 1. 
    Nu har ju kroppen reagerat bra på Levaxin men när kan vi börja försöka på nytt för en lyckad graviditet? Har det tagit längre för er att bli gravida med sköldkörtelprobelm/ efter ett Missfall/MA?
    Både min kropp och huvud skriker efter att få bli gravid på nytt men är orolig att ge sig in på det för tidigt om mina TSH värden är ur balans.

  • Svar på tråden MA & Sköldkörtelproblem
  • Fri 12 Nov 2021 15:16
    #1

    5 är för högt, speciellt om man haft m.f innan. 3,5 brukar vara den allmänna gränsen inom vården, upp till 4. Men vi som haft upprepade m.f och gått privat har fått rådet att ligga på max 2,0 och gärna mindre än så. Tsh stiger ofta när man är gravid och då kan man behöva höja dosen Levaxin.

    Frågan r varför du hade så skyhögt TSH? Vad gav läkaren för förklaring?

  • Fri 12 Nov 2021 16:26
    #2

    Okej! Då har jag en bit kvar ner. Hoppas att de kommande 2 veckorna sänker mitt TSH ytterligare. Går ändå på 125 mikrogram. Ska träffa en specialist nästa vecka för att disskutera fortsättning. 


    Läkaren kunde tyvärr inte svara på det då jag aldrig har tagit blodprov tidigare.(Extrem fobi för sprutor) Jag har högst sannolikt gått med dåliga värden väldigt länge.. och var ju tvungen att ta blodprov nu iom att jag blev gravid..och det var då det upptäcktes först. 


    Vet man något om dessa värden kan vara kopplade till mitt MA? :( Har så sjukt dåligt samvete att jag inte tog modet till mig tidigare (innan graviditeten) att kolla upp mina värden.  

  • Fri 12 Nov 2021 16:32
    #3

    MA kan drabba vem som helst och behöver inte alls vara kopplat till högt TSH. Ta inte på dig nån skuld där! Nu vet du att du behöver medicin och ta extra prover som gravid så förutsättningarna är ju bättre nästa graviditet. 

  • Fri 12 Nov 2021 16:36
    #4

    Tack för de orden. Jag försöker intala mig att jag gjorde allt jag kunde men att det helt enkelt inte var min tur ännu. 


    Känns på ett sätt skönt att detta är uppmärksammat och att de tar in mig 1 gång i månaden nu för nya tester även om det är sjukt jobbigt att ta själva blodprovet. 

  • Fri 12 Nov 2021 16:40
    #5
    Kourion skrev 2021-11-12 16:36:52 följande:

    Tack för de orden. Jag försöker intala mig att jag gjorde allt jag kunde men att det helt enkelt inte var min tur ännu. 


    Känns på ett sätt skönt att detta är uppmärksammat och att de tar in mig 1 gång i månaden nu för nya tester även om det är sjukt jobbigt att ta själva blodprovet. 


    Du får tänka att provet är för både din skull för att du ska må bra och för ditt blivande barns skull. Då går det lättare. Jag tog många hundra sprutor som gravid och man gör sånt när man vet att man måste. Hoppas du får må bra nu och lycka till nästa graviditet! {#emotions_dlg.flower}
  • Fri 12 Nov 2021 16:43
    #6
    Jag är bara jag skrev 2021-11-12 16:40:54 följande:

    Du får tänka att provet är för både din skull för att du ska må bra och för ditt blivande barns skull. Då går det lättare. Jag tog många hundra sprutor som gravid och man gör sånt när man vet att man måste. Hoppas du får må bra nu och lycka till nästa graviditet! 


    Tack <3
Svar på tråden MA & Sköldkörtelproblem