• Mån 22 nov 2021 20:19
  6249 visningar
  6 svar
  6
  6249

  Skavsår/ont hela tiden

  Hej!

  Jag får ont vid sex. Det finns två nivåer.

  1. Det blir som skavsår i bakre delen av slidan som gör ont vid beröring och stoppar sex.

  2. Det bränner i slidan vid beröring, och hela vägen på nerverna från slidan hela vägen tillbaka till analöppningen. Ofta kan det också svida uppe några centimeter över klitoris och det kliar och gör ont.

  Besvären kommer minst varannan månad och kan hålla i sig i flera veckor. Ibland kommer det på nivå 1, och ibland kommer det på nivå 2. som mer liknar svamp eller annan obalans.

  Det inte är vaginism, och inte en könssjukdom, då jag är testad för det. Jag har varit hos flera olika gynekologer, men de har alla avfärdat mig med beskrivningar som "allt ser bra ut" eller att "du är bara lite torr", eller "har lite eksem" vilket gör mig fruktansvärt ledsen för de verkar inte fatta hur jobbigt det är (har också inte lyckats timea gynekolog när jag har själva "svampen" för det är så långa vårdköer).

  Jag följer alla råd, tvättar endast med olja och vatten, smörjer in med vitt vaselin varje kväll, tvättar underkläder i 60 grader och sover utan trosor varje natt. 
  Jag har pojkvän sen 2 år tillbaka & jag har hormonspiral. Vi har en jättebra relation, och vi är alltid försiktiga och använder alltid massor med lube. Vi har testat flera olika sorter, och han har slutat komma i mig. Vi slutar alltid när det gör ont, men det känns skit att inte kunna ha penetrativt sex. Vi har mer analt än vaginalt för det går inte ens vaginalt.

  Jag vet inte vad jag ska ta mig till och känner mig bara helt sviken av de gånger jag sökt vård. Hjälp!

 • Svar på tråden Skavsår/ont hela tiden
 • Anonym (Torr?­)
  Mån 22 nov 2021 20:33
  #1

  Hej

  Jag hade länge liknande problem och det är tyvärr svårt att få bra hjälp. Fick flera långtidsbehandlingar för svamp, men föll snabbt tillbaka (vet inte om du testat receptfria medel, sluta i så fall direkt med det, det är inte bra för slemhinnorna och man hamnar lätt i en ond spiral). Fick viss hjälp när jag kom till en mottagning specialiserad på bl.a. vestibulit i Stockholm, men det som faktiskt hjälpte mig mest var en gynekolog som helt prestigelöst bestämde sig för att tänka fritt om vad som skulle kunna funka. Det vi kom fram till var att en orsak till mina smärtor och återkommande infektioner var att huden var för torr och då lätt fick små, små skavsår som gjorde den mer mottaglig för svampinfektioner. Efter att ha avfärdat kortison (då det på sikt gör huden ännu mer känslig) kom vi fram till att propyderm kunde vara ett alternativ. Återfuktande och lätt antimykotiskt. Finns receptfritt på apoteket. För mig gjorde det underverk- gick från att ha infektioner och allmän obalans oändligt många gånger per år till att ha det kanske en gång vart femte år, om ens det. En annan sak som jag- och många med mig - upplevt är att det blir bättre om man slutar med hormonella preventivmedel. Även en del gynekologer jag pratat med har gett det rådet.

 • Mån 6 dec 2021 08:59
  #2

  Tack för svaret!


  Jag har nu bokat in att ta ut hormonspiralen och köpt krämen. Håller tummarna att det funkar!

 • Anonym (Sanna­)
  Mån 6 dec 2021 23:16
  #3

  Jag hade problem med ömhet och kliande efter en antibiotikakur härom året. Då var jag singel så jag hade inte sex men det hade nog varit rätt plågsamt. Efter att ha besökt gynekolog som inte hittade något konstigt så tipsade hon om kokosolja. Det kändes lite som något hon drog till med för att i alla fall ha gjort något men efter nån vecka med daglig insmörjning med kokosolja så gick besvären över.

  Lite kladdigt men en väldigt enkel kur ändå som ju kan vara värt att testa.

 • Anonym (Testa­)
  Tis 7 dec 2021 00:38
  #4

  Testa att ta ut spiralen, kan vara en biverkning

 • Anonym (Samma­)
  Tis 7 dec 2021 14:10
  #5

  Jag löste liknande problem med att ta lokalt östrogen receptfritt. Salva i slidan.

  Olja istället för tvål vid dusch.

  Samt vagisan salva flera gånger om dagen i några veckor.

  Sen var den brännande smärtan väck.

  Ge det tid. Det blir inte bra på några dagar.

 • Tis 7 dec 2021 21:57
  #6

  Jag hade liknande problem, blev rekommenderad av en barnmorska att smörja in slidan med olja, olivolja eller welrdas Perineum Massage Oil. Funkade jättebra.

  Annars ska du be om remiss till en vulva(?)klinik.

  Lycka till

Svar på tråden Skavsår/ont hela tiden
Logga in
Bli medlem