Jag brukar försöka tänka på hur vi ska röra oss i huset och hur sakerna ska stå.
- att glöggtillbehör och muggar står redo på en bricka där man tar glöggen.
- att kaffekokaren är laddad, koppar och socker/mjölkkanna redo på en bricka
- avecglas på en annan bricka, och ta fram de flaskor som bjuds på.
- duka klart och vika servetter. Det är kanske inte lika fint men lättare att bara låta folk ta tallrikar vid buffén än att ha dem utplacerade på bordet från början.
-att tänka igenom och ta fram alla uppläggsbestick som ska användas så de ligger redo i en fönsterkarm eller på serveringsbordet.
- att det finns servetter eller papper i alla rum där det äts/dricks så man inte behöver springa när någon spiller
- att det finns ljus och tändstickor överallt där det ska finnas
- att det finns ett bord med plast under duken som man kan ställa blöta flaskor och PET på om man har dem ute för kylning
-att ha en plan för det som ev. behöver diskas under dagen, om man får slut på teskedar, assietter eller så.
-röja hallen på ytterkläder och skor så gästernas får plats.
-kolla gästtoan, byta handdukar och städa av just innan
-att dela ut uppgifter till ev. barn- det kan vara att flytta några stolar, lägga upp bröd, trycka igång kaffet och vispa grädde till mandelmusslorna eller annat enkelt, men alla ska känna att de gör något och du får lite avlastning.
Gör en lista med punkter, skriv när saken måste göras, av vem, och låt alla i familjen bocka av sina punkter efter hand.
Och det viktigaste- var inte för snabb med att resa dig även om du är värdinnan, räkna till tio varje gång så ska du se att folk löser en hel del själva.