• nernu

    Förbereda julmat

    Julen nalkas!

    Jag har koll på det som kan göras i förväg. Köttbullarna är i frysen och det finns en planering för vad som ska lagas dagarna innan.

    Det jag funderar på är om någon har tips på andra sätt att underlätta förberedelserna. Det blir ju alltid stressigt just på julafton med att bara ställa fram allt även om det är färdigt. Hur gör ni? Lägger ni upp något i förväg? Gör ni något dagen innan eller på julaftons morgon för att det ska bli lättare precis när julbordet ska fram?

  • Svar på tråden Förbereda julmat
  • Anonym (Jul-ia)

    Nu är det bara jag och min mamma så blir inte direkt stökigt och stressigt men är ändå vän av struktur haha så mina tips är:

    Kallskuret kan läggas upp på fat och platsas in kvällen innan.

    Om något ska marineras, gör det dagen innan.

    Sill kan läggas upp i skålar kvällen innan och täckas över.

    Prinskorven kan klippas upp i ändarna dagen innan (om man nu gör det, jag gillar den detaljen haha)

    Ägg kan också kokas och skalas dagen innan om man har det och om de ska vara kalla förstås.

    Hmmm vad har man mer på julbordet?

    Alltså, det mesta går att förbereda dagen innan. Sen kan ju bordet dukas dagen innan också, alla bestick och glas och vad det nu är kan ju ställas fram så att man bara kan ordna allt enkelt.

  • Anonym (GA)
    nernu skrev 2021-12-12 13:47:11 följande:
    Förbereda julmat

    Julen nalkas!

    Jag har koll på det som kan göras i förväg. Köttbullarna är i frysen och det finns en planering för vad som ska lagas dagarna innan.

    Det jag funderar på är om någon har tips på andra sätt att underlätta förberedelserna. Det blir ju alltid stressigt just på julafton med att bara ställa fram allt även om det är färdigt. Hur gör ni? Lägger ni upp något i förväg? Gör ni något dagen innan eller på julaftons morgon för att det ska bli lättare precis när julbordet ska fram?


    Sådant som bara ska ligga i en skål t ex som rödbetssallad, det förbereder jag dagen innan, och sätter plast om. Men annars blir det en del på själva julafton, inte laga men plocka fram och göra iordning. Gröt och saftsås görs dagen innan. Allt bak och godis görs i förväg. Alla röror görs i förväg. Dukning görs dagen innan. Skalar räkor dagen innan, men lägger på äggen på julafton. Ostbrickan görs på julafton. Brunkol värms på julafton. 
  • Anonym (vill sitta ner på festen)

    Jag brukar försöka tänka på hur vi ska röra oss i huset och hur sakerna ska stå.

    - att glöggtillbehör och muggar står redo på en bricka där man tar glöggen.
    - att kaffekokaren är laddad, koppar och socker/mjölkkanna redo på en bricka
    - avecglas på en annan bricka, och ta fram de flaskor som bjuds på.
    - duka klart och vika servetter. Det är kanske inte lika fint men lättare att bara låta folk ta tallrikar vid buffén än att ha dem utplacerade på bordet från början.
    -att tänka igenom och ta fram alla uppläggsbestick som ska användas så de ligger redo i en fönsterkarm eller på serveringsbordet.
    - att det finns servetter eller papper i alla rum där det äts/dricks så man inte behöver springa när någon spiller
    - att det finns ljus och tändstickor överallt där det ska finnas
    - att det finns ett bord med plast under duken som man kan ställa blöta flaskor och PET på om man har dem ute för kylning 
    -att ha en plan för det som ev. behöver diskas under dagen, om man får slut på teskedar, assietter eller så. 
    -röja hallen på ytterkläder och skor så gästernas får plats.
    -kolla gästtoan, byta handdukar och städa av just innan
    -att dela ut uppgifter till ev. barn- det kan vara att flytta några stolar, lägga upp bröd, trycka igång kaffet och vispa grädde till mandelmusslorna eller annat enkelt, men alla ska känna att de gör något och du får lite avlastning.

    Gör en lista med punkter, skriv när saken måste göras, av vem, och låt alla i familjen bocka av sina punkter efter hand.

    Och det viktigaste- var inte för snabb med att resa dig även om du är värdinnan, räkna till tio varje gång så ska du se att folk löser en hel del själva.

  • Anonym (Göteborgare)

    Skala potatisen, lägg i vatten eller i påse dagen innan.
    Även ägg skalas, skiva kött och förbered grönsaker.
    Alla ev specialare för allergiker mm fixa och märk upp med namn.
    På julafton gör inte allt själv, dela ut arbetsuppgifterna.
    God jul

  • nernu
    Anonym (Jul-ia) skrev 2021-12-12 14:39:23 följande:

    Nu är det bara jag och min mamma så blir inte direkt stökigt och stressigt men är ändå vän av struktur haha så mina tips är:

    Kallskuret kan läggas upp på fat och platsas in kvällen innan.

    Om något ska marineras, gör det dagen innan.

    Sill kan läggas upp i skålar kvällen innan och täckas över.

    Prinskorven kan klippas upp i ändarna dagen innan (om man nu gör det, jag gillar den detaljen haha)

    Ägg kan också kokas och skalas dagen innan om man har det och om de ska vara kalla förstås.

    Hmmm vad har man mer på julbordet?

    Alltså, det mesta går att förbereda dagen innan. Sen kan ju bordet dukas dagen innan också, alla bestick och glas och vad det nu är kan ju ställas fram så att man bara kan ordna allt enkelt.


    Haha! Gillar tänket.

    Ja de där äggen har jag alltid varit så nervös för att de måste skalas nära inpå. Men när jag googlar verkar det som att de kan sparas skalade i ett par dygn i alla fall. Det förbereder vi kvällen innan i år!
  • nernu
    Anonym (GA) skrev 2021-12-12 14:48:43 följande:

    Sådant som bara ska ligga i en skål t ex som rödbetssallad, det förbereder jag dagen innan, och sätter plast om. Men annars blir det en del på själva julafton, inte laga men plocka fram och göra iordning. Gröt och saftsås görs dagen innan. Allt bak och godis görs i förväg. Alla röror görs i förväg. Dukning görs dagen innan. Skalar räkor dagen innan, men lägger på äggen på julafton. Ostbrickan görs på julafton. Brunkol värms på julafton. 


    Det har vi varit dåliga på. Att lägga upp och plasta. Vi springer som yra höns för att lägga upp saker vilket faktiskt tar en hel del tid.
  • nernu
    Anonym (vill sitta ner på festen) skrev 2021-12-12 14:59:51 följande:

    Jag brukar försöka tänka på hur vi ska röra oss i huset och hur sakerna ska stå.

    - att glöggtillbehör och muggar står redo på en bricka där man tar glöggen.

    - att kaffekokaren är laddad, koppar och socker/mjölkkanna redo på en bricka

    - avecglas på en annan bricka, och ta fram de flaskor som bjuds på.

    - duka klart och vika servetter. Det är kanske inte lika fint men lättare att bara låta folk ta tallrikar vid buffén än att ha dem utplacerade på bordet från början.

    -att tänka igenom och ta fram alla uppläggsbestick som ska användas så de ligger redo i en fönsterkarm eller på serveringsbordet.

    - att det finns servetter eller papper i alla rum där det äts/dricks så man inte behöver springa när någon spiller

    - att det finns ljus och tändstickor överallt där det ska finnas

    - att det finns ett bord med plast under duken som man kan ställa blöta flaskor och PET på om man har dem ute för kylning 

    -att ha en plan för det som ev. behöver diskas under dagen, om man får slut på teskedar, assietter eller så. 

    -röja hallen på ytterkläder och skor så gästernas får plats.

    -kolla gästtoan, byta handdukar och städa av just innan

    -att dela ut uppgifter till ev. barn- det kan vara att flytta några stolar, lägga upp bröd, trycka igång kaffet och vispa grädde till mandelmusslorna eller annat enkelt, men alla ska känna att de gör något och du får lite avlastning.

    Gör en lista med punkter, skriv när saken måste göras, av vem, och låt alla i familjen bocka av sina punkter efter hand.

    Och det viktigaste- var inte för snabb med att resa dig även om du är värdinnan, räkna till tio varje gång så ska du se att folk löser en hel del själva.


    Här snackar vi struktur! Mycket smidigt. Kopierar det mesta rakt av.
Svar på tråden Förbereda julmat