Anonym (biologen) skrev 2021-12-12 15:51:57 följande:
Är det pasta med fyllning hade jag inte velat äta det, men vanlig bandpasta utan fyllning hade jag inte varit bekymrad för.
Om du åt det och det inte smakade dåligt så ta det lugnt ett par timmar.
Det är inte så mycket som är farligt som växer i bara pasta, det är mer om man har kött/färs/långlagrade livsmedel som ska vara i kyl som det finns risk för riktigt farliga bakterier som bildar toxiner. Levande bakterier dör vid tillagning men de som bildar gifter innan tillagning/förtäring kan man ju då bli sjuk av pga toxinerna.
Färsk pasta packas normalt med skyddande atmosfär av kvävgas i paketen, så att syrekrävande bakterier inte kan föröka sig. Så om paketen inte är öppnad kan inte så mycket hända med den, därför behövs det inget konserveringsmedel i färsk pasta.
Tusen tack för svar! Känner mig lugnare nu. Men vill tillägga att själva paketet tyvärr var öppnat men ska avvakta och se hur jag mår.