• Tis 11 jan 15:02
  2699 visningar
  7 svar
  7
  2699

  Ständigt kraftigt illamående i snart 3år

  Hej, hoppas att detta är rätt kategori som jag postar detta. Mitt namn är Frida, är 31år gammal och är bosatt i Malmö. Jag är diagnostiserad med svår funktionell dyspepsi/IBS. Jag har under nästan 3års tid lidit och lider av dagligt svårt invalidiserande illamående, där jag till större delen av dagarna är sängliggande. Har tillochmed fått svårt att få i mig vätska. Har fått dropp på akuten när det är som värst. Kan inte delta i några fritidsaktiviteter eller kan knappt gå ut, kan varken studera eller arbeta pga detta. Jag kan inte bo själv heller, jag bor hos mina föräldrar som för tillfället sköter om mig. Detta har pågått konstant i snart 3år. Känner att jag har inget liv längre, jag vill inte leva mitt liv såhär, detta är så plågsamt att jag har tankar på självmord. Har provat alla möjliga sorters läkemedel mot illamående och omeprazol, utan någon större effekt. Min läkare på vårdcentralen har flera gånger skickat remiss till magspecialisterna i Malmö, men dom vill inte ta emot mig då inga fynd kunde hittas på gastro/koloskopin. Har läst om idiopatisk gastropares (långsam magsäckstömning) och känner igen allt, dock har inget ventrikeltömningstest gjorts på mig. Läste en artikel om att man kan vid svårt illamående få inopererad en slags pacemaker som ger elektrisk ström till magsäcken, vilket kan ta bort illamåendet. Magsäcken kan också opereras bort vid svåra symptom vid gastropares. Jag vet inte hur jag ska kunna få ta del av dessa behandlingar då ingen specialist vill ta emot mig. Vet inte vad jag ska vända mig, är desperat för hjälp. Det kan inte vara meningen att man ska behöva leva såhär hela livet.

Svar på tråden Ständigt kraftigt illamående i snart 3år
 • Tis 11 jan 15:08
  #1

  Kontakta själv en klinik, privat om så behövs. Man kan söka vård själv i hela Sverige. Självklart måste du utredas vidare. Ta bort magsäck måste dock få anses som en absolut sista utväg. Det har min syster gjort med allehanda komplikationer som följd, tex grav undernäring. Jag antar att du även provat Lergigan comp? 

 • Tis 11 jan 15:20
  #2

  Hej tack för svar. Har provat lergigan, men utan effekt.

 • Tis 11 jan 17:19
  #3
  fridam skrev 2022-01-11 15:20:14 följande:
  Hej tack för svar. Har provat lergigan, men utan effekt.
  Även comp? Ja,då har jag inga fler tips utöver att söka vård själv. Får många göra tyvärr som inte får hjälp via regionerna.
 • Anonym (MrsB)
  Tis 11 jan 17:26
  #4

  Skriv en egenremiss. Be om ny utredning samt magsäcksscintigrafi där man kan se hur snabbt magsäcken tömmer sig. Vid gastropares kan man även prova en låg dos av Erytromycin (antibiotika) vars ena biverkningar ökad tarmmotorik.

  Hur ser det ut viktmässigt för dig? Tänker att flera år av illamående rimligtvis borde ha resulterat i kraftig viktnedgång? Har du kontakt med dietist?

 • Anonym (P)
  Tis 11 jan 17:37
  #5

  En tanke bara från en oinsatt: har du kontakt med Magtarmförbundet eller någon annan patientförening?

  Det låter som en fruktansvärt jobbig situation. Jag hoppas verkligen att du snart kan få lindring.

 • Anonym (aller­giker deluxe­)
  Tis 11 jan 17:41
  #6

  Har du hittat några bra grupper på nätet /fb för mag/tarmpatienter som har samma?

  Jag vet att det kan vara allt från förslag om grötomslag och kristallterapi eller riktigt kunniga personer i dessa grupper, men ofta kan man få tips om bra läkare och kliniker också, samt vilka av dessa som bara gett besvikelse.

  Det kan korta din väg till att hitta rätt hjälp.

 • Fre 14 jan 13:32
  #7

  Tack alla för svar, jag kämpar vidare och ska försöka kontakta mag tarm förbundet.

Svar på tråden Ständigt kraftigt illamående i snart 3år
Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...