• Ons 12 jan 22:35
  694 visningar
  3 svar
  3
  694

  Förhandla bolåneränta (lång post)

  Frågor inför förhandling av ränta på bolån.

  Mål: Vi vill ha en så hög ränterabatt, så länge som möjligt.

  Förutsättningar:

  Villa 5.200.000

  Lån 2.500.000

  Kontantinsats 2.700.000

  Amorterar 0%

  Nuvarande ränta 1,24% 3 månaders (går ut 1/3-22).

  Handelsbanken

  Vi vill binda på 5 år, för att kunna sova lugnt.

  Vi förstår att banken vill ha en värdefull kund. Någon dem tjänar pengar på. Och detta kan ju gå hand i hand med att vi gör besparingar med dem om vi förhandlar till oss bra ränta mm. Så hur blir man en så lönsam kund som möjligt för banken? Vad vill dem ha i förhandlingen?

  Till er som förhandlat bolåneränta, Nu kommer några frågor och påståenden. Hade varit supertacksamt om ni ville dela med er av er kunskap :)

  1. Lågt lån. Är det alltid bra med lågt lån? Ser banken detta som en låg kreditrisk och därför bra, eller vill dem hellre låna ut mer pengar så dem kan tjäna mer pengar på lånet?

  2. Hög lön. Det är väll alltid bra med hög lön, för att kunna backa upp det höga lånet, lägre kreditrisk för banken.

  3. Ha allt hos en bank? Förstår att åtminstone når snitträntan hos en bank genom att föra över allt sparande, lönekonto, aktier, fonder, barnspar mm. Till en och samma bank. Är det alltid bäst för att spara så mycket pengar som möjligt? (Att ha alla tjänster som fondspar i bankens fonder, försäkringar i en banken osv.).

  4. Amortera. Vill banken att man ska amortera på sitt lån eller är det bättre för banken att man inte gör det? Man kan ju istället sätta pengarna i fonder och låta dem växa där.

  5. När sätter bankerna sina nya listräntor? Hur ofta? Finns det något datum eller sker det sporadiskt?

  6. Ung = fördelaktigt? Som ung har banken fler år på sig att tjäna pengar på låntagaren. Finns det andra faktorer till detta? Ex. För ung = högre kreditrisk. Är 35 år tillräckligt?

  7. Kan man locka med att ge banken en Google 5a i recension och några fina ord om man får bra ränterabatt?

  8. Marginaler. Vet alltid bolånerådgivaren om vilka marginaler banken har på räntan eller är det bankchefen som har den datan. Är det fair att be rådgivaren fråga sin chef om denna kan gå med på en låg ränta? då ev. Rådgivaren saknar viss info.?

  9. Småbanker vs. Storbanker. Är det rimligt att deala med småbankers låga räntesatser, i förhandling med en storbank? Eller anses det billigt, då småbanker sällan har samma omfattning.

  10. Avgiftsfrihet. Ska man förhandla om avgiftsfrihet? Är det bra / värt? Går det att göra på sitt nu skrivna lån, eller är det fast, måste lånet skrivas om då?

  11. Inkomst. Antar att det är slagkraftigt att visa på att man har en hög och trygg lön, stabil anställning i ett säkert företag i en säker marknad, samt sin anställningsbarhet. Något mer som väger tyngre i förhandling ang. Lön?

  12. Bostaden. Ett nytt hus antas vara en tryggare investering än en gammal villa antar jag. Att villan är besiktigad och hel. Bra Energideklaration.

  13. Läget (Location). Att huset ligger i ett område som ligger fördelaktigt för framtida bostadsprisökningar (nära storstad, nära vatten osv.). Men också låga risker, att villan Inte ligger nära industriområden eller där det finns risk för force majeure (översvämning eller jordskred).

  14. Att man inte har betalningsanmärkningar.

  15. Andra lån. Är det nånsin bra med fler lån enligt banken? (CSN är det "snällaste"?)

  16. Trygg kund. Att man inte lever ett slösaktigt och riskabelt levene. Är utan begär eller spelproblem osv. Att man inte har riskabla investeringar (bilar mm.) El. tjänster (hyr ut i 2a hand om inkomst osv.). Eller vill banken se att man vågar ta risker?

  17. Tillgång och efterfrågan. Har läst att fler är oroliga inför framtida ränteökningar och därför binder. Kan man anta att, om fler slåss om lägre ränta på bundna räntor så kommer denna konkurrens att sänka den bundna räntesatsen generellt?

  18. Förhållande. Att man skrivit på samboavtal och skuldebrev, el. Är gift, gör det skillnad?

  19. Om man har föräldrar med god ekonomi som kan hjälpa, är det värt att nämna?

  Kommer ni på andra saker som är viktigt i förhandlingen få ni gärna skriva det också.

  (Ursäkta att det blev en lång post, hoppas att frågorna är relevanta nog ^_^ för oss är det som sagt jättetacksamt med era svar!)

  Mvh // jag

Svar på tråden Förhandla bolåneränta (lång post)
 • Anonym (Onödi­g)
  Ons 12 jan 22:45
  #1

  Kanske ett onödigt svar då jag inte kan något om detta. Men rekommenderar SvDs podd Dagens Story, avsnitt ?Så lurar banken dig på boräntan. Igen??. De har en expert som pratar om detta

 • Anonym (E)
  Ons 12 jan 22:52
  #2

  Många av dina punkter kan vara relevanta när man ansöker om bolån. Ni ska bara förhandla om räntan, och de flesta banker brukar ge en rabatt. Så dina punkter är inget som banken intresserar sig för. 

 • Tor 13 jan 10:39
  #3

  Tack för era svar :)

Svar på tråden Förhandla bolåneränta (lång post)
Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...