efterlyses: recept på smörgåstårta!??!!
hejsan!
ska göra en smörgåstårta(första gången) till min sambos födelsedag!
undrar nu om någon här inne besitter ett smaskigt recept?eller ideer om fyllning garnering osv??!
tack på förhand!
hejsan!
ska göra en smörgåstårta(första gången) till min sambos födelsedag!
undrar nu om någon här inne besitter ett smaskigt recept?eller ideer om fyllning garnering osv??!
tack på förhand!
Arla.se har alla recept man behöver!!!
www.recepten.se/recept/smoergaahttp://www.rydbergs.se/recept.asp&pageID=19staarta_foerraett.htmlhttp://www.arla.se/Default.aspx&RecipeID=15424http://www.coop.se/includefiles/MODULER/CCMS/show_page.asp&sSideNavn=Recept+kort&iOpskrift=36315http://www.ninasmat.se/recept/huvudratter/ovrigt/smoergaastaartamedraekor.htmhttp://www.baksida.se/recept.asp&titel=Varm%20sm%C3%B6rg%C3%A5st%C3%A5rta%20version%202http://www.kokboken.net/ShowCategory.php&SubcategoryID=16&PHPSESSID=428dc2aa9c09858b3b595f8f3f49ac97
oopps... gör om...
www.kokboken.net/ShowCategory.php&SubcategoryID=16&PHPSESSID=428dc2aa9c09858b3b595f8f3f49ac97
www.ninasmat.se/recept/huvudratter/ovrigt/smoergaastaartamedraekor.htm
www.coop.se/includefiles/MODULER/CCMS/show_page.asp&sSideNavn=Recept+kort&iOpskrift=36315
www.arla.se/Default.aspx&RecipeID=15424
www.recepten.se/recept/smoergaastaarta_foerraett.html
Jag brukar ta en långfranska. Ta en burk tonfisk i vatten. Häll av vattnet och blanda med creme fraische. (lika delar) Till nästa lager brukar jag ta 2 tredjedelar av leverpastej och blanda med creme fraische. (lika delar) Ovanpå tar jag creme fraische och blandar ut med lite majonäs (försiktig så det inte blir för mycket och brer på. Sedan kan man garnera med ost, skinka, gurka, sallad, räkor, lax eller vad man vill. Superenkelt och jättegott!
marmelade:tack för tipset låter enkelt o gott ju..använder mig av den då:!
Här är en bra tråd:
beta.familjeliv.se/Forum-5-72/m8065725.html
Hej!
Jag brukar göra smörgåstårta på Pågens vanliga "rostbröd". Fast man rostar ju inte dem =), skär bara bort kanterna, så att det bara är det vita brödet kvar. Jag brukar också göra den på en ugnsplåt, vilket kräver iaf 2 pågens "rostbrödslimpor". och en massa smörgåstårta till dagen efter! *mums*
Ingredienser kan variera beroende på vad man gillar, jag brukar använda:
Pågen (vitt bröd) 2 st
Färdiga sallader ex. mimosasallad, skinksallad & dallassallad som fyllning(K-salat, Rydbergs) ca 3 st *200 gr.
Huvudsallad 2st - dekoration till sidor o kanter
Tomater 3-4 st - dekoration
Gurka
Vindruvor (gröna-/& röda) knappt en näve - dekoration
Rökt skinka 2 hkt - dekoration
Rökt kalkon 2 hkt - dekoration
Majonnäs 1 tub(Felix fettfria, smakar likadant som vanlig) - klister till huvudsalladen
Ägg 6-pack - Skall kokas - dekoration
Räkor - skalade (ta så mycket du vill ha, jag använder dem bara till dekorering)
Dill -dekoration
smör (vanligt till smörgåsar) till allt bröd, dock endast lite.
Skär bort kanterna på brödet och lägg upp dem på plåten -smöra och lägg på ex. mimosasallad rikligt. På med nästa lager bröd -smöra och lägg på ex. skinksallad.
Tredje lagret bröd - smöra och dallassallad. fjärde lagret bröd - smöra + mimosa.
Nu tar du majonnäsen och brer på runtom tårtan som ett "klister" för salladsbladen och ev. lite på upptill. Skölj av huvudsalladen och täck alla sidor först runtom tårtan med blad, använd de största bladen runtom och de mindre upptill. Ser tårtan helt grön ut nu? Bra.
Är äggen kokade? Skala äggen och separera äggula och äggvita och hacka dem smått för sig. ta den hackade äggula och lägg i en cirkel mitt på tårtan (som en sol!), ta sedan äggvitan och lägg runt äggulan, så att det ser ut som ett ägg men sprid ut det över större delen av tårtan så att det inte ligger i en hög. (gulan i mitten, vitan rumtom).
Ta en skiva skinka och rulla ihop den som en strut, smalare upptill och tjockare nedtill och lägg ut dem strategiskt på tårtan ex. på hörnkanterna, gör likadant med kalkonen och varva dem om vartannat. Tomaterna sköljs och skärs i klyftor (obs! spara en hel tomat), dessa klyftor lägger du sedan en på var sida om antingen skinkan eller kalkonen. Sedan tar du gurkan och skivar upp några skivor, beroende på hur mycket gurka du vill ha. Dessa skivor gör du sedan ett snitt mitt i, lite längre snitt än till mitten, sedan böjer du "gurkändarna" åt varsitt håll (bakåt/framåt) och sätter dem på skinka/kalkonen. Kolla om de sitter löst, då kanske du ska ha lite grövre skivor.
Strö på de skalade räkorna över tårtan. Vindruvorna sköljs och skärs i mitten, plocka ut kärnor. placera ut dem strategiskt dvs lite här och lite där, med den runda sidan upp.
Nu börjar det liknar nåt va?
Tomaten du sparade ska klyftas men inte rakt igenom, du ska kunna veckla ut den så att den ser ut som en ros, denna placerar du sedan i mitten av tårtan och sätter ev. en liten dill bit i.
För att dekorera mer kan du lägga skinka/kalkonstrutar, räkor, vindruvor som "strålar" ut från tomatrosen.
Låt den stå med plastfolie över i nån timma så att salladen mjukar/fuktar upp brödet!
mums!
hoppas det inte blir jobbigt att läsa detta! ganska enkelt egentligen!
ha det bra!
jag brukar göra det på vanlig hönö kaka...det är med jättegott...
ett lager med leverpastej och ett med nån mjukost...
Min smörgåstårta:
24-27 skivor formfranska
Bordsmargarin
Fyllning:
3dl gräddfil
2dl majonäs
2dl cream fraiche
2dl finstrimlad purjolök
2 burkar tonfisk i vatten
1dl chilisås
ca 2tsk örtsalt
ca 1tsk citronpeppar
Garnering:
Ägg
lax
Räkor
Majonäs
Röd/svar kaviar
gurka
lime eller citron
dill, salladsblad och rädisor
Jag gör fyllning och bottnarna klara dagen innan festen (den ska ätas) och samma dag som den serveras så dekorerar jag den.
vill du ha en "matig" så gör jag alltid på en plåt.
3 långfranska (finns i frysen,brödet skurits på längden)
brer smör och pastej, bostongurka över.
3 långfranska
tar man burkar med ärter och morötter i och blandar i en skål med äpplen i likastora bitar, tömmer i majonäs, smetar ut på brödet
3 långfranska
brer du på mjukost (mycket god smak på hela smörgåstårtan)
garnerar du med vad du vill, ost och skink rullar, köttbullar, vindruvor, gurka osv..
Har alltid leverpastej & bostongurka på nedersta lagret, i mitten tar jag finhackad kokt eller rökt skinka blandat med lite "gegg", finhackad purjo och finhackat äpple, översta lagret alltid räkost. Garnera med räkor, ägg, sallad, tomater och gurka. MUMS!
"Gegg" = kletar alltid detta på botten istället för smör (blir superfett om man använder smör) samt runtom för att få garneringen att fästa. Geggan består av Lätt creme fraiche, Kesella 10% och lättmajonnäs.