• tjorve­n80
    Äldre 23 Mar 10:56
    5559 visningar
    6 svar
    6
    5559

    hjort ytterlår recept???????

    finns det någon som har ett bra recept på hjort ytterlår??

  • Svar på tråden hjort ytterlår recept???????
  • AnnaK
    Äldre 23 Mar 11:03
    #1

    Marinerad grytstek
    6-8 portioner

    marinering 3-6 dygn, tillagningstid ca 2 timmar

    Ingredienser
    ca 1 kg nötkött, älg- eller hjortkött, benfritt
    t ex bog, ytterlår, fransyska (ca 1½ kg med ben)

    marinad:
    3/4 liter äppeljuice, drickfärdig (måltidsdricka)
    1 dl vinäger, ljus
    ½ dl olja
    2-3 lagerblad
    1 tsk svartpeppar
    3-5 kryddnejlika
    1-2 gula lökar

    stekning:
    ca 2 msk margarin eller smör
    1½ tsk salt
    3-4 dl marinad, silad
    ½-3/4 kg gula lökar, små
    5-6 morötter (ca 500 g)
    ca 200 g krossade tomater eller passerade tomater

    sås:
    8 dl sky + vatten
    4 msk vetemjöl
    1 dl grädde

    Tillagning

    Marinaden ger god smak och gör köttet mörare. Smula lagerbladen, krossa pepparn, skala och skiva löken. Blanda allt till marinaden. Lägg köttet i en bunke, häll på marinaden, som ska täcka köttet, och lägg på en tallrik med tyngd. (Köttet kan också marineras i en rymlig fryspåse.) Låt stå i rumstemperatur 1 dygn, därefter i kylskåp 2-5 dygn. Vänd på köttet några gånger. Tag upp köttet ur marinaden, torka av det med hushållspapper. Bind ev upp köttbiten med steksnöre. Häll marinaden i en kastrull, låt den koka 4-5 min och sila den.

    Bryn steken runt om i fettet så att den får fin färg. Om den bryns i stekpanna ska den sedan läggas över i en större gryta. Salta steken och späd vid sidan med den silade marinaden. Efterstek under lock, antingen på svag värme ovanpå spisen eller i 175ºC ugnsvärme. Ös steken då och då med skyn. Ungefärlig tid för efterstekning är 1-1 1/2 timme, den längre tiden för ytterlår.

    Skala lökarna. Om de läggs i kokhett vatten en stund blir de lättare att skala. Skala morötterna och skär dem i bitar. Lägg lök och morötter i grytan, tillsätt tomater och späd ev med lite mer marinad. Stek ytterligare 20-25 min tills köttet är mört och grönsakerna nätt och jämnt mjuka. Håll steken varm medan såsen görs.

    Sila och mät upp skyn. Vispa ut mjölet med lite av vattnet till en slät redning. Koka upp sky + ev vatten, rör ner redningen och koka 3-5 min. Tillsätt grädden och smaka av.

    Skär steken i tunna jämna skivor. Servera med sås och grönsaker, kokt potatis och ev syltlök, gurka, pickles eller annan salladsinläggning.

    Djupfryst kött kan marineras otinat. Låt det då stå 2 dygn i rumstemperatur i stället för 1 dygn.

  • AnnaK
    Äldre 23 Mar 11:06
    #2

    Örtgravad tjälknöl

    --------------------------------------------------------------------------------
    8 portioner

    1 bit fryst lår, ca 2 kg, utan bäckenben och underben
    2 msk salt
    2 msk socker
    2 kvistar färsk rosmarin
    2 kvistar färsk basilika
    1 kvist färsk timjan
    4 vitlökslyftor
    3 msk olivolja
    1 tsk grovmalen svartpeppar

    Att tillreda tjälknöl går bra att göra på alla olika typer av stekar från hjortdjur. Man kan också ge köttet en fin smak genom att under efterbehandlingen örtgrava steken i en plastpåse ett par dygn. De tillsatta kryddorna "dras" då in i hela steken.
    Sätt ugnen på 70 grader. Lägg det djupfrysta köttet i en långpanna och sätt in i den varma ugnen i tolv timmar. Ta ut köttet och låt det svalna.
    Blanda socker, salt och peppar i en skål. Hacka de färska kryddorna, pressa vitlöksklyftorna och blanda ihop med sockret och saltet.
    Pensla köttet med olivoljan. Lägg därefter köttet i dubbla plastpåsar och häll på saltlagen och kryddorna. Sug ur luften och knyt ihop påsarna. Låt stå i kylskåpet i tre-fyra dagar. Vänd på steken ett par gånger under dagen.
    Ta upp köttet och torka av det väl. Skär upp i tunna skivor.

  • AnnaK
    Äldre 23 Mar 11:06
    #3

    Ört & Ostfylld hjortstek

    --------------------------------------------------------------------------------

    4 portioner

    1 kg ytterlår
    2 dl färskost
    2 dl kryddörter
    2 vitlöksklyftor
    4 soltorkade tomater i olja

    Skär upp köttbiten på mitten så att du kan vika upp den till dubbel storlek. Blanda ost, örter, tomater och vitlök i matberedare och bred ut över köttet. Rulla ihop steken och bind upp den.
    Bryn steken försiktigt i en stekpanna och stoppa sedan in den i ugnen på 85 grader. Stek till en innertemperatur av 62 grader.
    Servera med potatis, grönsaker och en mustig svampsås.

  • tjorve­n80
    Äldre 23 Mar 11:24
    #4

    annak
    Ört & Ostfylld hjortstek

    jag e lite pantad..*ler* vad e det för örter när det står kryddörter??

  • AnnaK
    Äldre 23 Mar 11:31
    #5

    tex, basilika, timjan, oregano, dragon, dill, persilja, salvia, rosmarin mm mm

  • tjorve­n80
    Äldre 23 Mar 12:30
    #6

    tack för alla fina recept.. det blir den sissta talar om på lörag vad gästerna tyckte..

Svar på tråden hjort ytterlår recept???????