fiskrecept??
Skulle du vilja dela med dej av några fiskrecept??? Jag behöver några tips på vad jag kan göra.
Skulle du vilja dela med dej av några fiskrecept??? Jag behöver några tips på vad jag kan göra.
Vanlig panerad rödspätta, kokt potatis och dillsås är ju kanongott!
ja du ja ska ge dej någe gott
ta en smord form lägg i laxbitar
koka upp 3 dl creme fraich, 3 dl grädde, 2 fiskbuljongtärningar.
töm denna sås över laxen och in i ugnen på 200c, 20-25 min
strö över lite dill och citrondroppar innan serveringen.
super gott jag lovar
Mumsig fiskgratäng
3-4 port
400 g Hokifilé
1 liten brk Räkost (mjukost)
3 dl grädde
½ dl mjölk
Dill
Salt & peppar
½-1 purjolök
smör
Strimla och skölj purjolöken, fräs den mjuk i lite smör utan att den tar färg.
Blanda i en bunke räkosten, grädden och ev. lite mjölk samt finhackad dill (jag brukar ta färdighackad djupfryst) samt salt & peppar.
Fördela purjofräset i en ugnsfast form, dela fiskblocket i bitar och lägg ut över purjon. Häll över räkostgeggan och grädda i ugn, 175 grader, ca 20 minuter.
Servera med kokt pressad potatis och sallad.
Jättegott!
Passar även till fest - använda då lite färska räkor i såsen och servera med ett svalt vitt vin. Mums!
Hmmm... det beror ju på vilken fisk du ska tillaga!
Torsk med mexikansk paprikasås
Antal portioner: 4
Tillagningstid: 30 min
Ingredienser:
500 g torskfilé
1 tsk salt
1 tsk socker
1/2 dl mjöl
2 msk olja
1 grön paprika
1 grön chili
1 liten gul lök
1 vitlöksklyfta
1 1/2 dl grönsaksbuljong
1/2 dl crème fraiche
Gör såhär:
Gnugga in torskfilén med salt och socker, låt den ligga medan såsen lagas.
Skölj, fixa paprika och chili i mindre bitar. Skala och hacka lök och vitlök.
Fräs paprika, chili, lök och vitlök i olja i en lämpligt kokkärl.
Häll över buljongen och låt koka under lock i ca 7 minuter.
Mixa såsen slät i din matberedare eller liknande redskap. Rör i crème fraiche och salta efter smak. Vänd torskfiléerna i mjölet. Fräs dem i oljan i en stekpanna ca 4 minuter på varje sida.
Servera rätten med ris eller dylikt.
GAMMALDAGS STEKSILL
Till 4 personer behöver du:
210 g Steksill urvattnad
2 Röda lökar
2 dl Vispgrädde
Smör
Rågmjöl
Dill
Skölj sillen väl och dra av skinnet.
Vänd sillfiléerna i rågmjöl och lägg dom i en smörad form.
Strimla 2 röda lökar, mjukstek dem och lägg över sillen.
Klicka på lite smör och grädda i ugn 15 min på 225 grader.
Tag ut formen och sänk värmen till 200 grader.
Häll på 2 dl grädde och låt sedan sillen gräddas 15 - 20 min tills grädden kokat ihop till en krämig sås.
Strö över dill och servera genast med kokt potatis
Lax under chilitäcke
Ingridienser 6 port
1 Röd chili (färsk fefferoni) urkärnade och finhackade
½ burk majs
½ burk borlottibönor
2 vitlöksklyftor finhackade
1 liten rödlök finhackad
2 tomater urkärnade och finstrimlade
300-400 g philadelphia ost
6 Laxfilleer
100 gr riven ost..gärna krutrök eller västerbottensost
Salt och vitpeppar
Gör så här:
Fräs chili, vitlök, lök, majs, bönor, tomatstrimlor i hetpanna med lite olja i ca 2-3 min
Ta pannan från spisen och tillsätt philadelphia osten och rör ihop..smaka av med salt och vitpeppar
Lägg laxfileerna i ugnsäker form, salta och peppra lite..fördela ost och chiliröran över laxenooch avsluta med den rivna osten
gratinera i 200 graders ugn i 20 min
Serveras med råstekt potatis eller annan god potatis, och en fräsch sallad..
STEKT LAXFILÉ MED SMÖRKOKTA RÖDBETOR
1350 g laxfilé
5 medelstora rödbetor, färska
3 deciliter kycklingbuljong
3 styck(en) scharlottenlök(ar)
200 gram smör; osaltat
20 blad dragon , färsk
salt
peppar; från kvarn
potatis
Tillagning:
Skala och strimla rödbetorna (som tändstickor), skölj dem i kallt vatten.
Skiva schalottenlöken.
Smält smöret i en vid kastrull, fräs löken försiktigt så att den inte tar
färg, häll i rödbetsstrimmlorna och rör runt, häll på buljongen koka några
minuter.
Lyft upp strimlorna och lägg dom på en tallrik och koka ihop buljongen
några minuter, klicka i smöret samtidigt som ni vispar kraftigt.
Salta och mal i lite vitpeppar.
Vid servering kokas buljongen upp och rödbetorna läggs i, sist hackas
dragonen snusfint och rörs försiktigt i.
Lägg upp rödbetorna på en tallrik och lägg laxen som stekts i lite olivolja
i en teflonpanna.
Serveras med pressad potatis.
Tips till sås: Citronsås är mycket god till både lax och pressad potatis.
(6 pers)
LAX I GOD SÅS
kokt potatis
800 gr laxfilé
1 dl vatten
3 msk hummerfond
1 dl cremé fraiché
2 1/2 dl mellangrädde
2 tsk fransk senap
1 knippe klippt dill
2 burkar stenbitsrom; (1burk till garnering)
Gör så här:
Sätt på potatisen.
Koka vatten, hummerfond, cremé fraiché och mellangrädde i en lagom stor
gryta, tillsätt senapen, stenbitsrom och den klippta dillen.
Lägg i filéerna ca 10min.
Servera: lägg i filéerna i en form, slå såsen över fisken.
Garnera: Med dillkvistar och stenbitsrom. Servera med säsongens grönsaker.
(6 pers)
MAT/Tinas Fish and chips (4 port)
4 st torskfiléer, ca 800 gr
2 st ägg
2 dl mjöl
2 dl ströbröd
3 dl olja
salt och svartpeppar
300 g potatis
4 st palsternackor
1 dl olja
2 st äggulor
1 msk fransk senap
2 dl olja
5 st vitlöksklyftor
3 st ansjovisfiléer
1 dl crème fraiche
3/4 dl dill
salt och svartpeppar
1/2 st isbergssallatshuvud
4 st citronklyftor
Börja med chipsen då de tar längst tid. Sätt ugnen på 250 grader. Skala potatisen och skär i 1 1/2 cm tjocka stavar. Lägg dem i vatten för att skölja av stärkelsen. Skala palsternackorna och skär även dem i 1 1/2 cm tjocka stavar. Låt potatisen torka på lite hushållspapper innan du lägger den tillsammans med palsternackorna på en plåt med bakplåtspapper. Häll över olja. Salta och peppra. Sätt in i ugnen i ca 35 minuter, känn med kniv så att potatisen är färdig. Rör om då och då för att få jämn tillagning. Rosta skalade vitlöksklyftor i lite olja tills de är gyllenbruna. Hacka vitlöksklyftorna och ansjovisen. Blanda äggulor och senap. Droppa ner oljan lite i taget, vispa hela tiden. Rör ner vitlök, finhackad ansjovis, crème fraiche och grovhackad dill, smaksätt med salt och svartpeppar. Vispa äggen i en djup tallrik. Lägg mjöl och ströbröd i varsin djup tallrik. Häll olja i en vid panna. Det ska vara ca 1 cm olja i pannan. Värm upp den till 160-180 grader. Vänd fisken i mjöl, doppa den i ägg och slutligen i ströbrödet. Salta och peppra. Lägg ner fisken i oljan och fritera den gyllenbrun, ca 2 minuter på varje sida. Det ska "spraka till" när fisken landar i stekpannan, då är det lagom temperatur. Lägg upp den färdigstekta fisken på papper så överflödig olja kan rinna av. Vik 4 strutar av tidningspapper. Lägg lite finskuren isbergssallat i botten av struten, sedan chipsen och till sist fisken. Toppa med en stor sked sås och slutligen en klyfta citron. Ät genast.
Bräckt lax med spenat- och fetaostmuffins
Muffinsen kan gräddas i muffinsplåt eller i väl smorda cocotteformar av porslin. Gräddningstiden blir något längre i porslinsformar. Stora muffinsformar i papper kan också användas, men de måste också smörjas.
Det här behövs till 4 pers:
ca 75 g färsk rensad spenat
1 stor röd lök
2 + 1 msk olivolja
1 krm nymald peppar
100 g fetaost
1 dl grahamsmjöl
1 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
1 ägg
1 dl gräddfil
2 cocktailtomater
Citronsås:
finrivet skal av 1 citron (1-2 tsk)
2 dl gräddfil
1 tsk citronsaft
1 krm salt
1/2 krm nymald peppar
1/2 dl finhackad gräslök
Lax:
ca 500 g skinn- och benfri laxfilé
1 tsk salt
1/2 krm nymald vitpeppar
Tillbehör: blandade salladssorter fuktade med olivolja och
pressad citron
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200° och smörj 4 formar väl.
2. Grovhacka spenaten.
3. Halvera och skär 4 tunna klyftor av löken. Finhacka resten.
Fräs hackad lök och spenat i 2 msk olivolja en kort stund. Peppra.
4. Tärna fetaosten.
5. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke. Vispa ägget, tillsätt
gräddfil och 1 msk olivolja och rör ner i mjölet. Tillsätt 3/4 av osten.
6. Häll smeten i formarna och tryck ner lökklyftorna, halverade
tomater och resten av osten. Grädda i nedre delen av ugnen
ca 30 minuter, eventuellt några minuter längre i porslinsformar.
7. Blanda samman ingredienserna till såsen.
8. Skär laxen i centimetertjocka skivor rakt över. Salta och peppra.
Stek dem hastigt i het stekpanna.
Apelsinfisk (4 port)
600 g fiskfilé
1/2 tsk salt
2 1/2 dl Kelda mellangrädde
1/2 msk vetemjöl
1 1/2 msk konc hummerfond
rivet skal av 1/2 apelsin
1/2 tsk timjan
1/2 dl hackad gräslök
Dela fisken i 4 portionsbitar och salta dem. Vispa ihop grädde, mjöl, hummerfond, apelsinskal, timjan och gräslök i en låg vid gryta. Låt det koka upp och lägg ner fisken. Låt fisken sjuda i såsen på svag värme i 6-7 min utan lock. Garnera med färsk timjan eller gräslök och apelsinskal. Servera med ugnsstekta rotfrukter
Regnbåge i paket
4?6 pers
800 gram benfri filé av regnbåge el. lax
1 knippe dill
1-2 vitlöksklyftor
4 soltorkade tomater
citron
salt, vitpeppar
smör
Sätt ugnen på 200 grader.
Lägg filén på en bit smord folie, salta ochpeppra lätt. Klipp över dill, hacka vitlöken lite halvgrovt, klipp tomaterna i små strimlor. Strö över, pressa över lite citron och lägg på några smörklickar. Förslut paketet och lägg i ugn för en halvtimme.
Srvera med kokt potatis och en sallad.
Hemliga fiskpaket (4 port)
500 g fiskfilé, t ex sej eller torsk
2 st tomater
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar
1 dl smör & rapsolja
Sätt ugnen på 225°. Dela fisken i 4 bitar. Skiva tomaten. Lägg fisken på 4 bitar smörpapper. Lägg på tomat och krydda med salt och peppar. Ringla över smör-&rapsolja. Vik ihop till fina paket. Lägg dem på en plåt. Tillaga i mitten av ugnen ca 15 min. Öppna paketen och servera med tillbehören.
Lata laxen (4 port)
4 portionsbitar skinn- och benfri laxfilé, ca 600 g
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 1/2 dl Kelda mild citronsås
Sätt ugnen på 225º. Krydda laxen med salt och peppar. Häll såsen i en ugnssäker form. Lägg laxen i formen. Tillaga i mitten av ugnen 12-15 min. Servera med ris och grönsaker.
Cornflakesfisk (4 port )
500 g fiskfilé, t ex sej eller torsk
4 msk smör & rapsolja
1 dl ströbröd
2 dl corn flakes
2 krm salt
1 st vitlöksklyfta
Sätt ugnen på 225°. Lägg fisken i en ugnssäker form. Blanda smör-&rapsolja, ströbröd, flingor, salt och vitlök. Krossa ev flingorna lite. Fördela över fisken. Stek i mitten av ugnen ca 20 min. Servera med potatis och rårivna morötter.
VÄSTERBOTTENSLAX MED LJUMMEN POTATISSALLAD & ROMSÅS
600 gram laxfilé; skinn-och benfri
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
2-3 msk vetemjöl
1 uppvispat ägg
125 gram västerbottensost; finriven
1 msk smör; till stekning
- POTATISSALLAD-
600 g färskpotatis
200 g färsk grön sparris
200 g sockerärter
1 msk smör
1 dl hackad dill
1/2 tsk salt
-ROMSÅS-
2 dl gräddfil
100 g löj- eller sikrom
1 dl gräslök; fint skuren
1 krm salt
1/2 krm nymald peppar
Du behöver inte ugn utan laxen kan också steka färdigt i pannan på
svag värme.
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200°. Borsta och skrapa potatisen väl. Koka den i
lättsaltat vatten 15-20 min. Slå av vattnet. Skär av det nedersta på
sparrisen och skär i bitar om de är stora. Koka sparrisen
ca 2-3 min och sockerärterna ca 1 min. Spola av grönsakerna i
kallt vatten. Förbered under tiden sås och lax.
2. Sås: Blanda gräddfil, rom och gräslök. Smaka av med salt och
peppar.
3. Skär laxen i portionsbitar. Salta och peppra och vänd bitarna runt
om i vetemjöl, sedan i ägg och sist riven ost. Hetta upp smör i en
panna med släpplättbeläggning och stek laxen ca 2 min på medel-
stark värme på båda sidor. Hit kan förberedas.
4. Sätt in laxen i 200°, 3-5 min tills den känns färdig och är nästan
helt genomstekt. Tiden beror på hur tjock laxen är och om den är
nystekt eller har kallnat.
5. Dela potatisen i mindre bitar och slunga den varm i smör till-
sammans med sockerärter och sparris. Tillsätt dillen och
smaka av med salt.
6. Lägg upp och servera på varma tallrikar.
Kokt torsk med äggsås (4port)
600 g torskfilé
1/2 tsk salt
5 dl fiskbuljong
Sås:
1 ägg
1 1/2 msk vetemjöl
3 dl mjölk
2 krm salt
1/2 krm vitpeppar
2 msk hackad persilja
Börja med såsen. Hårdkoka ägget. Skala och hacka ägget. Ställ åt sidan. Vispa ihop mjöl och lite av mjölken i en kastrull. Tillsätt resten av mjölken. Låt koka ca 3 min. Smaksätt med salt och peppar. Ställ såsen åt sidan. Koka upp fiskbuljongen i en vid kastrull. Skär fisken i portionsbitar. Salta och lägg ner dem i buljongen. Koka på svag värme under lock ca 3 min. Tag upp fisken med hålslev och håll den varm. Koka upp såsen. Vänd försiktigt ner persilja och ägg i den varma såsen. Servera fisken med såsen, kokt potatis och gröna ärter.
Tips: Färsk fisk kan bytas mot djupfryst fisk som får tina före kokning.
Asiatisk lax med risnudlar (4 port)
4 laxkotletter, ca 115 g vardera
2 tsk fem kryddor (kinesisk kryddblandning)
300 g risvermiceller
2 msk ljus soja
2 tsk klar honung
2,5 cm färsk ingefära, skalad och riven
2 vitlöksklyftor, pressade
1 stor morot, ca 125 g, skivad
350 g champinjoner, avtorkade och skivade
1 msk färsk koriander (kan uteslutas)
nymalen svartpeppar
Skölj laxkotletterna. Torka torrt med papper. Gnid in fem kryddor på laxens båda sidor. Smaksätt med svartpeppar. Ställ åt sidan i 30 min. Lägg nudlarna i en skål. Täck med kokande vatten. Låt stå i 15 min. Häll av och lägg nudlarna i en kastrull med kokande vatten. Koka 1 min. Häll av och håll nudlarna varma. Grilla laxkotletterna under varm grill i 7?10 min eller tills de är genomstekta. Vänd en gång efter halva tiden. Hetta upp en ytbehandlad stekpanna. Tillsätt soja, honung, ingefära, vitlök, morot och purjo. Woka i 3?4 min tills grönsakerna börjar bli mjuka. Tillsätt svampen och woka 2 min till. Lägg upp nudlarna på tallrik eller skål. Lägg på grönsaker och deras spad och sist laxen. Strö ev över koriander.
Lax med pasta, spenat och ärtor (2 portioner)
2 laxfilébitar á 150 g
salt och peppar
ca 1 msk olivolja
2 vitlöksklyftor, tunt skivade
1 näve gröna ärtor
2 små nävar babyspenat
några droppar färskpressad citronsaft
120 g pasta
Börja med att koka pastan. Salta och peppra därefter laxbitarna runt om. Hetta upp en stekpanna och halstra laxbitarna hastigt på varje sida. Ta sedan av stekpannan från plattan och låt fisken bli klar på eftervärmen från stekpannan. Laxen ska inte vara tillagad rakt igenom utan ha en ganska märkbar rå kärna. Fräs vitlöken hastigt i olivoljan, tillsätt ärtor, salta och peppra och fräs ytterligare i någon minut. Blanda vitlöken och ärtorna med pastan och servera tillsammans med laxen. Strö babyspenat och droppa lite citronsaft över rätten
VARM LAX MED TANT ANNAS FINA SÅS
1/2 sida laxfilé (cirka 750 g)
olja
färsk dill
salt
peppar smör
- SÅS -
200 g majonnäs
2 dl vispad grädde
1 citron, saften av
socker
2 äpplen, rivna
2 medelstora ättiksgurkor, finhackade
1 msk hackad kapris
1 liten gul lök, mycket finhackad
1 knippe dill, finhackad
Så gör du:
Pensla laxen runt om med olja. Salta, peppra och lägg den på en bädd av
färsk dill. Lägg även dill ovanpå fisken. Låt laxen ligga så i 3-10 timmar,
så den hinner ta åt sig dillsmaken.
Gör såsen: Blanda majonnäs och vispad grädde. Smaka av med pressad citron
och några korn socker.
Vänd ner resten av ingredienserna och ställ såsen kallt fram till
servering.
Lägg laxen på ett ugnssäkert fat eller i en långpanna. Lägg på lite fräsch
dill samt några smörklickar.
Sätt in i ugn, 250 grader. Minska värmen om fisken blir för brun. Det tar
cirka 20 minuter innan laxen är färdig, beroende på hur pass tjock den är
och hur genomstekt den önskas.
Servera laxen med såsen, dillkokt färskpotatis och en grönsallad.
En härlig kall festsås inspirerad av den klassiska remouladsåsen. Mäktig,
men god. Passar även till grillad och stekt fisk.
(4-5 portioner)
BRÄCKT HÄLLEFLUNDRA MED PAPRIKASÅS
En miljon menyer
800 gram hälleflundra; i skivor
1 tesked salt
peppar
vetemjöl
2 matsked smör
--- SÅS ---
2 stycken röda paprikor
2 stycken schalottenlök
2 deciliter vispgrädde
0,5 deciliter vitt vin
salt
cayennepeppar
- -- TILL GARNERING -- -
röd paprika
grön paprika
gul paprika
--- TILLBEHÖR ---
pressad potatis; eller
ris
Börja med såsen. Dela paprikafrukterna på längden och tag bort kärnorna.
Skär dem i tunna skivor. Skiva löken.
Koka upp grädden, lägg i paprika och lök och låt koka i 15-20 minuter tills
paprikan är mjuk. Kör såsen i mixer eller i food processor. Häll tillbaka
såsen i kastrullen, tillsätt vinet och smaka av med salt och cayennepeppar.
Håll såen varm.
Dela fisken i lämpliga portionsbitar om skivorna är mycket stora, tag bort
skinn och ben. Krydda med salt och peppar och vänd bitarna i vetemjöl.
Bryn smöret i en stekpanna och stek fisken på båda sidor på ej för stark
värme.
Lägg upp fisken på varmt serveringsfat och garnera med fina
paprikastrimlor, röda, gula, gröna, som frästs hastigt i lite olja eller
smör. Servera såsen i en separat skål. Eller fördela såsen på fyra
tallrikar och lägg fiskskivorna ovanpå.
Variation:
Paprikasåsen är också god till andra sorters fisk.
Asiatisk lax (4 port)
4 skivor lax
1 tsk salt
1 tsk malen ingefära
1 tsk råsocker (eller farin)
saften från 1 lime
2 vitlöksklyftor
1 dl kokosmjölk
1 dl grädde
malen vitpeppar
Sätt ugnen på 225º. Lägg laxskivorna i en ugnsfast form. Krydda med salt, ingefära och socker. Blanda limesaften med pressad vitlök, kokosmjölk och grädde. Häll blandningen i formen. Krydda med vitpeppar. Grädda i ugnen cirka 15 min och servera med grönsaker och ris.
LAXFYLLDA RÖDTUNGSFILÉER
8 stycken rödtungsfiléer (ca 75 g/styck)
salt
peppar
100 gram färsrökt lax; i tunna skivor
2 stycken scharlottenlök(ar); finhackad
1 matsked smör
2 matsked vitvinsvinäger
3 deciliter vitt vin; torrt
2 deciliter fiskbuljong
15 stycken basilikablad, färska
eller
1 tesked torkad basilika
eller
dragon, några nypor
2 deciliter crème fraiche
1 matsked smör
-----------------------------------
--- TILLBEHÖR ---
Kokt potatis eller kokt pressad pot
sockerärter och späda morötter
Lägg ut fiskfiléerna med köttsidan nedåt. Krydda med lite salt och pappar.
Lägg på tunt skivad lax och vik ihop filéerna.
Smält smöret i en vid kastrull eller traktörpanna och fräs schalottenlöken
på svag värme utan att den tar färg. Tillsätt vinäger och vitt vin. Låt
vätskan koka ihop tills drygt 1/2 dl återstår. Häll i buljongen.
Lägg i de hopvikta fiskfiléerna och låt dem sjuda på mycket svag värme 7-8 minuter.
Fräs under tiden basilikabladen hastigt i lite smör och ställ åt sidan så
länge.
Tag upp fiskfiléerna med hålslev och håll dem varma. Rör ner crème fraiche i buljongen och låt koka ihop några minuter till en lagom simmig sås. Lyft pannan från värmen och vispa ner ett par smörklickar. Låt inte såsen koka mer. Blanda till sist ner basilikan och smaka av med salt och peppar om det behövs.
Fördela såsen på varma tallrikar och lägg fiskfiléerna ovanpå. Eller lägg
upp fisken på ett varmt serveringsfat. Häll lite av såsen över och servera
resten i en separat skål.
Att dricka till:
Torrt vitt vin.
4 port
FISKFILÉ I LJUVLIG SÅS
600 gram fiskfilé; t ex torsk, gös,
1 tesked(ar) salt
500 gram räkor; med skal, eller
150 gram räkor; skalade
2 deciliter crème fraiche
1 1/2 matsked(ar) hummerfond; koncentrerad buljong
1 deciliter ost; riven
1. Sätt ugenen på 225 grader.
2. Skär fisken i 4 portionsbitar - om filérna är tunna så vik dem dubbla.
Salta och lägg dem i en smord ugnssäker form.
3. Skala räkorna. Blanda dem med crème fraiche och hummerfond.
4. Klicka räksåsen på fisken och toppa med riven ost.
5. Stek fisken i mitten av ugnen 15-20 minuter beroende på hur tjocka
filéerna är. Servera med vinkokta grönsaker, ris eller potatis
Vinkokta grönsaker:
Frisk och fräsch smak får grönsakerna när de kokas i 3 delar grönsaksbuljong och 1 del vitt vin. Häll av men spar det goda kokspadet till buljong eller sås. Salta lätt.
Källa: Buffé 5/96
4 portioner
ABORRAR I SMETANA
1 1/2 kg aborre; eller motsvarande filéer
3/4 deciliter mjöl
1 gul lök
100 gram smör
2 tesked(ar)mjöl
1 salt
1 peppar
2 deciliter smetana
Fjälla och rensa fisken.
Skölj och torka av den väl.
Salta och peppra och vänd sedan fisken i vetemjöl.
Bryn en del av smöret i en stekpanna och stek fisken gyllenbrun.
Lägg fisken på ett ugnsfast fat.
Blanda vetemjöl med margarin till en boll.
Knåda väl så att mjöl ochsmör blandas ordentligt.
Häll smetanan i en kastrull, lägg ismörbollen (den gör att smetanan inte
skär sig).
Låt blandningen få ett uppkok under omrörning.
Så fort den har kokat upp tas kastrullen av värmen.
Häll såsen över fisken.
Hacka löken och låt den steka mjuk och bli svagt ljusbrun.
Häll lökhacket över fisk och sås.
Ställ in fisk i varm ugn, ca 250-275° i 10 minuter.
Servera med fint potatismos, färsk potatis eller ris.
6 portioner
Ruccolafisk med couscos och currysås (4 port)
Det här receptet går lätt att laga för mjölkallergiker.
3-500 g färsk el fryst fiskfilé, (tex sej, torsk eller hoki)
En näve ruccola
Några dl couscos
2-3 tomater
1/2 -1 dl mjölk, havremjölk el motsv
Curry
Ev lite gurkmeja
1/2 fiskbuljongtärning
Lite smör el olja
Några msk redningsmjöl (tex Maizena, vetemjöl, el motsv)
Fisken Skär fisken i bitar Skär tomaterna i skivor Klipp sönder Ruccolan i småstrån Koka upp couscos enl förpackningen Medan couscosen sväller steker du fisken När fisken är klar steker du tomaterna
Såsen Värm smöret eller oljan Vispa i mjölet Avsmaka med curry och buljong Gör gärna såsen gul med gurkmeja
Upplägget Lägg ut Ruccola, fisk, couscos och tomat ovanpå
varandra i nämnd ordning på ett fat, ringla såsen över.
Curryfisk med banan ( 4 port )
400 g fryst torskfilé
2 dl creme fraiche
1 dl mjölk
1 fiskbuljongtärning
2 msk curry
1 skivad banan
Låt fiskblocket tina och skär det i centimeter tjocka skivor. Vispa ihop creme fraiche, mjölk, buljongtärning och curry i en stekpanna och koka upp. Lägg i fiskbitarna och låt koka på medelvärme under lock i 5 min. Den sista minuten skall bananskivorna vara med. Serveras med exempelvis potatismos
Exotisk fiskgryta (4 port)
ca 300 g fryst torskfilè
1 gul lök
1/2 grön paprika
1/2 röd paprika
2 dl Crème Fraiche
2 msk koncentrerad apelsinjuice
1 tsk ingefära
1 1/2 fiskbuljongtärning
2 krm salt
1 1/2 dl mjölk
200 g fryst majs
Skär den frysta torsken i små kuber. Skala och hacka löken.Strimla paprikan. Vispa ihop: Crème Fraiche, juice, ingefära, buljongtärning, salt och mjölk i en gryta. Låt det koka upp! Rör i alla grönsaker. Lägg i torsken och låt grytan sjuda under lock i ca 5 min. Servera tillsammans med pasta, ris eller potatis.
Fisk med svampstuvning (4 port)
600g fiskfilé, tex torsk eller kolja
1 tsk salt
Panering:
1 ägg
1 dl vetemjöl
Till stekning:
2 msk svenskt smör
Svampstuvning:
400g försk svamp
150g bacon
1 msk svenskt smör
2 dl créme fraiche
salt och svartpeppar
Börja med svampstuvningen. skär stora svampar i bitar. Finstrimla baconet och stek det. Låt baconet rinna av på hushållspapper. Lägg svampen i en kastrull. låt det mesta av vätskan koka in. Lägg i smör och fräs några minuter. Häll i crémae fraiche. koka ihop till krämig konsistens. Blanda ner baconet. smaksätt med salt och peppar. Salta fiskfiléerna. vänd dem i uppvispat ägg och sedan i mjöl. stek fileerna i smör ca 3 min per sida. Servera med svampstuvningen och pressad potatis
Kokoslimelax med currysås (4 port)
4 bitar laxfilé, ca 500 g
1 lime
1/2 dl kokosflingor
1 tsk salt
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1/2 msk curry
1 msk smör- & rapsolja
2 1/2 dl Kelda Kokos
1 krm sambal oelek
2 tsk farinsocker
1 msk thailändsk fisksås
Sätt ugnen på 225°. Riv skalet av limen och blanda med kokosflingorna. Lägg laxbitarna i en ugnssäker form. Pressa över limesaft, salta och strö över kokos- & limeblandningen. Stek laxen i ugnen i ca 15 min tills den är genomstekt. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs det utan att det tar färg tillsammans med curryn i smör- & rapsolja i en kastrull. Tillsätt Kelda Kokos, sambal oelek, farinsocker och fisksås och koka ihop ca 3 min på svag värme. Servera såsen till laxen och kokt ris eller nudlar.
Stekt salt sill med löksås (3-4 port)
2 paket urvattnad steksill
1 gul lök
3 dl grädde
Till panering
Grovt rågmjöl eller 1 ägg och rivebröd.
Skalpotatis
Skala och koka potatisen, under tiden. Låt sillen rinna av och torka filéerna med hushållspapper. Stek den hackade löken i en egen panna. Häll på grädden innan löken blivit brun och låt koka så att såsen reder sig. Vänd sillen i rågmjöl och stek den i smör.
Fetaostfyllda strömmingsfileér
600 g strömmingsfilé
1 rödlök
100 g fetaost
1 dl crème fraiche
1 dl ströbröd + rågmjöl
1 1/2 tsk salt
smör
Lägg ut hälften av filéerna på ett skärbräde med köttsidan upp.
Skala och hacka löken.
Mosa osten och blanda med crème fraiche och lök.
Lägg oströran på hälften av filérna och lägg de andra filéerna ovanpå.
Panera flundrorna i ströbröd blandat med mjöl och salt.
Stek i smör 3-4 min. per sida
SMÖRDEGSINBAKAD BÖCKLING MED CURRY
1 paket smördeg,djupfryst
3 stora böckling(ar)
-----------------------------------
--- BECHAMELSÅS ---
1 matsked smör
0,5 matsked mjöl
0,5 deciliter mjölk
1 tesked curry
1 matsked smör
-----------------------------------
--- TILL PENSLING ---
1 uppvispad äggula
-----------------------------------
--- TILL SERVERING ---
smält smör
kryddgrönt; t ex Krasse
Fräs smör och curry i en liten kastrull.
Pudra över vetemjölet och vispa ner mjölken.
Låt koka 5 - 10 minuter.
Smaka av med smör och eventuellt lite salt.
Rensa böcklingen fri från skinn och ben - var noga och tag bort alla
småben.
Blanda böckling och bechamelsås.
Kavla ut smördegsplattorna till en enkronas tjocklek.
Tag ut rundlar ca 12 cm i diameter med hjälp av en sporre och en kopp eller
ett litet fat.
Lägg 1/6 av fyllningen på varje smördegsrundel.
Pensla runt kanterna med uppvispat ägg.
Vik ihop till en halvmåne och pressa ihop kanterna med en gaffel.
Gör ett lätt rutmönster med en vass kniv eller ett rakblad.
Var försiktig så att inte degen skärs sönder helt och hållet, då fyllningen
lätt rinner ut vid gräddningen.
Stick dessutom några små hål i degen med en gaffel så att ångan kan tränga
ut, annars blir degen seg.
Så här långt kan man förbereda i god tid.
Innan serveringen penslar man med uppvispad äggula, och gräddar
smördegshalvmånarna i het ugn, 225 ¤ ca 10 - 12 minuter.
Bjud dem med litet smält smör och något vackert kryddgrönt.
6 port
Asiatisk lax och Lax i god sås har jag provat flera gånger - kan varmt rekommenderas!!
oj vad mycket gott. tusen tack för alla tips vad gjorde jag utan er???
Vardag:
Skär fiskfilén i bitar. Koka upp 1-2 brukar creme fraiche franska örter + lite buljong, lägg i fisken och koka tills den är klar. Servera med pressad eller kokt potatis
Fest:
Lägg skivor av gravad lax på vita fiskfiléer, rulla ihop och lägg i en form. Droppa äver lite vitt vin och ugnsbaka fisken tills den är klar. Servera med ris och en vitvinsås till.