• Anonym (TS)
    Wed 29 Jun 2022 12:09
    1334 visningar
    7 svar
    7
    1334

    Fängelsekontakt

    Tänkte höra här om någon har eller haft en familjemedlem som suttit inne på anstalt. Har en bekant som försöker gå kontakt med sin sambo och de har barn i smååldern. Han åkte in förra veckan och de har inte hört ett ljud ifrån honom än. På anstalten är dom så otrevliga när hon ringer. Barnen gråter och vill prata med sin pappa.
    Vad jag har kunnat hjälpa henne med så ska han skriva på papper om att få ringa henne, hon ska skriva på och sen ska det utredas om hans ens får ringa henne. Hur lång tid kan det ta, om någon vet.
    Tycker så synd om dom och gör så ont i mig men vill bara hjälpa dom på bästa sätt. 
    Någon som varit med om detta och kan hjälpa mig eller berätta hur det ligger till med allt.
  • Svar på tråden Fängelsekontakt
  • Anonym (xyz)
    Wed 29 Jun 2022 12:18
    #1

    Är han i fängelse eller häkte?

  • Anonym (TS) Trådstartaren
    Wed 29 Jun 2022 12:24
    #2
    Anonym (xyz) skrev 2022-06-29 12:18:04 följande:

    Är han i fängelse eller häkte?


    Han är i fängelset!

    Hon har ringt dit flera gånger men de bara snäser åt henne hela tiden. Hon vill ju bara ha en liten pratstund via telefon med honom för barnen skull. 
  • Anonym (xyz)
    Wed 29 Jun 2022 12:33
    #3
    +1
    Anonym (TS) skrev 2022-06-29 12:24:40 följande:
    Han är i fängelset!

    Hon har ringt dit flera gånger men de bara snäser åt henne hela tiden. Hon vill ju bara ha en liten pratstund via telefon med honom för barnen skull. 
    Jaha. Det som gäller är att den intagna själv måste ansöka om telefontillstånd. Man kan inte bara ringa dit och be att få prata med någon. 

    Initiativet måste alltså komma från barnens pappa själv. 

    Det enklaste är kanske att skriva ett brev till honom och be honom ansöka om telefontillstånd. 

    Här kan du läsa mer om det här: www.kriminalvarden.se/for-familj-och-vanner/telefon-och-brev/
  • Anonym (Komme­r ihåg rätt lite)
    Wed 29 Jun 2022 12:44
    #4
    +1

    Nu var detta länge sedan, så nog tyvärr inte mycket praktisk hjälp, jag var barn och min pappa skötte själva kontakten med den rättspsykiatriska anstalten mamma satt på. Pappa skjutsade mig, han fick inte gå in med mig. Jag möttes upp av 2 personal (nästan alla gånger samma kvinna och man) vi gick igenom låst grind med nån slags vaktkur och sedan in i själva byggnaden och fick träffa mamma i ett rum. Samma 2 personal var med fast tysta under hela vistelsen. En av dem följde med mig ut genom grindarna igen till pappa som väntade på parkeringen.

    Skrämde mamma mig eller blev högljudd under besöket så bröt personalen mötet i förtid. Tog ut henne från rummet och sedan eskorterade mig ut.

    Jag vet inte men jag tror vanligt fängelse har samma procedur, på häkte vet jag inte om man får ses alls. Trots erfarenhet är jag inte mycket till hjälp, sorry.

  • Anonym (nej)
    Wed 29 Jun 2022 17:30
    #5

    Det är verkligen INTE lämpligt att barnen har fängelsekontakt.

    Bättre att säga att pappan är borta på jobb och att det inte finns nån telefon där.

  • Wed 29 Jun 2022 17:34
    #6
    Anonym (nej) skrev 2022-06-29 17:30:59 följande:

    Det är verkligen INTE lämpligt att barnen har fängelsekontakt.

    Bättre att säga att pappan är borta på jobb och att det inte finns nån telefon där.


    Vad grundar du det på? Vad jag har förstått så brukar det gå riktigt bra att ha kontakt med en förälder i fängelse. Det finns personal som är specialiserad på sådana kontakter. Anpassade böcker och skrifter för barn finns att få både hos kriminalvården och genom socialen. På många fängelser finns det leksaker och annat som är anpassade just för barnet.


    Att ljuga för barnet angående var pappan är, är ju mycket, mycket värre. Hur tror du att barnet kommer att må när det får reda på var pappa har varit och alla höll det hemligt? Dessutom finns alltid en gigantisk risk att någon annan i barnets närhet vet om det och "råkar" säga något. Då är det bättre att det kommer från den andra föräldern.

  • nernu
    Wed 29 Jun 2022 17:47
    #7

    https://www.kriminalvarden.se/for-familj-och-vanner/telefon-och-brev/


    Hon får hålla sig till reglerna. Det är givetvis sorgligt att det är som det är för barnen men det skulle pappan ha tänkt på tidigare. Det är inte kriminalvårdens problem. 

Svar på tråden Fängelsekontakt