• Anonymous31

    Studieteknik, Tips!!

    Hej!
    Här tänkte jag att vi kan delge specifika studieteknikstips och sådant som överlag hjälper inlärning och motivation.

    Jag kan börja:
    Att spendera tid i naturen ger god återhämtning och om man dessutom motionerar ute så sover man bättre och får mer ork att studera.

    Någon mer som vill dela med sig av kunskap inom studieteknik? 

  • Svar på tråden Studieteknik, Tips!!
  • Fjäril kär

    Att låta hjärnan vila ifrån intryck som inte har med studierna att göra under pågående läsning/uppgift. Bort med Spotify, mobiler, tv, chattar och andra störningsmoment. Hellre ett par öronproppar om man vill skapa koncentration.

  • Embla twopointoh

    Planera studierna, anser jag vara bland det bästa, och absolut nödvändigt när man har mycket information och/eller ett svårt ämne att lära sig.

    -Börja i tid. Avsätt ett antal timmar per dag för kurs X, eller ta en dag i veckan för kurs X och en annan för kurs Y. Börja inte plugga för prov/tenta några dagar innan.

    -Kolla igenom lärandemålen och kursens innehåll tidigt i kursen, så att du vet vad du förväntas kunna i slutet och planera dina studier efter det. Finns det gamla prov/tentor att kolla på, så gör det för att få en uppfattning om hur de ser ut och vilken typ av frågor som alltid finns med.

    -Plugga tillsammans med andra som läser samma kurs. Det är oerhört värdefullt att kunna diskutera och lösa problem tillsammans. Att få sätta ord på och förklara saker är mycket bra för inlärningen.

    -Under din avsatta pluggtid, så kolla inte social medier eller liknande. Stäng av aviseringar. Låt mobilen ligga oanvänd.

    -Ta regelbundna pauser, upp och rör på dig, gärna frisk luft. Unna dig en fridag i veckan där du inte öppnar skolböckerna. Planerar du dina studier ordentligt ska det inte vara något problem att få till.

    -Ät och sov ordentligt. Festa inte alltför mycket.

  • Fjäril kär

    Anteckningar! 

    För anteckningar under lektioner och föreläsningar. Även mindmaps. Ta även för vana att anteckna även när du pluggar på egen hand i böckerna. Det hjälper dig att förstå vad du håller på med och är lättare att förbereda inför tentor om man fått skriva ner viktiga punkter med egna ord. Jämför även anteckningar med andra kurskamrater för att se om ni missat något eller missförstått något. 

  • Anonym (Oljebyte)

    Det viktigaste är nog att vara realist med hur lång tid varje moment kommer att ta och hellre överskatta tiden än att behöva stressa igenom och missa något. 
    Planera pluggandet utifrån uppskattad tidsåtgång och se alltid till att du ligger före i tidsschemat än att behöva sitta uppe halva nätterna innan tentorna för att hinna klart. Bättre med en ledig dag för att du är klar än sömnbrist pga glädjekalkyler..

    Studierna tar inte ledigt bara för att du gör det.. Samma här.. Se till att det är realistiskt att åka till fjällen en vecka eller på bröllop en helg. Planera din tid så att du har ledig tid att nyttja och inte behöver panikplugga tre dagar för att komma ikapp. 

  • Anonym (S)

    -Läs på om kursens mål och förväntade studieresultat så du på förhand förstår vad det är meningen att du ska få med dig 

    -Klocka dig kring hur lång tid det tar för att läsa så att du kan göra en planering.

    Gör en översiktlig planering över kursen, föreläsningar seminarier, vad som ska läsas/skrivas/göras till när.

    -Gör ett mer detaljerat veckoschema söndag kväll/måndag kväll för vad du ska hinna i veckan och vad som ska läsas/skrivas till när. 
    Gör en realistisk planering

    -Gör läsanteckningar efter varje kapitel där du plockar ut det viktigaste. Notera sidor så att det blir lättare att hitta när du ska skriva tentor/arbeten.

    Ta hjälp av eventuell studie och skrivhjälp som universitetet eller högskolan har.
    Plugga tillsammans och diskutera med kurskamrater. Men OBS dela inte dina skrivna texter med någon. Om någons text sen liknar din kan du åka dit för plagiat

Svar på tråden Studieteknik, Tips!!