• Lilla My82

    Soltak eller solpaneler?

    Hej. 


    Höga elpriser och prat om att det kan bli tillfällen då det inte kommer finnas tillräckligt med ström och att jag gillar tanken på att vara lite självförsörjande, gör att jag går tankarna att skaffa någon form av solenergi. Frågan är vad som är bäst, solpaneler eller soltak? Soltak är ju relativt nytt så jag har inte lyckats hitta jätte mycket information och recensioner om det, men det har har hittat är inte helt negativt. Vi kommer att behöva byta tak inom en snar framtid så då säger experterna att soltak är ett bra alternativ.

    Finns det någon här ute som har skaffat soltak eller någon som är påläst i frågan? Är det bättre med solpaneler?

  • Svar på tråden Soltak eller solpaneler?
  • Hotelliggaren

    När du säger soltak, menar du då byggnadsintegrerade paneler som är både panel och tak i ett då?
    Dessa är ungefär dubbelt så dyra och men något mindre effekt än vanliga paneler. Dock kan man ibland täcke an lite större yta än med vanliga paneler så det kan ändå bli bra produktion. Fördelen är att det blir skitsnyggt.

    Vanliga paneler är ju billigare och även lite lättare att bygga ut eller bygga om vid behov.

    Kvalitetsmässigt är det inte så stor skillnad på märken och i princip alla tillverkas i kina. Även de som påstås tillverkas i europa har ofta bara slutmontering här. Det finns dock helt svenska, norska och tyska peneler. 

    De som kallas glas/glas är tyngre, dyrare och med lite högre kvalitet. Dock är det ytterst sällan fel på paneler och kvaliten är nästan larvigt hög. De med allra säms garanti har runt 15 år, de med högst har 30. Välj inte efter garantitid, så lång behöver du inte. Paneler finns i styrka från runt 300-550W men det är storleken som skiljer.

    Huvudsakligen går skiljelinjen mellan batteri/inte batteri och optimerat/icke optimerat. Du kommer möta på två läger där. Just nu är det stort statligt stöd på lagringslösningar vilket gör att en batterianläggning bara blir marginellt dyrare än en som är utan. Jag skulle dock säga att batteri bara är värt det om du kommer planera användandet av det bra, eller om du vill ha ö-drift (möjlighet att köra vid strömavbrott). En sån installation är lite mer krävande och du behöver en del extra utrustning. Många installatörer gör inte detta i dagsläget.
    Optimering kan vara bra vid mkt rörlig skugga, tex träd hos grannen eller knepiga hustak med mkt kupor och skorstenar. Annars välj bort, de är extra detaljer som är en vanlig felkälla och de sänker lönsamheten.

    Olika tak kräver olika material, och plåttak är bliilgast att installera på. Därefter tegel/betong och sen papptak som är dyrast.

    Materialet har gått upp väldigt mkt i pris efter nyår och en del saker, tex växelriktare är riktigt svåra att få tag på just nu. Förvänta dig ett halvårs väntetid beroende på aktör och märke.
    Man talar om installerad effekt, anges i kWp. Tex 20 st paneler på 500W är 10kWp. eb sån anläggning ger ca 10 000 kWh/år under bra förhållanden.
    Man har hittills oftast installerat lika mkt effekt som man normalt konsumerar per år. Detta pga skatteskäl som ni tas bort. Så det är fritt att intsallera större om man vill. Större anläggning innebär alltid skalfördelar, och under 10kWp rusar priset.

    Jobbar i branschen......

  • Anonym (Hmm)

    Har också funderat på detta, men när man behöver energin som mest, på vintern, så ger väl solpanelerna nästan inget?

    Vi installerade en till luftvärmepump istället för att minska på elkostnaden, betydligt billigare och betalar av sig snabbt. Funderar på att sätta en en kamin också så kan man elda om det är elavbrott. För solpanelerna lär väl inte funka om det är avbrott. Då behöver ni ngn kunnig människa som kan koppla om allt.

    Vi har solpaneler på husbilen och dom laddar fint soliga dagar men ger inte mycket om
    det är grått o regnigt.

Svar på tråden Soltak eller solpaneler?