• MKD

    Arbete i Norge

    Hej!
    Har funderingar att flytta för att arbeta i Norge, någon här som jobbar eller har arbetat i Norge som kan berätta om hur det går med  arbete,bostad d-nummer och skattekort?

    Tacksam för all info ni skriver.

  • Svar på tråden Arbete i Norge
  • BuoBä

    Jobbannonser hittar du på finn.no, arbeidsplassen.nav.no och LinkedIn. Just nu är det stor arbetskraftsbrist inom många yrken, tex service, vård och IT. 

    Bostad hittar du också på finn.no. Det vanliga är att hyra i andra hand eller dela lägenhet med andra. Det finns inga bostadsköer att ställa sig i.

    Flyttar du till Norge får du ett fødselsnummer. D-nummer är för de som bor och jobbar tillfälligt i Norge (mindre än 6 mån).
    Skattekort har jag fått automatiskt. Kan vara så att arbetsgivaren kan beställa det... Annars är det enkelt att gå in och beställa själv på skatteetaten.no

    En annan sak som kan vara bra att veta är att man måste beställa tid för att registrera sig som inflyttad, och det kan vara lång väntetid. Se info på skatteetaten.no, under Folkeregister. Du behöver ha med ditt pass och ett anställningsavtal.

  • BuoBä

    Angående bostad så anger de storleken i hur många sovrum det är. Vardagsrummet är implicit. Så "to-roms" är vad vi skulle kalla "trea".

    Hybel är en (liten) etta, oftast med kokvrå. Både villor och större lägenheter kan ha en uthyrningsdel med egen ingång, och det är då ofta en hybel.

  • ttcjuliaa

    Rekommenderar att gå via bemanningsföretag.  De erbjuder ofta högre lön och bättre tillägg än om du är anställd på vanliga villkor och de ordnar med både resa och bostad så att du får mer tid att själv ordna med D-nummer, mobil etc. När du ansöker om skattekort så är det en stor fördel för dig att välja kildeskatt, då betalar du bara 25% skatt det första året. 

Svar på tråden Arbete i Norge