Anonym (Ts) skrev 2023-02-02 14:04:31 följande:
Te med champagnesmak, alkohol?
Ok, dum fråga säkert menjag undanber mig idiotförklaringar som är så vanliga på FL. Vill ha svar från er som vet, inte ni som gissar.
Te med tex champagnesmak där det ingår champagnearom i innehållet - hur är det med alkohol? Vad är det för typ av arom? När det är aromer i andra livsmedel är det ju ofta smakämnen som är utvunna med hjälp av sprit - därför har jag fått veta att tex alkoholfri glögg innehåller spår av alkohol då kryddorna/aromerna i den utvunnits med hjälp av alkohol.
Men hur funkar det med teer? De är ju torra, så då torde ju alkoholen avdunstat?
Någon som kan detta och vill förklara?
Eftersom jag inte vet vilket te du pratar om och du inte skriver ut namnet på aromen kan jag inte veta säkert, men jag skulle gissa att aromen är tillverkad på kemisk väg (typ en ester) och att man inte använt champagne/alkohol alls i framställningen av teet. Det blev nog ett väldigt dyrt te i sådana fall, om man skulle använda riktig champagne i tillverkningen, eller hur?
"Spår av alkohol" kan det finnas i många livsmedel, men är det under en viss procent (som jag inte har i huvudet, typ 1 % eller lägre kanske?) så räknas det som alkoholfritt. Det är så små mängder att det varken gör till eller från, liksom. Man kan lugnt sippa på alkoholfri glögg som gravid, till exempel.
Etanol, som är det "vanligt folk" menar när de säger alkohol (jag är kemist), har betydligt lägre kokpunkt än vatten och avdunstar alltså snabbare vid rumstemperatur. Den fukt som finns kvar i teet (100 % vattenfritt är det liksom inte), är troligen mest fukt från luften, alltså vatten, och inte etanol. Även om man nu skulle framställt teet med äkta champagne, är det nog så lite etanol kvar i den torra produkten att det kan sägas vara noll.