• mkk

    kalas o är viktväktare

    Hej

    Jag är en viktväktare, jag ska snart ha 1års kalas. Jag vet inte hur jag ska baka för att kunna få ner p. är det någon som vet nå bra recept på bullar o kakor??

  • Svar på tråden kalas o är viktväktare
  • AnnaK

    Chokladkaka med nötter och kokos (4 port)

    300 gram mörk choklad 70 %
    6 st ägg
    4 msk fruktsocker
    0,5 dl starkt kaffe
    1 dl hackade pecan- eller valnötter
    1 dl kokosflingor till formen

    Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en form och använd kokosflingor som ströbröd. Dela äggen och vispa äggvitorna till ett hårt skum. Smält chokladen i mikron eller i vattenbad. I mikron brukar jag ta det på medelhög effekt och kolla ganska ofta så det inte bränns. Man kan behöva röra om ibland. Häll chokladsmeten i gulorna och tillsätt kaffe och fruktsocker. Tillsätt nötterna och rör om. Vänd sedan ner smeten i äggvitorna och blanda väl. Häll i den smorda formen och baka i 10 min. Låt kakan stå i kylen minst en tim innan du stjälper upp den. Servera med vispad grädde

    Gi-tårta med färska bär och lättvispad grädde (12 port )

    3 dl hasselnötter
    3 dl mandel
    1 dl katrinplommon
    1 dl aprikos(er), torkade
    0,5 dl fruktsocker
    0,5 dl vatten
    2,5 msk kakao
    0,5 msk kanel

    Garnering
    2 dl vispgrädde, mager
    1 tsk fruktsocker
    1 dl hallon
    1 dl physalis
    1,5 dl jordgubbar

    Blötlägg nötterna i ett par timmar. Skålla mandeln. Lägg de avrunna nötterna i en matberedare och tillsätt fruktsocker, kakao, mandel, kanel, katrinplommon och aprikoser och mixa till en grovkornig smet. Tillsätt lite vatten om smeten blir för kompakt. Tryck ner den i en springform. Ställ in i kylen en timme. Vispa grädden sötad med lite fruktsocker. Bred över kakan och strö över bären.

    Njut av en smarrig tårta med superlågt glykemiskt index. Den passar även bra vid glutenallergi då kakan inte innehåller något mjöl

    Näringsvärde per portion:
    Energi: 293 kcal
    Kolhydrater: 18 g
    Protein: 7 g
    Fett: 22 g

  • AnnaK

    Kladdkaka utan kalorier (8 pers)

    1/2 msk lättmargarin
    2 dl socker
    1 ägg
    1 1/2 dl lättmjölk
    1 1/2 dl vetemjöl
    2 tsk bakpulver
    2 tsk vaniljsocker
    2/3 dl kakao av bästa kvalitet, typ Valrhona

    Till servering:
    florsocker
    vaniljvisp
    färska eller djupfrysa bär

    Rör margarin, socker och ägg vitt och pösigt, gärna med elvisp. Tillsätt hälften av mjölken. Vispa. Blanda de torra ingredienserna för sig. Vispa samman med äggblandningen. Häll i resten av mjölken och rör tills smeten är jämn. Häll smeten i en teflonform med löstagbar botten som ej behöver smörjas. Grädda kakan i 30?40 min i 150°. Låt svalna och sikta lite florsocker över kakan före servering. Här serveras den med vaniljvisp och hallon.

  • Jennie Brunflo

    Bullar är ju bara att svälja att de kostar jädrigt med poäng.
    Liksom tårta.
    Visst kan man göra det med mer eller mindre poäng....men om det kostar 6 eller 8 p per portion tycker jag är struntsamma...då gör jag det hellre smarrigt för de som är där och inte med i VV....och så sparar jag points så jag kan unna mig lite.

    Vad som går ganska bra är faktiskt Mums-mums. Hembakta och köpta.

  • AnnaK

    Kakan
    3 ägg
    1 1/2 dl strösocker
    5 rivna bittermandlar
    2 krm salt
    rivet skal av 1/2 apelsin
    1 msk pressad citronsaft
    1 3/4 dl lättkesella (1%)
    1 1/2 dl vetemjöl
    1 tsk bakpulver

    Glasyr
    1/2 dl lemon curd (kan ersättas med apelsinmarmelad, gärna slät)
    3/4 dl lättkesella (resten av burken)
    2 msk strimlat apelsinskal
    ev citronmeliss

    Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ägg och socker pösigt. Rör i bittermandel, salt, apelsinskal, citronsaft, kesella och mjölet blandat med bakpulver.

    Häll smeten i en smord och bröad rund form, ca 24 cm i diameter. Grädda i mitten av ugnen ca 15 minuter. Låt kakan kallna.

    Rör ut lemon curd i lite av kesellan. Rör ner resten och bred sedan glasyren över kakan. Garnera med strimlat apelsinskal och ev citronmeliss

  • AnnaK

    Drömrulltårta *Kommentar:Rulltårta är alltid praktiskt. Denna är glutenfri och riktigt smaskig. Orginalreceptet kräver 500 gr kesella, men det är helt onödigt.
    Portion: 12 skivor
    Källa: Arla

    4 ägg
    2 dl socker
    1 dl potatismjöl
    3 msk kakao
    2 tsk bakpulver
    250 gr Kesella vanilj

    Sätt ugnen på 225°. Lägg bakplåtspapper i en långpanna 30 x 40 cm. Vispa ägg och socker poröst. Blanda potatismjöl, kakao och bakpulver. Rör ner det i smeten. Bred ut smeten i långpannan och grädda genast mitt i ugnen 5-7 min. Stjälp upp kakan på ett sockrat bakplåtspapper. Ta bort papperet som kakan gräddats på. Rulltårtor med kall fyllning ska vara kalla när man rullar dem, annars spricker de. Fyller man med sylt eller mos ska den däremot vara varm. Så låt kakan svalna och bred över kesellan och rulla ihop.

  • Jennie Brunflo

    Minst med points i det recept du fått av AnnaK...måste nog vara....

    Rulltårtan och Kladdkakan....de andra springer nog iväg i points....som allt gör när det gäller gottis...

    Kakan är helt ok också.....men det springer ju iväg med marmelad och kesella ovanpå...

  • mkk

    AnnaK: Tack för recepten en liten fråga bara vad är det för p i kladdkakan, kakan o rulltårtan. Jag har jättesvårt att räkna ut själv, så vet du vore jag jätteglad om du kunde skriva det

  • E l l a

    Här är några pointsberäknade recept;

    FRUKTFYLLD RULLTÅRTA ? 8 portioner 3 points
    3 ägg
    1 dl socker
    1½ dl extra fint vetemjöl ( eller vanligt + 1 tsk bakpulver)
    FYLLNING:
    50 gr vindruvor, urkärnade
    1 kiwi
    1 dl lätt creme fraiche
    Värm ugnen till 225 grader. Lägg ett bakplåtspapper på en långpanna. Vispa ägg och socker till en pösig smet. Sikta ner mjölet och blanda. Bred ut smeten i långpannan, grädda i nedre delen av ugnen i cirka 5-8 min. Stjälp upp kakan på ett papper med florsocker och låt svalna. Dela frukten och blanda med creme fraichen och bred ut den på kakan, rulla ihop. Skär i åtta delar. Creme fraichen kan bytas ut mot glass.

    CHOKLADKAKOR ? 40 kakor 1 points
    50 gr margarin
    1 ¼ dl socker
    2 ägg + 1 äggvita
    2 dl vetemjöl
    1 msk kakao
    1 tsk bakpulver
    25 gr mörk choklad
    Värm ugnen till 200 grader. Rör margarin och socker krämigt. Vispa i de hela äggen. Vispa äggvitan till skum i en annan skål. Blanda mjöl, kakao och bakpulver. Hacka chokladen grovt. Vänd ner äggvitan omväxlande med mjölblandningen och chokladen i smeten. Klicka ut smeten på en plåt med bakpapper. Grädda i 10-15 min.

    MOROTSKAKA ? 12 bitar 3 points
    0,5 kg morot
    4 ägg
    2,5dl Hermesetas Lättströ
    80 gr hasselnötter
    2,5 dl vetemjöl
    2 tsk bakpulver
    ½ tsk nejlika, malen
    1 krm salt
    1 citron, rivet skal och saft
    Sätt ugnen på 175 grader.
    Skala och riv morötterna fint. Vispa ägg och Hermesetas Lättströ vitt och pösigt. Mal nötterna. Tillsätt vetemjöl blandat med bakpulver, kryddor och salt. Rör i nötter, citronskal, saft och rivna morötter.
    Häll smeten i en smord och bröad form, ca 26 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen ca 50 minuter. Låt kakan svalna och stjälp upp den.

    SOCKERKAKA MED BÄR FAMILJEKOKBOKEN 1 ? 12 bitar 2,5 points/bit
    4 msk flytande margarin
    8 msk socker
    2 ägg
    0,5 tsk finrivet citronskal
    2 dl vetemjöl
    1,5 tsk bakpulver
    1-1,5 l hallon, blåbär eller björnbär (Borde väl funka med andra bär med.)
    0,5 tsk florsocker
    Sätt ugnen på 175 grader C. Klipp ut ett bakplåtspapper lika stort som botten i en tårtform som rymmer ca 1,5 liter. Lägg pappret i formen. Vispa ihop margarin, socker, ägg och citronskal i en skål, helst med en elvisp. Blanda mjöl och bakpulver och tillsätt i smeten. Häll smeten i formen och grädda kakan på nedre delen av ugnen tills den fått fin färg och är genom gräddad, ca 30-35 min. Låt kakan vila i formen ett par min. innan kakan lossas försiktigt. Stjälp upp, dra av pappret från kakan och låt den kallna. Dela kakan i två bottnar med en vass kniv. Kör bären i mixer eller mixa dem med en gaffel, blanda ner socker. Bred ut bären på den undra botten och lägg på den andra. Sikta över florsockret. Man kan grädda kakan i en liten långpanna, ca 25x35 cm, blir den färdig på ca 20 min.

    MARÄNGKAKA MED JORDGUBBSKESELLA ? 10 bitar 2,5 points/bit
    1 förp marängbottnar
    1 burk Kesella Jordgubb-Lime
    1 förp Vaniljvisp
    Färska jordgubbar tex
    Bred ut Kesellan på första botten, lägg på den andra och på den brer du ut ordentligt vispad Vaniljvisp.
    In i frysen ett par timmar (eller längre om du har tid att förbereda) och ta fram en liten stund innan du ska ha den, den tinar ganska snabbt. Lägg då på en drös skivade färska jordgubbar.

    NÖT OCH MOCKARULLE ? 15 bitar 3 points/bit
    1 dl hasselnötter
    1 msk potatismjöl
    2 tsk bakpulver
    3 ägg
    1 dl socker
    Mockafyllning; 2½ dl mellangrädde (max 27%)
    4 msk muscovadosocker
    2 tsk frystorkat kaffe
    Sätt ugnen på 250º. Mal nötterna och blanda med mjöl och bakpulver. Vispa ägg och socker pösigt. Vänd ner nöt- och mjölblandningen i äggsmeten. Bred ut smeten på ett bakplåtspapper i en ugnslångpanna, ca 30x40 cm. Grädda mitt i ugnen 3?4 min. Stjälp upp kakan på sockrat bakplåtspapper. Dra bort pappret på ovansidan försiktigt och låt kakan kallna. Om papperet sitter fast kan du pensla med kallt vatten utanpå så lossar det lättare. Ta 2 tsk av grädden och blanda med muscovadosockret och kaffet, så att det löser sig. Vispa resten av grädden hårt och vänd ner socker- och kaffeblandningen. Bred fyllningen på den kalla nötkakan och rulla den från kortsidan. Kakan håller sig 2 dagar i kylskåp.

    MARIAS CHEESECAKE ? 8 portioner 4,5 points/portion
    3 medelstort Ägg
    1 1/2 dl Socker
    100 g Philadelphia Light 16%, naturell
    250 g Kesella 10%
    1 tsk Vaniljsocker
    4 st Digestivekex
    Vispa äggulor och socker poröst, blanda ner philadelphiaost, kesella och vaniljsocker. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner dem i ostsmeten. Häll hälften av de smulade digestivekexen i en rund form. Häll glassmeten över. Strö resten av kexsmulorna ovanpå. Ställ i frysen minst tolv timmar. Tag fram i rumstemperatur någon halvtimme innan servering. Serveras med färska bär och frukt.

    SMALA KANELBULLAR ? 24 bullar 2 points/bulle
    Deg: 25 g jäst
    2,5 dl minimjölk
    0,25 dl flytande margarin
    0,5 dl Kesella mager kvarg
    1 dl socker
    0,7 l vetemjöl
    1 tsk kardemumma, malen
    Fyllning: 100 g mandelmassa
    2 msk kanel, malen
    1 tsk flytande margarin
    1 st ägg till pensling
    1 dl pärlsocker
    Sätt ugnen på 225-250 grader. Värm mjölk och margarin fingervarmt och blanda i kesella. Smula i jästen och rör tills den löst sig i degvätskan. Tillsätt socker och sedan mjöl, lite i taget. Arbeta degen tills den känns smidig och släpper kanterna. Jäs degen under bakduk i ca 30 minuter. Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Kavla ut degen till en avlång kaka. Pensla kakan med ca 1 tsk flytande margarin. Riv mandelmassan grovt över kakan och pudra över kanel. Rulla ihop kakan och dela den i ca 24 st delar. Lägg dem i bullformar och låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen 5-8 minuter.

    JORDGUBBSTÅRTA ? 10 bitar 2 points/bit
    3 ägg
    1 dl strösocker
    3/4 dl vetemjöl
    1/2 dl potatismjöl
    1 tsk bakpulver
    1 tsk vaniljsocker
    Fyllning: 1 1/2 dl kesella lätt
    250 g jordgubbar
    Garnering:
    1 1/2 dl kesella lätt
    jordgubbar
    physalis
    citronmeliss
    Sätt ugnen på 150 grader. Vispa ägg och socker poröst. Blanda de båda mjölsorterna med bakpulver och vaniljsocker. Rör försiktigt ner det i äggsmeten. Häll smeten i en smord och bröad form ca 24 cm i diameter.
    Grädda i mitten av ugnen ca 30 min. Låt kakan svalna. Dela den i två bottnar. Bred kesella på den ena botten. Skriva jordgubbar och fördela över kesellan. Lägg på den andra botten. Bred på resten av kesellan och dekorera med bär och citronmeliss.

    MUFFINS ? 20 points 1 points/st
    2 ägg
    1 1/2 dl socker
    1 banan ( byt ut mot blåbär)
    1tsk vaniljsocker
    1 1/2 tsk bakpulver
    2 dl vetemjöl
    4 1/2 dl kokhett vatten
    4 msk kakao ( kakao brukar jag ta bort när jag gör med blåbär o lägga till mer vaniljsocker istället )
    Ägg och socker vispas poröst. Blanda ner övriga ingredienser och blanda smeten väl. Gör antingen muffins eller sockerkaka. Grädda i ca 175g i ca 10 minuter om det är muffins ca 40 min om du gör sockerkaka.
    Vid 20 st muffins blir det en points styck med banan, billigare med pointsfri frukt eller bär.

    COOKIES 12 st 2 points/st
    2 äggvitor
    2½ dl florsocker
    1 dl kakao
    2 tsk vetemjöl
    ½ tsk vaniljsocker
    50 g hackad mjölkchoklad
    Sätt ugnen på 175 grader. Lägg på bakplåtspapper på två plåtar. Vispa äggvitor i en stor ren bunke till ett inte alltför hårt skum. Sikta i florsocker,kakao och mjöl lite i taget och vispa hela tiden. Tillsätt vaniljsockret och låt blandniningen stå och tjockna i 20 min. Lägg 12 tsk ( tog 2 tsk och räckte ändå till 14 kakor ) av smeten på plåtarna med bra rum mellan varje. Strö över hackad choklad. Grädda i 12-15 min, tills kakorna är fasta och lite spruckna på ytan. Låt stå 5 min innan de läggs upp på ett galler.

    SYLTKAKOR ? 30 st 1 points/st
    100 g margarin
    ½ dl strösocker
    ½ tsk vaniljsocker
    2 dl vetemjöl
    ½ dl potatismjöl
    3 msk sylt
    Lägg de torra ingredienserna i en bunke. Klicka ner margarinet och blanda samman allt till en deg. Låt vila kallt i 30 minuter. Rulla kulor av degen och tryck en fördjupning i mitten med ett finger. Klicka i sylt.
    Grädda mitt i ugnen 175 grader, ca 15-18 minuter.
    Tips: Bobs hallonsylt på flaska. Lätt att klicka i och det gick åt mindre än 3 msk sylt.

  • AnnaK

    Points inom parentes....

    Hastiga hallonbullar
    20 st

    6 dl vetemjöl
    4 tsk bakpulver
    1 dl socker
    2 tsk finstött kardemumma
    100 g margarin eller smör
    1 ägg
    2 dl mjölk
    ca 1 dl hallonsylt

    Gör så här:
    Lägg mjöl, bakpulver, socker, kardemumma i en skål.
    Fördela fettet i blandningen.
    Tillsätt ägg och mjölk och arbeta snabbt ihop till en deg.
    Klicka ut degen med en sked i bullformar.
    Gör ett hål i varje bulle med ett mjölat finger.
    Lägg ner en klick hallonsylt i hålen.
    Grädda i 225° ugnsvärme 10-15 minuter.
    (1 Bulle = 3 *)

    Släta bullar
    60 st

    1 sats deg till Vetebullar

    Pensling:
    1 ägg

    Gör så här:
    Gör degen enligt receptet Vetebullar.
    Dela degen i tre delar.
    Skär dem i jämnstora bitar.
    Rulla varje bit på bakbordet med lätt kupad hand.
    Tryck hårt i början och lätta sedan på trycket så att bullen blir jämn, rund och slät.
    Lägg bullarna på bakplåtspapper.
    Jäs under bakduk till dubbel storlek.
    Pensla med ägg.
    Grädda mitt i ugnen i 250º i 8-10 min.
    (1 bulle = 1,5 *)

    Vetebullar (grunddeg)
    150 g margarin eller smör
    5 dl mjölk
    50 g jäst
    0,5 tsk salt
    1-1,5 dl socker
    1,5 tsk kardemummakärnor eller 2 tsk malen kardemumma
    ca 1,3 l vetemjöl

    Gör så här:
    Smält matfettet i en kastrull.
    Häll i mjölken.
    Värm tills alltsammans är ljummet, ca 37º.
    Lös upp jästen i degbunken i lite av degspadet.
    Tillsätt resten av spadet och sedan salt, socker, nystött eller malen kardemumma och drygt 2/3 av mjölet.
    Arbeta degen så att den blir blank och smidig.
    Tillsätt ytterligare mjöl men spar 1-2 dl till utbakningen.
    Degen är färdigarbetad när den släpper degbunkens kanter.
    Strö lite mjöl över ytan så att den inte torkar.
    Täck med bakduk.
    Ställ degen dragfritt.
    Jäs den till dubbel storlek.
    Arbeta degen några minuter i bunken.
    Stjälp upp den på mjölat bakbord.
    Knåda i resten av mjölet.
    Degen är färdigarbetad när den släpper bakbord och händer.
    Skär man ett snitt i degen, ska den ha jämn porighet.
    Är den storblåsig, har man knådat för lite.
    Baka ut degen till bullar.

    Chokladbollar
    40 st

    100 g margarin eller smör
    1,5 dl socker
    1 msk vaniljsocker
    3 msk kakao
    2 msk vatten
    5 dl snabbhavregryn eller sesamfrön

    Garnering:
    1 msk kokosflingor

    Gör så här:
    Tag fram fettet så att det blir mjukt.
    Rör ihop fett och socker.
    Blanda sedan i vaniljsocker, kakao, vatten och havregryn till en jämn massa.
    Bred ut kokosflingorna på en tallrik.
    Rosta ev. sesamfröna först. Lägg dem då i en ren stekpanna, sätt den på medelstark värme och rör hela tiden tills de blivit ljusbruna och luktar gott.
    Forma massan till längder på t ex en skärbräda.
    Skär dem i jämna bitar och rulla runda bollar.
    Rulla dem i garneringen.
    Förvara dem kallt i burk med lock.
    (1 st = 1*)

    Chokladbollar med Kesella
    20 st

    1 dl Kesella lätt
    4 msk strösocker
    1 tsk vaniljsocker
    1,5 msk kakao
    2 krm salt
    3 dl havregryn
    ca 2 msk vatten
    1-2 tsk konjak

    Gör så här:
    Blanda ihop alla ingredienser och rulla till bollar.
    Förvara i kylen.
    (1 chokladboll = 0,5 *)

    Hårdnougat
    3,5 dl socker
    50 g hackad sötmandel (skållad och skalad)

    Gör så här:
    Häll sockret i en stekpanna och låt det smälta på medelvarm platta tills det är ljusbrunt.
    Rör hela tiden med träsked mot botten av pannan.
    Tillsätt mandeln och rör om så att allt blandar sig väl.
    Häll upp massan på oljad plåt och låt den stelna.
    Skär kakan i ca 50 bitar innan den stelnar helt eller bryt den i bitar.
    (1/50 = 0,5 *)

    Kladdkakstårta
    1 st

    2 ägg
    2 dl socker
    100 g margarin
    100 g blockchoklad
    50 g kokos
    drygt 1 dl mjöl
    2 dl vispgrädde
    2 bananer
    konserverade mandarinklyftor
    marsipankycklingar

    Gör så här:
    Vispa ägg och socker väl.
    Smält ihop margarinet och chokladen på 1:an.
    Blanda ovanstående med kokos och mjöl.
    Häll i en smord kokosströdd form med löstagbar botten eller en pajform.
    Grädda i 200° ca 20 min.
    Låt svalna och garnera med spritsad grädde, bananskivor, mandarinklyftor och marsipankycklingar.
    (1/10 tårta = 9 *)

    Sachertårta
    10-12 bitar

    150 g mörk blockchoklad
    1 dl sötmandel
    150 g smör eller margarin
    2 dl strösocker
    4 äggulor
    1 dl vetemjöl
    1 tsk bakpulver
    4 äggvitor

    Fyllning och garnering:
    1 dl aprikosmarmelad eller barnmatspuré med aprikos
    125 g mörk blockchoklad
    0,5 msk matolja

    Servering:
    2 dl vispgrädde

    Gör så här:
    Sätt ugnen på 175º.
    Smörj och bröa en rund kakform, ca 2 l.
    Bryt chokladen i bitar och smält den i vattenbad.
    Skålla och skala mandeln.
    Mal den i matberedare eller på mandelkvarn.
    Rör smör och socker poröst.
    Tillsätt äggulorna, en i sänder.
    Rör om väl och blanda ner chokladen.
    Blanda mjöl, bakpulver och den malda mandeln och rör ner i smeten.
    Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner dem.
    Häll smeten i formen.
    Grädda kakan i nedre delen av ugnen 30-40 min.
    Stjälp upp och låt den kallna.
    Smält chokladen i vattenbad eller i ugnens eftervärme.
    Blanda den med lite olja.
    Dela den kalla kakan i två bottnar.
    Bred på aprikosmarmelad och lägg ihop dem.
    Bred chokladen över tårtan.
    Låt den stelna.
    Ringla sedan lite ovanpå som dekoration.
    Ställ tårtan kallt så att glasyren stelnar.
    Servera tårtan med vispad grädde:
    (1 bit = 10,5 *)

    Agnetas kokossockerkaka
    2 ägg
    2 dl mjöl
    2,5 dl socker
    1 tsk bakpulver
    0,5 dl vatten
    150 g smält eller mjukrört smör eller margarin
    1 dl kokosflingor

    Gör så här:
    Blanda i matberedaren eller vispa med elvisp till en fluffig smet.
    Häll smeten i smord och bröad form.
    Grädda på nedersta falsen, ca 30 minuter i 175°.
    Känn med en sticka att kakan är färdig.
    Verkar den för brun, lägg på aluminiumfolie de sista 10 minuterna.
    (1/16 kaka = 4 *)

    Sockerkaka
    3 ägg
    2 dl socker
    50 g smör eller margarin
    1 dl mjölk eller vatten
    3 dl vetemjöl
    1,5 tsk bakpulver
    2 tsk vaniljsocker

    Gör så här:
    Vispa först ägg och socker riktigt pösigt.
    Smält smöret i en liten kastrull och slå sedan i mjölken (eller vattnet) och låt det hela koka upp.
    Rör hastigt ner den heta smörmjölken i äggsmeten.
    Häll i mjölet som först blandats med bakpulver och vaniljsocker.
    Rör smeten slät (men rör så lite som möjligt sedan bakpulvret kommit i) och häll smeten i smord och bröad form.
    Grädda genast i 175° ugnsvärme i nedre delen av ugnen i 35-40 minuter.
    (1/16 kaka = 2,5 *)

    Chokladkaka med apelsin
    1 kaka

    3 ägg
    2 dl strösocker
    1 dl vetemjöl
    0,5 tsk bakpulver
    0,75 dl kakao
    2 tsk vaniljsocker
    2 krm salt
    1 burk Kesella lätt, ca 250 g
    rivet skal av 1 apelsin

    Garnering:
    ev florsocker och kumquats

    Gör så här:
    Vispa ägg och socker pösigt.
    Blanda mjöl, bakpulver, kakao, vaniljsocker och salt i en bunke.
    Vänd ner det i äggsmeten tillsammans med Kesella och apelsinskal.
    Häll smeten i en smord, bröad form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
    Grädda i nedre delen av ugnen i 200º 20-25 min.
    Låt kakan kallna.
    Pudra ev över lite florsocker och garnera gärna med skivade kumquats.
    (1/16 = 1,5 *)

    Chokladkaka
    1 st

    1 sats Sockerkaka
    4 msk kakao
    1 tsk vaniljsocker
    0,5 dl mjölk

    Gör så här:
    Rör ihop kakao, vaniljsocker och mjölk.
    Blanda röran med sockerkakssmeten.
    Baka som sockerkakan.
    (1/16 = 2,5 *)

    Chokladmockakaka
    1 st

    175 g smör eller margarin
    1,25 dl kakaopulver
    1 dl starkt kaffe
    2 dl strösocker
    2 ägg
    1 msk vaniljsocker eller vanilia
    3 dl vetemjöl
    1,5 tsk bakpulver

    Gör så här:
    Sätt ugnen på 175º.
    Smörj och bröa en bakform, ca 1,5 l.
    Smält smöret i en stor kastrull.
    Vispa ner kakao, kaffe och socker.
    Låt blandningen kallna.
    Vispa upp äggen.
    Rör ner ägg, vaniljsocker och vetemjöl blandat med bakpulver i chokladsmeten.
    Häll smeten i formen.
    Grädda kakan i mitten av ugnen 25-30 min.
    Låt den stå ca 5 min innan den stjälps upp.
    (1/16 kaka = 4 *)

    Citronmuffins
    ca 10 st

    100 g margarin eller smör
    1 dl florsocker
    rivet skal av 0,5-1 citron
    1 ägg
    1 dl potatismjöl
    0,5 tsk bakpulver
    (florsocker)

    Gör så här:
    Ställ veckade pappersformar i en långpanna.
    Rör samman matfettet och sockret.
    Tillsätt citronskalet och ägget.
    Rör i potatismjölet blandat med bakpulvret.
    Fyll smeten till knappt hälften i formarna.
    Grädda muffinsen mitt i ugnen i 200º ca 10 min.
    Sikta ev lite florsocker över vid serveringen.
    (1 Muffins = 3 *)

    Drömrulle
    3 ägg
    1 äggvita
    1,5 dl socker
    4 msk potatismjöl
    2 msk kakao
    2 tsk bakpulver
    1 msk socker till ihopsättningen

    Fyllning:
    80 g smör
    1,5 dl florsocker
    1 äggula
    2 tsk vaniljsocker

    Gör så här:
    Vispa ägg och äggvita riktigt poröst.
    Tillsätt sockret och fortsätt att vispa ytterligare en stund.
    Blanda potatismjöl, kakao och bakpulver i en påse.
    Sikta ned och vänd försiktigt ned mjölblandningen i äggvispet.
    Arbeta varsamt så pösigheten inte går förlorad!
    Bred ut smeten i en långpanna.
    Grädda ca 5 minuter i 225°.
    Stjälp upp kakan på sockrat papper.
    Låt den kallna under våt, urvriden handduk.
    Till fyllningen rörs smör och florsocker pösigt.
    Rör ner gulan och vaniljsockret.
    Bred smörkrämen på kakan och rulla ihop.
    Skär i centimetertjocka bitar.
    (1/16 = 3 *)

    Drömtårta
    3 ägg
    1,5 dl strösocker
    0,75 dl potatismjöl
    2 msk kakaopulver
    1 tsk bakpulver

    Smörkräm:
    100 g smör
    1,5 dl siktat florsocker
    2 äggulor
    2 tsk vaniljsocker

    Gör så här:
    Sätt ugnen på 225º.
    Kläda en långpanna (30x40 cm) med ett bakpapper eller ett väl smort smörpapper.
    Vispa ägg och socker pösigt.
    Blanda potatismjöl, kakao och bakpulver.
    Sikta ner det i äggsmeten.
    Rör om försiktigt.
    Bred ut smeten jämnt i långpannan med hjälp av en urskrapare eller bredbladig kniv.
    Grädda kakan i mitten av ugnen ca 5 min.
    Strö lite socker över den färdiga kakan.
    Stjälp upp den på ett smörpapper och låt kakan kallna.
    Rör rumsvarmt smör och florsocker mjukt och smidigt.
    Tillsätt äggulorna och smaksätt med vaniljsocker.
    Bred smörkrämen över den kalla kakan.
    Rulla ihop.
    Förvara kakan svalt.
    (1,5 cm bit = 1,5 *)

    Eksta chokladkaka
    100 g smör eller margarin
    2 ägg
    2 rågade dl socker
    1 dl vetemjöl
    0,75 dl siktad kakao
    1 tsk vaniljsocker
    (inget bakpulver)

    Gör så här:
    Smält smöret eller margarinet och ställ det åt sidan.
    Vispa ägg och socker pösigt, häll i det smälta fettet och rör om.
    Mät upp mjöl, vaniljsocker och kakao i en skål och rör om så att kakaon blir klimpfri.
    Blanda med äggen och häll kaksmeten i en smord och bröad kakform.
    Grädda i 175° ugnsvärme i exakt 24 minuter för en liten kakform med ca 20 cm:s diameter.
    Eller i 21 minuter för en form som är 23 cm i diameter.
    Några minuter för lång gräddning och kakan blir nästan trist.
    Kakan ska helst stå minst 3 timmar innan den serveras.
    Den stelnar när den kallnat.
    (1/16 kaka = 2,5 *)

    Farmors chokladkaka
    1 st

    1 dl kakao
    2,25 dl mjölk
    1,25 dl socker
    125 g margarin eller smör
    1,5 dl socker
    2 ägg
    1,5 msk vaniljsocker
    3,5 dl vetemjöl
    1,5 tsk bakpulver

    Gör så här:
    Smörj och bröa en avlång form, ca 1,2 l.
    Blanda kakao, mjölk och socker i en liten kastrull.
    Koka upp blandningen och låt den svalna.
    Rör matfettet och sockret pösigt.
    Tillsätt äggen och vaniljsockret.
    Blanda mjölet med bakpulvret och vänd ner det i smeten växelvis med chokladblandningen.
    Häll smeten i formen.
    Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 175º ca 1 tim.
    (1/16 kaka =´ 4 *)

    Fin sockerkaka
    1 st

    150 g smör
    2 dl socker
    2 ägg
    2 tsk vaniljsocker
    3 dl vetemjöl
    1 tsk bakpulver
    0,5 dl vatten

    Gör så här:
    Sätt ugnen på 175º.
    Smörj och bröa formen.
    Rör rumsvarmt fett och socker poröst, t ex med elvisp.
    Tillsätt ett ägg i taget under omrörning.
    Smaksätt med vaniljsocker.
    Blanda mjöl och bakpulver.
    Rör ner det i smeten växelvis med vattnet.
    Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 40 min.
    (1/16 kaka = 3,5*)

    Ingeborgs apelsinkaka
    125 g smör eller margarin
    1,5 dl socker
    2 ägg
    rivet skal och saft av 0,5 apelsin
    2,5 dl vetemjöl
    0,75 tsk bakpulver
    75 g mörk blockchoklad

    Gör så här:
    Rör smör och socker poröst.
    Tillsätt äggen, ett i taget, skal och saft av apelsin, mjölet blandat med bakpulvret och den finhackade blockchokladen.
    Häll smeten i smord och bröad form, rymd ca 1,5 liter, och grädda i 175° ca 40 minuter eller tills kakan känns torr.
    (1/16 kaka = 3,5 *)

    Kardemummakaka
    Utgå från receptet på Sockerkaka :
    Smaksätt smeten med 1-2 msk nystött kardemumma och uteslut ev vaniljsockret.
    (Det går bra att mala kardemumman i pepparkvarnen!)
    Blanda kardemumman med mjölet.
    (1/16 = 2,5 *)

    Kryddig morotskaka
    2 ägg
    2 dl socker
    5 dl rårivna morötter
    75 g smör eller margarin
    2,75 dl vetemjöl
    2 tsk bakpulver
    2 tsk kanel

    Gör så här:
    Smält smöret.
    Vispa ägg och socker pösigt.
    Rör ner mjöl, bakpulver och kanel, matfett och morötter till en jämn smet.
    Slå i väl smord och bröad form och grädda längst ner i 175° ugn ca 40 minuter.
    (1/16 kaka = 2,5 *)

    Ljus mjuk pepparkaka
    1 st

    50 g smör
    1,25 dl filmjölk
    2 ägg
    2 dl socker
    3 dl vetemjöl
    1,5 tsk bakpulver
    1,5 tsk finstött kardemumma
    1 msk kanel
    0,5 dl hackad sötmandel

    Gör så här:
    Sätt ugnen på 175°.
    Smörj och bröa formen.
    Smält fettet.
    Vispa ägg och socker pösigt, t ex med elvisp.
    Tillsätt fett, filmjölk, kardemumma, kanel, mandelhack och sist mjölet blandat med bakpulver.
    Häll smeten i formen.
    Grädda kakan genast i nedre delen av ugnen 35-40 min.
    Låt den svalna något i formen, stjälp sedan upp den.
    (1/16 kaka = 2,5*)

    Mammas mandelkaka
    1 st

    200 g smör eller margarin
    3 ägg
    3 dl socker
    0,75 dl (50 g) sötmandel
    10-12 bittermandlar
    2 dl vetemjöl

    Gör så här:
    Smörj och bröa en avlång form eller hålform, ca 1,5 l.
    Smält matfettet och låt det svalna.
    Vispa ägg och socker riktigt poröst.
    Tillsätt matfettet.
    Mal söt- och bittermandel.
    Blanda mandel och mjöl.
    Rör försiktigt ner blandningen i smeten.
    Häll den i formen.
    Grädda i nedre delen av ugnen i 175º ca 40 min.
    (1/16 kaka = 5 *)

    Mandelkaka
    Utgå från receptet på Sockerkaka .
    Mal 100 g oskållad mandel och ta mindre mjöl - bara 1,5 dl vetemjöl (i stället för grundreceptets 3 dl).
    Annars ingen ändring.
    (1/16 = 3 *)

    Marmorerad kaka
    1 st

    Saftig sockerkaka
    2 msk kakao
    1 msk vatten

    Gör så här:
    Gör sockerkakssmeten.
    Häll 2/3 av smeten i smord och bröad form.
    Blanda kakao och vatten i resten av smeten.
    Ringla ner den mörka smeten i den ljusa.
    Grädda som sockerkakan.
    (1/16 = 2,5*)

    Mjuk chokladkaka
    Utgå från receptet på Sockerkaka .
    Byt ut 0,75 dl av vetemjölet mot siktat chokladpulver.
    (1/16 = 2,5 *)

    Mjuk Toscakaka
    1 st

    150 g smör
    2 dl socker
    2 ägg
    2 tsk vaniljsocker
    3 dl vetemjöl
    1 tsk bakpulver
    0,5 dl vatten

    Toscaglasyr:
    1 dl sötmandel
    0,5 dl socker
    50 g smör
    1 msk vetemjöl
    1 msk mjölk

    Gör så här:
    Sätt ugnen på 175º.
    Smörj och bröa en rund form, helst med löstagbar kan eller en låg vid form.
    Rör rumsvarmt fett och socker poröst, t ex med elvisp.
    Tillsätt ett ägg i taget under omrörning.
    Smaksätt med vaniljsocker.
    Blanda mjöl och bakpulver.
    Rör ner det i smeten växelvis med vattnet.
    Grädda kakan i nedre delen av ugnen tills den är nätt och jämnt färdig, ca 30 min.
    Toscaglasyren:
    Hacka mandel.
    Blanda allt till glasyren i en liten kastrull.
    Hetta upp blandningen under omrörning.
    Tag ut den knappt färdiggräddade kakan och bred över glasyren.
    Sätt in kakan i övre delen av ugnen och grädda 5-10 min tills glasyren fått färg.
    Låt kakan svalna innan den tas ur formen.
    (1/16 = 5*)

    (1/16 kaka = 3,5*)

    Muffins
    ca 10 st

    75 g margarin
    0,75 dl socker
    1 ägg
    1,5 dl vetemjöl
    0,5 tsk bakpulver
    rivet skal av 0,25 citron
    2 msk mjölk eller vatten
    ca 1 dl korinter, russin eller bär

    Gör så här:
    Rör margarin och socker poröst och tillsätt ägget.
    Blanda i mjöl och bakpulver, citronskal, vätska samt frukt eller bär och rör om försiktigt till en jämn smet.
    Häll smeten i pappersformar och grädda på ca 500 watt i 4,5-5 min.
    Vrid formarna ett par gånger under gräddningen.
    Ta ut muffinsen ur ugnen och låt dem stå ett par min innan de tas ur formarna.
    (1 st = 3 *)

    Nordenfeldtskaka
    4 dl vetemjöl
    2 tsk bakpulver
    0,5 tsk stött kardemumma
    1,5 dl socker
    2 msk smör eller margarin
    2 dl mjölk

    Garnering:
    1 msk pärlsocker
    1 msk hackad mandel

    Gör så här:
    Blanda de torra ingredienserna till kakan i en bunke.
    Arbeta in matfettet med hjälp av en träsked och rör i mjölken.
    Häll smeten i en smord, bröad rund bakform eller stekpanna med raka kanter(1,5 liter), strö på pärlsockret blandat med mandeln.
    Grädda kakan på galler i nedre delen av ugnen i 200°C ugnsvärme ca 30 minuter.
    Låt kakan svalna något under duk innan den serveras.
    Den är också god kall dagen efter.
    (1/16 kaka = 2 *)

    Ostkaka
    2 portioner

    250 g krossad ananas, osockrad
    2 ägg
    2 tsk pressad citronsaft
    0,5 tsk vaniljsocker
    150 g färskost, t ex keso

    Gör så här:
    Sätt ugnen på 175º.
    Låt ananasen rinna av väl.
    Vispa äggen med citronsaft och vaniljsocker.
    Blanda ner färskost och ananas.
    Häll smeten i en ugnssäker form.
    Grädda i ugnen tills kakan stelnat och fått färg, 30-40 min.
    (1 portion = 4,5 *)

    Prästgårdens pepparkaka
    1 st

    100 g smör eller margarin
    2 ägg
    2,25 dl socker
    1,5 dl gräddfil
    1,5 tsk ingefära
    1,5 tsk nejlikor
    2 tsk kanel
    2,75 dl vetemjöl
    1 tsk bikarbonat eller 2 tsk bakpulver

    Gör så här:
    Smörj och bröa en avlång form eller hålform, ca 1,5 l.
    Smält matfettet och låt det svalna.
    Rör ägg och socker vitt och pösigt.
    Tillsätt gräddfilen, matfettet, kryddorna och mjölet blandat med bikarbonatet eller bakpulvret.
    Häll smeten i formen.
    Grädda i nedre delen av ugnen i 200º ca 45 min.
    (1/16 kaka = 3,5 *)

    Rulltårta
    3 ägg
    2 dl strösocker
    2 dl vetemjöl
    2 tsk bakpulver
    0,5 dl mjölk

    Fyllning:
    2 dl jordgubbssylt

    Gör så här:
    Klä en långpanna med bakplåtspapper.
    Vispa ägg och socker pösigt.
    Blanda mjöl och bakpulver, rör ner äggblandningen och vätskan och rör smeten jämn.
    Bred ut smeten i långpannan och grädda ca 5 minuter i 250°.
    Stjälp upp kakan på sockrat papper, bred fyllningen över och rulla ihop kakan.
    Har gräddningspappret svårt att lossna kan man genast pensla det med kallt vatten.
    (1/16 rulltårta = 2 *)

    Saffranskaka
    16 portioner

    0,5 kuvert saffran, (0,25 g)
    50 g flytande margarin
    1,25 dl mjölk
    2 ägg
    2 dl strösocker
    3 dl vetemjöl
    1,5 tsk bakpulver
    skal av 1 citron

    Glasyr:
    1,5 dl florsocker
    1 msk pressad citron

    Gör så här:
    Sätt ugnen på 175°.
    Smörj och bröa en kakform.
    Smält margarinet i mikron.
    Stöt saffranet i lite, lite socker.
    Häll mjölk och saffran över det smälta margarinet.
    Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
    Riv skalet från en citron.
    Rör ned i äggsmeten och rör sen ner mjölkblandningen.
    Blanda vetemjöl och bakpulver och vänd ner i smeten.
    Häll smeten i formen.
    Grädda i nedre delen av ugnen i 35-40 min. Kakan ska släppa från formens kant.
    Låt stå ca 5 min.
    Stjälp upp och låt svalna.
    Rör ut florsocker i pressad citron.
    Glasyren ska bli tjockflytande.
    Om den rinner tillsätt mer florsocker.
    Bred glasyren över saffranskakan och låt stelna.
    (1/16 kaka = 3 *)

    Saftig sockerkaka
    1 st

    50 g smör
    1,25 dl mjölk
    2 ägg
    2 dl socker
    3 dl vetemjöl
    1,5 tsk bakpulver
    2 tsk vaniljsocker

    Gör så här:
    Sätt ugnen på 175°.
    Smörj och bröa formen.
    Smält fettet och häll i mjölken, den kan gärna bli varm.
    Vispa ägg och socker pösigt, t ex med elvisp.
    Tillsätt fett och mjölk, vaniljsocker, och sist mjölet blandat med bakpulver.
    Häll smeten i formen.
    Grädda kakan genast i nedre delen av ugnen 35-40 min.
    Låt den svalna något i formen, stjälp sedan upp den.
    (1/16 kaka = 2,5*)

    Snabba kakan
    2 ägg
    2 dl strösocker
    1,5 tsk bakpulver
    2 dl vetemjöl
    2 tsk mald kardemumma
    75 g smält smör eller margarin
    1 dl mjölk
    1 påse mandelspån, 35 g

    Gör så här:
    Vispa ägg och socker pösigt och blanda sedan ner de andra ingredienserna men rör bara hastigt ihop smeten.
    Häll den i en smord och bröad avlång form, ca 1½ l.
    Strö på mandelspån och grädda formen på första falsen i 175º ca 25 min.
    Känn med en sticka om kakan är torr.
    Låt den stå kvar en stund i formen innan den stjälps upp.

    Snoddas
    30-35 bitar

    150 g margarin eller smör
    2 ägg
    3 dl socker
    2 tsk vaniljsocker
    1 msk siktad kakao
    4,5 dl vetemjöl
    2 tsk bakpulver
    1,5 dl mjölk

    Glasyr:
    75 g margarin eller smör
    1-2 msk kallt kaffe
    1 msk siktad kakao
    2 tsk vaniljsocker
    3,5 dl florsocker

    Garnering:
    kokosflingor

    Gör så här:
    Smält matfettet och låt det svalna.
    Vispa ägg och socker pösigt.
    Tillsätt de torra ingredienserna omväxlande med mjölken och matfettet.
    Häll smeten i en smord och bröad långpanna, 30 x 40 cm.
    Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 175º ca 15 min.
    Låt kakan svalna.
    Smält under tiden matfettet till glasyren.
    Tillsätt de övriga ingredienserna under omrörning.
    Bred glasyren på kakan.
    Strö på rikligt med kokos.
    Skär kakan i fyrkantiga bitar.
    (1 bit = 3 *)

    Sockerkaka med citronsmak
    1 st

    50 g margarin eller smör
    2 ägg
    2 dl socker
    3 dl vetemjöl
    2 tsk bakpulver
    rivet skal av 0,5 citron
    1 dl vatten

    Gör så här:
    Smörj och bröa en avlång form eller rund hålform, ca 1,5 l.
    Smält matfettet och låt det svalna. Eller låt det ligga framme i rumstemperatur tills det blir mjukt och smidigt.
    Vispa ägg och socker poröst.
    Blanda mjöl, bakpulver och citronskal.
    Rör ner blandningen i äggsmeten.
    Tillsätt matfettet och vätskan.
    Rör om tills smeten är jämn och slät.
    Häll den i formen.
    Grädda i nedre delen av ugnen i 175º 40-50 min.
    (1/16 kaka = 2,5 *)

    Sockerkaka mikro
    1 st

    100 g margarin
    1,25 dl strösocker
    1 stort eller 2 små ägg
    0,75 dl mjölk
    ca 3 dl vetemjöl
    1 tsk bakpulver

    Gör så här:
    Rör margarin och socker tills smeten är luftig och krämig.
    Tillsätt äggen, ett i taget, och rör om ordentligt.
    Tillsätt mjölk, mjöl och bakpulver och blanda omsorgsfullt.
    Häll smeten i en smord form, (inte metall) på ca 1 l (rund form 18-20 cm i diameter).
    Grädda kakan på 650 (500) watt i 4-4,5 (4,75-5,5) min.
    Pröva med en baknål om kakan är färdig.
    I rund form utan hål i mitten bör kakan gräddas något längre.
    Vrid formen ett par gånger under gräddningen.
    Låt kakan stå för temperaturutjämning i ca 5min innan den stjälps upp på ett bakgaller.
    (1/16 = 2,5 *)

    Tigerkaka
    1 st

    200 g smör eller margarin
    2,5 dl socker
    3 ägg
    4 dl vetemjöl
    1 tsk bakpulver
    1 dl mjölk

    Smaktillsats:
    2 msk kakao
    rivet skal av 0,5 citron

    Gör så här:
    Smörj och bröa en avlång form, ca 1,5 l.
    Rör matfettet och sockret poröst.
    Blanda ner ett ägg i taget under omrörning.
    Tillsätt mjölet, blandat med bakpulvret, och vätskan.
    Lägg ungefär 1/3 av smeten i en skål och blanda ner kakaon.
    Smaksätt resten av smeten med rivet citronskal.
    Häll hälften av den ljusa smeten i formen och sedan den mörka smeten och resten av den ljusa.
    Dra med gaffel genom smeten så att den färdiga kakan får ett marmorerat utseende.
    Grädda i nedre delen av ugnen i 175º ca 1 tim.
    (1/16 kaka = 5 *)

    Toscakaka
    ca 16 bitar

    100 g margarin eller smör
    2 ägg
    1,5 dl socker
    2 dl vetemjöl
    1 tsk bakpulver
    0,5 dl grädde eller mjölk

    Glasyr:
    100 g margarin eller smör
    1 dl socker
    2 msk vetemjöl
    2 msk mjölk
    2 påsar (à 35 g) mandelspån eller 1,5 dl (100 g) skållad, skalad, hackad sötmandel

    Gör så här:
    Smörj och bröa en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
    Smält matfettet och låt det svalna.
    Vispa ägg och socker pösigt.
    Tillsätt mjölet blandat med bakpulvret, matfettet och vätskan.
    Häll smeten i formen.
    Grädda i nedre delen av ugnen i 175º ca 20-25 min.
    Förbered under tiden glasyren.
    Blanda samman ingredienserna i en kastrull.
    Värm massan under försiktig omrörning tills alltsammans blandat sig och tjocknat.
    Bred glasyren på kakan.
    Flytta upp kakan.
    Grädda den ytterligare 10 min eller tills den fått färg.
    (1 bit = 5 *)

    Vattenglasyr
    2 dl (120 g) florsocker
    1,5-2 msk vatten

    Gör så här:
    Blanda socker och vatten.
    Rör glasyren blank och smidig med en liten sked (av silver eller rostfritt stål).
    Glasyren kan färgas skär, röd, grön eller gul med lite upplöst karamellfärg eller brun med kakaopulver.
    Den kan även smaksättas med citronsaft, arrak, likör eller med någon essens.
    Bred ut glasyren med en böjlig kniv eller stryk den med pensel på det önskade bakverket.
    (1 sats = 10 *)

    Äppelkaka
    3 portioner

    2-3 äpplen (ca 250 g)
    1 msk strösocker
    50 g margarin
    1,25 dl vetemjöl
    0,75 dl farinsocker
    0,5 dl hackad mandel

    Gör så här:
    Skala och skär äpplena i tunna klyftor.
    Lägg dem i låg vid form och sockra.
    Arbeta ihop margarin och vetemjöl, tillsätt socker och mandel.
    Bred ut degen över äppelklyftorna.
    Grädda äppelkakan utan lock på 650 (500) watt i 7-8 min.
    Servera med vaniljsås, grädde eller glass.
    (1 portion = 8,5 *)

    Äppelmuffins
    ca 30 st

    125 g margarin eller smör
    2 dl socker
    2 ägg
    1 tsk vaniljsocker
    4,5 dl vetemjöl
    2 tsk bakpulver
    1,5 dl grädde eller mjölk
    1-2 äpplen
    0,5 tsk kanel
    1 msk socker

    Gör så här:
    Ställ veckade pappersformar i en långpanna.
    Rör matfett och socker pösigt.
    Tillsätt äggen, ett i taget, under omrörning.
    Blanda i vaniljsockret, mjölet och bakpulvret.
    Rör ner det i äggsmeten omväxlande med vätskan.
    Häll smeten i formarna.
    Skär äpplen i tunna klyftor.
    Stick ner dem i smeten och strö över kanel blandat med socker.
    Grädda mitt i ugnen i 200º ca 15 min.
    (1 Muffins = 2 *)

  • mkk

    Jennie brunflo: Nu är det riktigt jobbigt att vara viktväktare, det känns ju alltid lite extra när det är kalas, jag önskar det fanns ett recept som inte gav nå p

  • mkk

    Tack för alla recept jättebra nu har jag att baka av. En liten fråga bara, kan man byta ut sockret mot sötningsmedel?? Kan man frysa in kakorna??

  • E l l a

    De går bra att frysa in, inte cookisarna kanske men det säger ju sig själv...

Svar på tråden kalas o är viktväktare