• Heisan

    Hjälp mig, skonsam mat, recept tack!

    Ok, det är bara för mig att inse att jag har misshandlat min kropp i allt för många år nu, efter att ha haft problem med mage och tarmar i snart 18 år så inser jag att det är dags att göra någonting åt det. Jag står inte ut med smärtorna längre och vill inte proppa mig full med medicin.
    Men jag har inte kunskapen..
    Har läst fisktrådar här på Fl och skrivit av recept.
    Men det måste ju finnas flera saker man kan äta än bara fisk!
    Lergryta har jag, men vet inte vad man skall tillaga...

  • Svar på tråden Hjälp mig, skonsam mat, recept tack!
  • uno

    Jag brukade fasta förr eftersom jag åt så mkt migränmedicin och det gjorde susen för magkatarren.

    Sen är alla kokt mat bra för magen, mat med mycket fibrer och bönor och baljväxter. Brukar blanda i ex kidneybönor när jag gör kycklingsallad.

    Kaffe är också tyvärr nono...

  • Heisan

    Jo jag har både linser och bönor hemma, men måste erkänna att jag är lite rädd för dem..
    Jag har så fruktansvärt lätt att få uppsvälld mage och har fått för mig att om jag äter mycket baljväxter så kommer jag att lyfta från backen..
    Kan man vänja magen vid baljväxter på ett bra sätt och hur skall man tillaga dem för att det skall smaka bäst?

  • AnnaK

    gi mat ska ju vara bra för magen...

    vill du ha recept??

  • Heisan

    Ja tack.. Gärna recept som inte är för komplicerade.. Är lite lat/korkad när det gäller matlagning, vill att det skall vara så enkelt som möjligt annars fixar jag det inte i längden..

  • AnnaK

    Några viktväktarrecept...

    grönsakssoppa

    4portioner
    1 lök
    1 äpple
    2 vitlöksklyftor
    1msk olja
    1msk curry
    1 palsternacka
    2 morötter
    1litergrönsaksbuljong
    2dlkrossade tomater
    125gr blomkål
    125gr haricotsverts
    3msk koriander
    salt peppar
    4msk mild lättyoughurt

    hacka o fräs lök äpple o vitlök i olja
    svag värme
    ha ner de likaså hackade
    palsternackan o moroten
    dutta i curryn
    låt puttra enstund
    häl på buljong o koka 10min
    lägg i blomkål bönor o o lite av koriandern
    koka tills grönsakerna e mjuka
    smaksätt me salt o peppar
    servera med imsk lättyoughurt i varje tallrik
    strö över resten av koriandern

    Fyllda kycklingfiléer
    6,5 points per portion
    2 portioner
    Ingredienser:
    2 kycklingfiléer á 100 gr
    1 skiva formfranska
    3 msk matlagningsyoghurt
    30 gr riven ost, max 17 %
    1 tsk torkad basilika
    1 krm örtsalt
    Gör såhär: Skär en skåra i båda filéerna och platta sedan ut dem med handen. Smula brödet och blanda med yoghurt, ost, basilika och örtsalt. Fyll filéerna med smeten och fäst ihop med tandpetare. Bryn kycklingen i en fettsnål panna tills den är genomstekt och fått färg runt om. (eller i ugn) Servera gärna med kokt ris, skivad gruka och tomat.

    Couscousbiffar med myntayoghurt (1portion)

    1/2 dl couscous
    1/2 dl vatten
    1 bit purjolök
    1/2 röd paprika
    2 msk persilja
    1 ägg
    salt och peppar
    1 tsk olja

    Koka upp couscous och vatten och låt det svälla i 5 minuter.
    Hacka purjolök, paprika och persilja och rör ner det i couscousen.
    Rör i ägget och smaksätt med salt och peppar.
    Forma 4 biffar och stek i olja cirka 1 minut per sida.

    Servera till:
    1/2 dl mini cremefraiche smaksatt med lite mynta och en god sallad

    1 portion = 6,5 points

    Kyckling under mandeltäcke

    4port (1port=5points)

    4 kycklingfileér
    1tsk flytande margarin
    2 hela konserverade persikor
    2dl bladspenat
    3msk mandelspån
    1dl riven ost
    2dl vatten
    1/2 köttbuljontärning
    2dl fraich max 2%
    1dl lättmjölk
    1/2 dl persikospad
    2msk soya
    4tsk ljus såsredning
    1msk mango chutney

    Stek kycklingen i margarin i stekpannan. Skiva persikorna och kycklingfileérna. Varva dessa med spenaten i en ugnsfast form. Koka ihop såsen och häll över. Strö över riven ost och mandelspån. Sätt in i ugnen 225° ca 15min Servera med kokt pressad potatis eller ris och en sallad.

    GI-recept...

    Kycklingröra med nötter (6 port)

    500 g fullkornsris (gärna rött) eller fullkornspasta
    500 g kyckling eller kalkon
    2 dl ost
    1 rödlök
    3?4 valfria grönsaker. Ta det som finns hemma, en slantad morot, grovhackat tomat, finskuren romansallad, groddar och kanske några halverade druvor.
    1 nypa fruktos eller 1 tsk honung
    2 msk olivolja
    1 dl grovt hackade nötter, t ex cashew eller valnötter
    1?2 matskedar apelsinjuice eller balsamvinäger
    2 tsk örtsalt
    peppar

    Koka ris eller pasta enligt anvisningar på paketet. Skär köttet i mindre tärningar. Gör likadant med osten, löken och de grönsaker som finns hemma. Blanda alla ingredienser i en skål och häll i de grovhackade nötterna och juicen. Smaka av med kryddorna. Den här salladen kan också göras på rester från gårdagen. Det är bara att blanda i vad man vill!

    Köttfärsröra med linser (2 port)

    400gr köttfärs
    1 gul lök, hackad
    1-2 morötter, rivna
    1 burk champinjoner, hackad
    1 burk krossade tomater
    3 vitlöksklyftor
    salt, peppar
    chilipeppar
    1 burk lätt kesella
    1 matlagningsgrädde
    2 dl svarta linser, le puy eller beluga
    kamut spagetti

    Koka linserna med en ½ buljongtärning. Bryn lök, champinjoner, morötter och köttfärs. Häll i övriga ingredienser och krydda, låt det koka ihop. När linserna nästan har kokat klart så slå av vattnet och skölj av dom i ett durkslag. Vänd nu ner linserna i köttfärs röran. Servera med spagetti.

    Pasta med Kaprisås

    50g pasta gärna fullkornspasta
    1 röd paprika
    1 gul lök
    1 vitlöksklyfta
    1tsk olivolja
    1,2dl grönsaksbuljong
    20g färskost
    1 msk kapris
    1msk balsamvinäger
    1msk persilja
    1msk basilika
    Cayennepeppar

    Koka pastan. Hacka paprikan. Skala och hacka en löken och vitlöken. Häll olivoljan i en kastrull och lägg i paprika, lök, vitlök och fräs lite lätt. Häll i grönsaksbuljongen och färskosten, låt sjuda i 6min. Blanda sedan i kapris, balsamvinäger, persilja och basilika. Smaka av med cayennepeppar

    Grekisk herdesoppa

    50g fläskfile
    1 gul lök
    1 tsk olivolja
    50g purjolök
    2,5dl grönsaksbuljong
    20g färksost
    Riven ost

    Stimla fläskfilén. Hacka löken och finskiva purjolöken. Häll i en tsk olivolja i stekpannan och bryn köttet, lök och purjolök 2-3min. Tillsätt grönsaksbuljongen och färksost och sjud i 6min
    Krydda med salt och peppar, avsluta med att strö över riven ost.

    Lax m sallad på svarta bönor

    4 st laxfiléer à 140 g

    smör till formen

    salt och peppar

    2 st burkar svarta bönor

    blomkålshuvud

    1 st rödlök

    2 st avokador

    citronsaft

    olivolja

    basilika, timjan eller salvia
    Sätt ugnen på 200 grader. Lägg laxfiléerna i en smord form. Salta och peppra. Låt stå i ugnen cirka 15 minuter.
    Bryt det yttersta av blomkålen så att det blir små buketter. De ska vara råa så det är godast om de är lite mindre. Skär rödlöken och avokadona i små bitar. Blanda allt i en skål tillsammans med svarta bönor och ringla över lite god olivolja och saften av en 1/2 citron. Salta och peppra efter smak
    och ta gärna i lite färska örter, basilika, timjan eller salvia.

    Citruskyckling med bönmix, 2 port

    2-3 kycklingfiléer
    marinad
    1 gul lök, hackad
    2-3 vitlöksklyftor, pressad
    rivet skal och saft av 1 citron
    1 tsk sambal oelek
    1 msk olivolja
    salt o peppar
    2 msk hackad bladpersilja ( detta strös över precis innan servering
    Bönmix
    1 msk olivolja
    1 röd lök, klyftor
    159 g kokta kidney bönor
    150 g kokta kikärtor
    ½ dl hackad basilika
    1 tsk torkad timjan
    2 stora tomater, skållade och tärnade
    1 näve ruccolasallad
    1 mogen avokado, tärnad

    2 msk olivolja/avokadoolja
    1 msk balsamvinäger
    salt, peppar

    Blanda marinaden och häll den i en plastpåse, lägg i kycklingen och knyt till. Låt det ligga i kylen över natten.
    Sätt ugnen på 120 grader. Lägg filéerna i en ugnsäker form. Stek i mitten ca 1 tim. Strö över persiljan inför serveringen.
    Nu till bönmixen.
    Värm oljan i en kastrull, tillsätt lök, bönor och kikärtor låt allt bli genomvarmt. Tillsätt basilika, timjan och tomat. Vänd ner ruccolasallad och avokado. Blanda dresingen och häll över.

    Dinkel Matmuffins

    1 pkt muffinsmix fullkorn

    1 bit rökt skinka
    1 bit fetaost
    soltorkade tomater
    linser
    rivna morötter
    zuccini

    Blanda mixen efter receptet.
    Fyll nu muffinsen med dina favoriter.
    Det är mycket gott att äta som ett mellanmål med en klick philadelfiaost till.
    Att äta en matmuffins till soppa är alldeles utmärkt.
    Det går alldeles utmärkt att frysa in muffinsen

    Kycklingsallad med kikärtor, 4 personer

    1 Krisp sallad, bryt i bitar
    1 ask Ruccola
    2 burkar kikärtor
    500 g grillat kycklingkött
    1 silver lök, tunna skivor
    1 purjolök, finstrimlad
    1 ask coktail tomater, delade
    2 pkt baconbitar, knaperstekt

    Dressing
    1 citron, pressad
    6 msk olivolja
    1 msk balsamvinäger
    1 msk soja
    1 tsk fruktsocker
    salt och peppar.

    Chevré och avocadoröra
    100g chevré ost
    2 mogna avocado
    1 citron, pressad
    1 röd lök, finhackad
    salt och peppar

    Låt salladen ligga i kallt vatten minst 30 minuter för att få en riktig krispighet. Lägg upp salladen i en skål. Skölj kikärtorna väl under rinnande kallt vatten. Blanda nu ner övriga ingreienser i salladen och låt stå en stund.
    Gör dressingen och häll över.

    Chevré och avocadoröran är mycket god att ha till.
    Servera nu med ett nybakat dinkelbröd.

    Omelett med makrill i tomatsås

    3 ägg
    2 msk mjölk
    1 burk makrill i tomatsås
    1 paprika, hackad
    1 liten lök, hackad
    1 burk skivade champinjoner
    1 tsk sambal oelek
    salt o peppar
    1 näve riven ost/ fetaost

    Bryn lök, champinjoner och paprikan. Vispa ägg och mjölk med kryddor, rör ner makrillen. Häll i stekpannan och ha till sist på osten. Den kan även uteslutas och att du i stället gör en tomat sallad med valfri ost som tillbehör.
    Stek på svag värme till omeletten har stelnat.

    Rödspätta med curry och purjolök 2 pers

    25 min.
    Ingredienser:
    1 purjolök
    olivolja
    400g rödspättafilé
    3 dl ris (parboiled)
    curry
    salt och peppar
    6 dl vatten
    Gör så här:
    Dela purjolöken på mitten och skiva den.

    Värm 1 msk olivolja i en stekpanna.

    Fräs purjolöken och curryn i oljan.

    Häll i riset och fräs det hastigt.

    Häll i vatten och rör om.

    Lägg de frysta spättafiléerna ovanpå riset, salta och dra några varv med pepparkvarnen. Lägg på ett lock.

    Minska värmen till minimum och låt vattnet puttra bort.

    Servera med ris, en grönsallad och citronklyftor.

    Pasta med tonfisksås 2 pers

    15 min.
    Ingredienser:
    200 g pasta
    1 burk krossade tomater
    2 små burkar tonfisk
    2 små strimlade purjolökar
    1 hackad gul lök
    2 pressade vitlöksklyftor
    1 nypa dragon
    2 lagerblad
    salt och peppar

    Gör så här:
    Fräs purjolök och lök.

    Tillsätt krossade tomater, tonfisk, vitlök, dragon och lagerblad.

    Låt stå och puttra under omrörning i ca 10 min.

    Krydda med salt och peppar efter smak.

    Servera tillsammans med nykokt pasta.

    Kycklinggryta med saffran, kanel och kardemumma 2 pers

    60 min.
    Ingredienser:
    4 st Skinnfria kycklinglår, eller motsvarande mängd skinnfria kycklingdelar
    100 g Aprikoser, torkade
    100 g Katrinplommon
    25 g Sötmandel
    1 st Gul lök, finhackad
    1/2 msk Kanel
    1/2 msk Kardemumma
    1 g Saffran
    Saften från en citron
    Saften från en apelsin
    4 dl Kycklingbuljong

    Gör så här:
    Börja med att skålla mandlarna: Lägg mandlarna i en kastrull med vatten och koka dem tills skalet börjar lossna. Häll av vattnet och låt mandlarna svalna. Skala mandlarna och rosta dem i ugnen i cirka 5 minuter på 225 grader (mandlarna är klara när de har en lätt, rostad yta).

    Hetta upp oljan in en kastrull. Fräs lök, kanel, kardemumma och saffran tills det börjar dofta gott. Lägg kycklingbitarna ovanpå löken och tillsätt aprikoser, katrinplommon, rostad mandel, buljong samt citron- och apelsinsaft och låt allt sjuda i cirka en timme. Grytan är klar när kycklingköttet nästan faller av benen.

    Thai kycklingwok 4 pers

    35 min.
    Ingredienser:
    1 cm färsk ingefära
    2 klyfta vitlök
    1 st stor morot
    200 gram färska eller frysta sockerärter
    4 st salladslökar
    (kan bytas ut mot purjolök)
    1 dl jordnötter
    1 msk olja
    500 gram kycklingfilé

    Såsen:
    1 st lime
    2 msk soja
    1 msk thailändsk fisksås
    3 msk vatten
    1 tsk majsena
    1 tsk sambal oelek eller tabasco
    Gör så här:
    Blanda såsen av pressad lime, sojan, fisksåsen, vattnet, majsenan och sambal oeleken.

    Skala ingefäran och vitlöken. Hacka smått.
    Skala moroten och skär i slantar.

    Ansa och skölj sockerärtorna och salladslöken/purjon. Skär löken i skivor.

    Hacka jordnötterna grovt.
    Skär kycklingen i centimetertjocka skivor.

    Fräs den hackade ingefäran och vitlöken i oljan 10 sekunder. Häll i morotsslantarna och fortsätt fräsa på hög värme i 1 minut.

    I med resten av grönsakerna och fräs och rör ytterligare en minut.

    Lägg det frästa på en tallrik eller i en skål.
    Stek kycklingbitarna i 45 minuter så att de blir genomstekta.

    Häll såsen i stekpannan och rör om. Häll i även de stekta grönsakerna och rör ett varv till.

    Servera genast.

    Franska omeletter med bönfräs 4 pers

  • AnnaK

    Torsk i ugn med kronärtskocka, tomat & citron
    av Nina Ahlm

    Perfekt, god och snabb middagsmat som räcker till tre personer eller för två och en matlåda.

    3 portioner

    1 torskblock
    1/2 msk hummerfond
    1/2 dl vatten

    3 kronärtskockshjärtan på brk
    9 halverade gula kocktailtomater

    saften från 1/2 citron
    1 msk kallpressad olivolja
    salt och vitpeppar

    Sätt ugnen på 175 grader. Lägg ett tinat torskblock i en ugnsäker form. Blanda vattnet med fonden och häll längs sidorna av fisken. Krydda fisken och sprid ut kronärtskockorna och tomathalvorna på sidan i formen. Pressa citronsaft och ringla olivolja på fisken. Sätt in formen i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter.

    Svart råris med röda kidneybönor, basilika och feferoni
    av Nina Ahlm

    Färgglad, supergod, enkel och nyttig rätt med lågt GI. Om du hellre vill kan du i stället använda parboiled ris eller rött råris.

    4 portioner

    3 dl kokt svart råris
    4oo g röda kidneybönor (kokta)
    1 finhackad röd paprika
    ca 1 dl sugar snaps (gröna bönor) skurna i remsor

    1 tsk finhackad röd chili
    1 finhackad chalottenlök
    4 pressade vitlöksklyftor
    1 msk soja
    Saften och det finrivna skalet av en lime
    2 msk thailändsk fisksås
    Färsk hackad basilika

    8 st inlagda, starka feferonis, strimlade

    2 tsk flytande honung
    2 msk olivolja

    Hetta upp oljan i en vid teflonpanna. Börja med att fräsa paprika, sugar snaps, chili, chalottenlök och vitlök i ca 1 minut. Tillsätt bönorna, soja, fisksås, honung och ris. Tillsätt saft och finrivet skal av lime samt hackad färsk basilika och strimlad stark inlagd feferoni precis innan servering.

    Inkokt lax med sallad på avocado, persika och grape
    av Nina Ahlm

    Oj vad gott det här är! Passar utmärkt till helgen som förrätt i mindre portioner eller som varmrätt i lite större portioner.

    4 portioner.

    400-500 g lax

    Lagen

    1 liter vatten
    1 skiva grape
    1 skiva lime
    1/2 skivad purjolök
    1 1/2 msk salt
    1 dl vitvinsvinäger
    5 vitpepparkorn
    2 gelatinblad
    Sallad

    2 avocado
    1 röd chilifrukt
    2 persikor + 1 skalad och klyftad grapefrukt
    Dressing

    4 msk olivolja
    Saften från 1/2 grapefrukt
    1 msk salt
    1 msk vatten
    Börja med att skölja av laxen i rinnande vatten. Skär bort skinnet, om du inte redan i fiskdisken bett om en bit utan skinn. Dela laxen i 4 portionsbitar.

    Blanda ihop ingredienserna till lagen i en vid kastrull. Allt utom gelatinbladen som du lägger i blöt i kallt vatten så att vattnet täcker bladen. Koka upp lagen och krama ur gelatinbladen innan du tillsätter dem till lagen. Rör försiktigt. Lägg sedan ner de 4 bitarna lax i lagen och låt koka i ca 4 minuter. Ställ sedan anrättningen kallt.

    Under tiden. Skiva avocadon och ta ur kärnhuset ur chilifrukten innan den finhackas. Klyfta persikor och grape och lägg alltsammans i en skål. Ställ kallt.

    Blanda i hop olivolja, grapefruktsaft, vatten och salt och häll sedan blandningen över salladen.
    Fördela salladen på 4 tallrikar och lägg en laxbit över salladen. Perfekt tilltugg är mina dinkelgrisini. Eller ljummen bulgur kokt i vatten med en skvätt kycklingfond i.

    Kikärtsbiffar
    av Nina Ahlm

    Supergoda , nyttiga och lättlagade biffar.

    4 portioner

    400 g kikärter ( Koka enligt frp eller använd konserverade på brk)
    1 st rödlök
    1 st purjolök
    1 st morot
    4 msk hackad färsk basilika
    1 ägg
    1 tsk salt
    1 krm svartpeppar + 2 msk olivolja
    Skölj kikärtorna i vatten och låt dem rinna av. Finstrimla purjon. Hacka rödlöken och basilikan och riv moroten grovt. Mixa kikärtorna med en mixerstav och blanda kikärtsfärsen med purjon, hackad rödlök, basilika, morot och 1 ägg. Salta och peppra. Forma färsen till biffar och stek dem på medelvärme i olivolja i några minuter på varje sida. Servera med ex råris och avocadosalsa Kan ätas kalla som varma.

  • AnnaK

    Mikro-kyckling i lergryta
    4 Portioner

    1 kg Fryst el färsk hel kyckling
    1 ts Salt
    1 ts Vitpeppar Fyllning
    1 Burk champinjoner i vatten
    1/2 dl Finklippt persilja Pensling
    1/4 dl Soja
    1 ts Paprikapulver (färsk pressad vitlök)

    Tina kycklingen och blötlägg din lergryta minst 10 min Torka kycklingen och krydda med salt och peppar på in och utsida Häll av champinjonerna och blanda dem med persilja (smaksätt med vitlök om du vill) Fyll kycklingen med svamp/persiljeblandningen Lägg kycklingen i lergrytan med bröstet uppåt. Pensla med soja och strö paprikapulver över Tillaga under lock på full effekt i 15 - 20 minuter

    Risfylld paprika med kryddgrön yoghurtsås
    ca 4 portioner. 2,5 liters lergryta
    Källa: "Laga i lergryta", ICA Provkök
    4 stora paprikor
    1 dl fullkornsris
    2 dl grönsaksbuljong
    1 gul lök
    1 vitlöksklyfta
    1 burk (200 g) skivade champinjoner
    1 liten squash, ca 200 g
    1 ½ tsk krossad rosmarin
    salt, peppar Sås:
    1 dl crème fraiche
    1 dl yoghurt
    ½ dl finhackad persilja, gräslök, dill
    Lägg grytan i vatten 10-15 minuter.
    Dela paprikorna på längden och ta bort kärnhusen. Lägg dem i grytan.
    Koka riset i grönsaksbuljongen i en kastrull ca 20 minuter.
    Blanda i hackad lök och pressad vitlök, champinjoner och tärnad squash. Smaksätt med rosmarin, salt och peppar.

    Fyll paprikahalvorna med risblandningen.
    Lägg locket på grytan och ställ den på gallret i nedre delen av ugnen. Sätt denna på 200°C. Låt grytan stå ca 45 minuter.

    Blanda samman ingredienserna till såsen och servera den till.

    Bön- och grönsaksgryta
    4-5 portioner. 2,5 liters lergryta
    Källa: "Laga i lergryta", ICA Provkök
    4 dl vita bönor eller black eye-bönor
    2 gula lökar
    1 vitlöksklyfta
    1-2 gröna paprikor
    2-3 selleristjälkar
    1 burk (ca 400 g) krossade tomater
    1 msk paprikapulver ½ tsk kummin
    1 krm svartpeppar
    2 msk chilisås
    1 msk olja
    6 dl vatten
    2 grönsaksbuljongtärningar
    ½ dl hackad persilja
    Blötlägg bönorna över natten i så mycket vatten att det täcker.
    Lägg grytan i vatten 10-15 minuter.
    Häll bort blötläggningsvattnet från bönorna.
    Skala och hacka löken. Skölj paprika och selleristjälkar. Ta fröhuset ur paprikan. Skär paprikan och sellerit i bitar. Blanda ner alla ingredienserna i grytan.

    Lägg på locket. Ställ grytan på gallret i nedre delen av ugnen. Sätt denna på 175°C och låt grytan stå ca 3 timmar. Black eye-bönorna behöver något kortare koktid. Strö på persilja och bjud brytbröd till.

    Röd linssoppa
    3-4 portioner

    3 dl röda linser
    3 morötter
    3 potatisar
    1 gul lök
    salt, peppar Skölj linserna och koka dem halvmjuka. Hacka löken och fräs den i olja. Skär morötter och potatis i stavar. Koka alltsammans tills grönsakerna är mjuka. Salta och peppra.

    Köttfärslimpa i lergryta
    4 personer

    400 g köttfärs (blandfärs)
    1 tsk salt
    1 krm vitpeppar
    1 ägg
    1 1/2-2 dl mjölk
    2 kokta kalla potatisar
    1 msk soja
    1-2 gula lökar

    Gör så här:

    Lägg grytan i vatten 10-15 minuter. Storlek på grytan: 2,5 liter.

    Blanda färsen med salt, peppar och ägg. Späd med mjölken och arbeta färsen tills den håller ihop. Blanda i mosad potatis. Arbeta därefter färsen så lite som möjligt.

    Forma färsen till en limpa och lägg ner den i grytan. Pensla ytan med soja.

    Skala lökarna, skär dem i klyftor och lägg vid sidan av limpan i grytan.

    Lägg på locket. Ställ på gallret i nedre delen av ugnen. Sätt ugnen på 200 grader. Låt grytan stå i ugnen ca 1 timme eller tills köttsaften är klar. Låt färsen vara kvar några minuter i grytan innan den skärs upp.

    Sila skyn och använd som grundstomme till sås. Servera med kokt potatis och grönsallad eller kokta grönsaker.

    www.ica.se/FrontServlet&state=recept&receptid=387936&receptname=Sj%C3%B6mansbiff%20(i%20lergryta)

    Fruktkyckling i lergryta

    En mycket saftig, enkel, billig men ändå festlig och delikat kycklingrätt. Till fyllningen kan man ta det man har i skafferiet. Även nötter, äpplen och plommon passar utmärkt för fyllning till denna rätt.

    4-6 personer
    ? 1 tinad eller färsk festkyckling (stor kyckling från 2-3 kg)
    ? 4 vitlöksklyftor
    ? 1/2 röd chilipeppar, grovhackad
    ? salt och svartpeppar
    ? 1 krm ingefära
    ? 1/2 krm kanel
    ? 1/2 krm gurkmeja

    Till fyllningen:
    ? 15 st torkade katrinplommon
    ? ½ dl russin, gärna gula sultanrussin
    ? 1 dl bär ? torkade eller färska, som lingon, röda vinbär, persisk berberisbär
    ? eventuellt 5 st dadlar och några körsbär

    Gör så här:

    1. Blötlägg lergrytan i cirka 30 minuter, längre tid om den är ny och oanvänd. Fyll kycklingen med de torkade frukterna och bären, lägg den i lergrytan med brösten utåt.

    2. Salt och krydda kycklingen på båda sidor. Lägg vitlöksklyftor och chilipeppar i grytan.

    3. Sätt ugnen på 220°C, lägg locket på grytan och ställ den i nedre delen av ugnen medan ugnen är kall. Låt den stå cirka 1,5 timme.

    Servera gärna med persisk risotto

    Kotlett i lergryta
    4 portioner

    Ingredienser
    4 fläskkotletter
    8-10 potatisar
    2-3 lökar
    ca 3 dl buljong
    salt
    peppar
    timjan
    2 krossade vitlöksklyftor
    2 msk tomatpuré

    Arbetsbeskrivning
    Lergrytan läggs i vatten ca 15 minuter. Skala och skär potatisen i skivor. Skala och skiva löken. Varva potatis, salt, peppar och lök i den genomfuktade lergrytan. Krydda kotletterna och lägg dem över potatisen. Rör ut buljong med tomatpuré och krossad vitlök. Häll över blandningen. Lägg på locket och ställ in formen i ugnen. Sätt på ugnen, 250 grader, och låt stå inne 45-55 minuter.

    Ananaskarré i lergryta

    Ingredienser 4 port.:

    4 skivor à 100-150 g benfri karré
    1 burk skivad ananas (nettovikt 140 g)
    2 msk (kinesisk) soja
    1/2 dl madeira
    1 tsk brun farin
    1 dl crème fraîche
    2 msk maizenaredning
    Att äta till:
    pressad potatis
    kokt purjolök/ broccoli
    Så här gör du:
    Börja med att lägga lergrytan i vatten minst 1/2 timme. (Du som inte har lergryta kan använda en ugnssäker form med lock.) Lägg skivorna i grytan. Vispa ihop ananassaft (ananasbitarna får vänta), soja, madeira, brun farin, crème fraîche och maizenaredning.
    Häll det över skivorna och ställ in formen i kall ugn.
    Sätt samtidigt ugnens termostat på 175 grader.
    Låt grytan stå i ugnen 1-1 1/2 timme.
    Strax innan köttet är färdigt blandar man i ananasen skuren i bitar.
    Gott till är pressad potatis och kokt purjolök/broccoli.
    Man kan låta köttet marinera några timmar i såsblandningen innan tillagningen i ugn.

    Rispytt i lergryta

    2 dl råris
    5 dl vatten
    2 buljongtärningar
    1 finhackad chili frukt
    1 hackad purjolök
    3 slantade morötter
    3-4 vitlöksklyftor
    1 finhackad paprika
    Kidney bönor (eller andra bönor)blanda
    1 burk majs (liten)

    Lägg lergrytan i blöt i 30 min. lägg i riset, vattnet och buljongen och ställ in i kall ugn på 175° i 75 min. Blanda i grönsakerna och ställ in i ugnen i ytterligare 45 min. Färdigt!

  • Heisan

    Tack så jättemycket för hjälpen..
    Nu ska jag testa recept under veckan, verkar som om jag inte måste livnära mig på trist mat..

Svar på tråden Hjälp mig, skonsam mat, recept tack!