Anonym (Oatley) skrev 2023-06-29 02:26:46 följande:
Coolt! Har du ett recept?
Absolut!
7 dl-1 liter vatten, beroende på hur krämig du vill ha den
200 g sötmandlar
Skala mandeln om du vill men du måste inte. Eller köp skalad mandel men det blir jättedyrt ofta.
Lägg mandeln i blöt över natten
Nästa dag, häll bort vattnet och skölj mandlarna
Mixa mandlarna tillsammans med 7 dl till 1 liter vatten, ca 2-3 minuter
Sila av genom en finmaskig sil eller en ostduk eller liknande. Pressa mandeljoxet så du får maximalt med mjölk.
Klart! Håller ca 1 vecka i kylen.
Mandeljoxet kan man slänga ner i en pannkakssmet, i gröt, torka i ugnen och göra musli av, till exempel
Man kan göra egen havremjölk också. Byt ut mandeln mot 3 dl havregryn och lägg till 2 msk olja och pyttelite salt. Havremjölk behöver inte silas heller. Göra egen havremjölk blir ju mycket villigare än att köpa.