• misstrodd

  Sen abort + komplikationer

  Hej! Ber om ursäkt i förväg för lång historia... 


  Nu sitter jag här hemma och känner mig totalt hjälplös efter ytterligare ett besök hos vården. Jag och min sambo väntade barn i våras, vårat första, men under RUL (24/7) upptäcktes det att fostret hade stora missbildningar vilket ledde oss till det tragiska beslutet att avbryta graviditeten i v19+4 då prognosen inte såg ljus ut. 


  Aborten genomfördes 31/7 på gynavdelning (bland nya föräldrar och skrikande bebisar). Jag tog cytotec mellan 9.00-21.30 när fostret kom ut. Moderkakan följde inte med samtidigt som fostret och blev sedan uttagen av gynläkare på mottagningen. Dagen efter 1/8 fick jag åka in på kontroll som visade att 36mm av moderkakan fanns kvar i livmodern, fick åter cytotec och 4h senare gjordes en ny undersökning där det visade 27mm rester kvar varpå läkaren säger "ni kan åka hem". Otroligt chockade över beskedet men ändå lättade åkte vi hem vid 17-tiden (dock med vetskap om rester kvar, vi har ingen erfarenhet av detta sen innan så svårt att veta vad som är normalt). Vi bor 3 mil ifrån sjukhuset och efter 20 minuter hemma ringer sköterskan från gyn upp mig och säger att vi behöver komma tillbaka in då de tagit blodvärde på fel patient och därför saknar mitt blodvärde. Vi åker därför tillbaka till sjukhuset och de tar mitt Hb som visar 88, sköterskan är påväg att skicka hem oss igen men som tur var passerar en annan sköterska som hindrar oss och säger att hon behöver rådfråga läkare. Läkaren beordrar att vi ej får lämna sjukhuset utan jag behöver en järntransfusion samt 3 cytotec till. Vi förbereder oss för att stanna på sjukhuset men blir hemskickade vid midnatt UTAN någon kontroll varken på Hb eller rester i livmodern. Vi fick ej heller med cytotec hem för fortsatt utstötande. 
  ca en vecka senare 4/8 åker vi in akut, då har jag extrema smärtor i nedre delen av magen, som värkar. På akutmottagningen går allt snabbt och jag har ett CRP på 22 (inte farligt högt). Får träffa en specialist inom gynekologi som meed tång  kan plocka ut infekterade rester av moderkakan från min livmoder. Hon får inte ut allting och jag bokas in för skrapning 5/8 samt sätts på 2 olika bredspektra antibiotika i 10 dagar. 


  Skrapningen går bra och jag mår bra efteråt så vi lämnar sjukhuset samma dag. Här slutar även sjukhuset ta "ansvar" för mig som patient. Jag blir ej inbokad på återbesök trots flera samtal till gynmottagningen så får jag ingen möjlighet att komma in för att se att allt är ok. Jag informeras inte om det faktum att jag kommer ha ett avslag som efter en vanlig förlossning eller att jag kommer läka bröstmjölk. Det görs ej heller en uppföljning på min infektion för att se om mitt infektionsvärde gått ner efter 50 antibiotikatabletter på 10 dagar. Trots flertalet samtal till gynmottagning, specialistmödravård samt jourhavande sjuksköterska som rådfrågar läkare om mina biverkningar så hänvisas jag gång på gång till akutmottagningen. Vi åker inte in då det känns fel att ta upp en plats på akuttmottagningen när jag vill göra en uppföljning så allt ser ok ut. 

  Nu ca 1,5 månad senare 8/9 åker vi in akut till ett annat sjukhus då vi är påväg upp till vår stuga. Även denna gång för smärtor i nedre delen av magen. Jag har nu ett CRP på 44 och jourhavande gynläkare på detta sjukhus misstänker infektion igen varpå jag sätts på antibiotika en gång till. Hon frågar också om någon nämnt för mig att jag har en muskelknuta/myom i livmodern varpå jag svarar nej. Läkaren förklarar att hon är 99% säker på att det är en muskelknuta men risken för rester efter graviditet kan ej uteslutas. Därför rekommenderar hon mig att höra av mig till mitt hemmahörande sjukhus så fort som möjligt för en kontroll kommande vecka. 

  Denna kontroll har jag nu varit på där gynläkare säger att hon inte tror att det är ett myom pga hur det ser, ej heller en infektion då hon inte känner någon avvikande doft. Hon misstänker en liten rest kvar från aborten och TROR att det kommer ut vid min menstruation. Alltså bedöms detta ska ligga kvar och vi ska ha en uppföljning på detta om TRE MÅNADER. De har ej tagit prover på mig för att se om CRP förändrats efter påbörjad antibiotikakur utan går endast på patients välmående. 


  Nu till min fråga, är detta normalt??? Känner mig ensam och utan hjälp från vården samt vet ej hur jag ska gå tillväga framöver. Tappar en massa pengar på att behöva vara hemma från jobb pga infektion och ska detta ligga kvar känns det som att risken för infektion igen finns där.
  Någon som har en liknande upplevelse eller vet hur jag ska gå tillväga nu?? 

  MVH/ Orolig, missförstådd och trött själ som vill läka och gå tillbaka till det normala


   

 • Svar på tråden Sen abort + komplikationer
 • cutepenguin

  Har inga svar på dina frågor men läste hela din historia och vilket helvete du får gå igenom ❤️ Jag anser inte att det är okej på något sätt. Vården måste ju se till att allt kommer ut innan de så att säga släpper dig från deras ansvar. Fruktansvärt! 

 • misstrodd
  cutepenguin skrev 2023-09-14 14:59:27 följande:

  Har inga svar på dina frågor men läste hela din historia och vilket helvete du får gå igenom ❤️ Jag anser inte att det är okej på något sätt. Vården måste ju se till att allt kommer ut innan de så att säga släpper dig från deras ansvar. Fruktansvärt! 


  Ja det är inte en rolig historia detta, vi vill bara kunna sörja att allting inte blev som planerat men tyvärr måste vi dras med det ?praktiska? innan den psykiska delen får ta plats.. jag har vänt mig till ett annat sjukhus i regionen, 30 mil hemifrån, som förhoppningsvis kan hjälpa mig 😩
 • Nyponet01

  Men så djävulskt! Jag tänker ju direkt att hur slarvigt har dom skrapat dig! Dröjde ju länge innan du fick skrapning tom och vid en skrapning brukar det bli helt rent! Tycker du ska anmäla dom, även om det känns jobbigt, så ingen annan behöver gå igenom samma helvete!
  Stor KRAM till dig/er! {#emotions_dlg.flower}

Svar på tråden Sen abort + komplikationer