• Jeensaan92

    Är du kvinna och begått ett lagbrott?

    Hej! Har du hört om ?den rosa lagboken?? Det är ett nyligen uppmärksammat fenomen som innebär att det, inom straffrättsliga processer, finns könsbias. Mot den bakgrunden antog FN:s medlemsländer, 2015, Agenda 2030, en hållbarhetsplan där mål 5 bl.a belyser att varje individ ska ha makt över sitt eget liv och kropp. Lika viktig är Mål 10 som strävar efter säkerställande att förekomsten av ojämlika utfall minskar. 


    Vi, Naomi Österberg och Jennie Svanberg, är två sociologistudenter från Högskolan i Halmstad. Just nu skriver vi vår kandidatuppsats gällande hur strukturella faktorer skapar minskat självbestämmande av identiteten hos kvinnor som varit i kontakt med rättsväsendet i samband med brott.


    Vi söker därför intervjupersoner där kraven är;


    Du är kvinna.


    Du är minst 18.


    Du har någon gång varit i kontakt med det straffrättsliga systemet, oavsett om du blivit dömd eller inte. 


    Du kommer självklart att anonymiseras i uppsatsen och GDPR ger dig en trygghet i att all data raderas efter godkännande av uppsatsen. Vill du eller någon du känner vara med, tveka inte att skriva till oss via mejl naoste20@student.hh.se eller jensva21@student.hh.se så kan vi berätta mer!


    Skulle du vilja vara anonym även i kontakten med oss, skapa en mejl och skriv till [email protected] så pratar vi vidare om upplägget. 


    Ha det fint! 




Svar på tråden Är du kvinna och begått ett lagbrott?