• Xenia

  Bör barn (från 16 år) få välja juridiskt kön utan att ha fått diagnos?

  Ja, nu ska detta genomföras i riksdagen. M och L har vänt sig till de andra partierna eftersom KD och SD är emot.

  Det ska inte behövas någon könsdysfori-diagnos, bara kontakt med läkare eller psykolog och målsmans godkännande. Då får man ett nytt personnummer (den näst sista siffran byts ut). Kanske byter man också förnamn, men det kan man väl göra redan nu.

  Både M och S är splittrade i frågan.

  Bland kritikerna finns bland annat det socialdemokratiska kvinnoförbundet med ordförande Annika Strandhäll i spetsen. Hon menar att det saknas svar på varför antalet flickor som upplever könsdysfori har ökat kraftigt de senaste åren.
  ---


  En av de moderater som öppet kritiserar förslaget är M-toppen Christian Sonesson. På Facebook skriver han:


  ?Det är dags för fler inom partiet att kliva fram (...) I alla fall om ni anser att det är orimligt att barn ska kunna byta sitt kön.?  www.svt.se/nyheter/inrikes/lagandring-om-juridiskt-kon-ett-steg-narmare-splittrar-partierna

  Omröstning
  Du måste logga in för att rösta eller se resultatet av omröstningen.
 • Svar på tråden Bör barn (från 16 år) få välja juridiskt kön utan att ha fått diagnos?
 • Anonym (Kex)

  Ja, juridiskt spelar väl ingen roll, det går ju att byta tillbaka.

 • Tobben

  Finns det något som helst syfte med begreppet "juridiskt kön"? Varför tar man inte bara bort det?

 • Xenia

  Det är ju en del man kan göra även utan juridik. Man kan byta namn, klä sig och ha frisyr som det motsatta könet. Jag vet inte vad det juridiska skulle ha för praktisk betydelse. Möjligen känns det som ett steg mot att göra det oåterkalleligt, nästa steg är hormoner (eller börjar man med det långt tidigare?) och operation.

  Att föräldrarna ska ge sitt godkännande tror jag inte har någon betydelse. Vilken förälder förmår säga nej till en gråtande tonåring som skriker att hen tar livet av sig annars?

  Jag tycker att en ordentlig diagnos är viktigare. Varför har så många ungdomar på senare tid känt sig "i fel kropp"? Kan det vara att de mår psykiskt dåligt av någon annan orsak men har fixerat sig vid att de "egentligen" tillhör det andra könet?

  "En invändning är att könsdysforidiagnoser har ökat de senaste tio åren och att det inte är helt klarlagt varför. En annan är att frågan behöver utredas mer innan man fattar beslut och att det skulle kunna missbrukas." www.svt.se/nyheter/inrikes/lagandring-om-juridiskt-kon-ett-steg-narmare-splittrar-partierna

 • Hermis123

  Nej, för det första är det en ekonomisk fråga om man bara ska byta och sen byta tillbaka! Hyr ska man sen göra
  mwd kvinnors offentliga rum? Ska en man som bara byter juridisk kön få tillgång till kvinnornas omklädningsrum? Tjejers sport ? Hur ser det ut med vård? Ska en kille som byter juridisk kön få vaccin mot livmoderhalscancer trots att han inte har en livmoder? 

 • Anonym (Bara om man också...)

  Bara om man också har rätten att använda möjligheten att byta kön för att kritisera det.

  Att tex. en han identifierar sig som en hon skall inte vara mer eller mindre rätt än att en han låtsas identifiera sig som en hon för att göra parodi på det.  

 • Anonym (Tveksam)
  Anonym (Kex) skrev 2024-04-14 15:16:29 följande:

  Ja, juridiskt spelar väl ingen roll, det går ju att byta tillbaka.


  Om en våldtäktsman vill kan han byta kön juridiskt och hamna på kvinnoavdelningen. En man som misshandlat sin fru kan byta juridiskt kön och söka upp kvinnojourer och skyddat beroende mm Du tror inte risken är att det missbrukas? 
 • Limajo

  Jag är kraftigt emot lagen av flera skäl. Det starkaste är dock att diagnosen könsdysfori har ökat med över 20 gånger (alltså mer än 2000 procent) på ett drygt decennium och det saknas fullständigt förståelse om varför. Vad man dock vet är att diagnosen ofta hänger ihop med andra diagnoser som till exempel autism. 


  Personer som upplever att de är i fel kropp ska givetvis få samhällets stöd och få uttrycka sig som de vill utan diskriminering. Men så länge vi inte vet vad den här kraftiga ökningen beror på ska vi inte skapa lagar som är en inkörsport till behandlingar som förändrar personens kropp för livet.

Svar på tråden Bör barn (från 16 år) få välja juridiskt kön utan att ha fått diagnos?