Vad ska jag göra med min älgfärs?
Jag har ca 300-400 g älgfärs, som måste ätas upp rätt så snart.. några bra tips på vad jag kan göra utav den? Vill prova nåt nytt och spännande recept istället för typ älgköttbullar..
Jag har ca 300-400 g älgfärs, som måste ätas upp rätt så snart.. några bra tips på vad jag kan göra utav den? Vill prova nåt nytt och spännande recept istället för typ älgköttbullar..
En bra sida om man har tillgång till vilt...
web.telia.com/~u34602711/receptarkivet.html
Så himla spännande kanske det inte är men man kan säkert blanda i fetaost i färsen. Antingen i köttfärslimpa eller biffar. Jag gör det ibland med vanlig nötförs, blir smaskens!
Älgfärs på asiatiskt vis med nudlar och tomatsalsa
Ingredienser
Portioner: 4
1 finhackad lök
2 finhackade röda chili
2 hackade eller pressade vitlökar
2 msk finmalen koriander
kummin
250 g älgfärs
150 g fet fläskfärs
2 tsk mörk sojasås
1 tsk farinsocker
saften av 1 lime
1 ägg
salt
svartpeppar
4 msk Sweet chilisås
TOMATSALSA
2 urkärnade och skalade tomater
1 finhackad rödlök
1 tärnad gul paprika
2 finhackade röda eller gröna chili
2 skivade salladslökar
1 msk limejuice
2 msk vegetabilisk olja
salt
nymalen svartpeppar
Tillagningstid: Över 20 min
Svårighetsgrad: Avancerat
Dryckestips
Gör så här
Mal köttet med löken, chili och vitlök. Blanda.
Rosta koriander och kummin i varm panna.
Stöt sedan i mortel eller mal i kaffekvarn.
Blanda med köttet.
Tillsätt soja, socker, ägg och lime.
Smaka av med salt och peppar.
Gör 1 boll per person och stek i stekpannan.
Koka nudlarna efter anvisningen på paketet.
Blanda ned Sweet Chilisås.
Lägg nudlarna i en djup tallrik.
Lägg på en färsboll och strö över riktigt med tomatsalsa.
Blanda ihop alla ingredienserna till tomatsalsan
Köttfärssås & Spaghetti
400 g älgfärs
1 gul lök
1 tärning köttbuljong
1 burk krossade tomater. [finkrossade]
1 msk tomatpuré
1 vitlöksklyfta
lite smör eller margarin
300-400 g Pasta [spaghetti]
Ost [parmesan]
kryddor
Tid:
15-20 minuter. Det är ofta pastan som tar längst tid.
Hur göra:
Koka pastan precis som vanligt. Hacka löken och bryn den i lite smör i en stekpanna. När löken blivit glansig (strax innan den blir brun alltså) ska du lägga i köttfärsen. Se till att köttfärsen hinner få färg innan du häller på tomatkrossen och tomatpurén. I med köttbuljongen och pressa i vitlöken, salta och peppra. Till kryddning brukar jag ha några saker. Worchestersauce (en liten orange flaska, finns i de flesta små affär t.o.m. på mitt ICA Nära), Oregano, socker och Thai Chili Sauce. En liten nypa socker brukar framhäva mer smakler tycker jag. Det andra är bara att försiktigt hälla i röra runt och smaka. Jag brukar ta 5-10 droppar Worchestersauce och kanske ½ msk Thai Chili Sauce. Servera med pastan och strö på lite ost, då gärna parmesan.
Jag använder alltid älgfärs. Gör ingen speciellt av den...det vanliga liksom.
älgfärsspett och hjortrongrape
Ingredienser
Beräknat för 4 portioner
Älgfärsspett med getostsås
och lingonröra med ingefära
1/2 dl ströbröd
1 dl mjölk eller vatten
500 g älgfärs
1 st ägg
1 tsk salt
5 st enbär, finstötta
1/2 tsk timjan
2 krm svartpeppar, nymald
1 paket bacon , (140 g)
Ugnsrostade rotfrukter och potatis:
800 g potatis
2 st palsternackor , (250 g)
2 st morötter , (250 g)
1 st röd lök, stor
1-2 msk olivolja
efter smak salt
Getostsås:
100 g getost , utan kanter
3/4 dl mjölk, (cirkamått)
Lingonröra med ingefära:
1,5 dl lingonsylt
2 äpplen, stora
2 tsk ingefära, färsk riven
Hjortrongrape under marängsnö
2 st grapefrukter, gärna blodgrape
1,5 dl hjortronsylt, (cirkamått)
2 st äggvitor
4 msk strösocker
Gör så här:
Älgfärsspett med getostsås och lingonröra med ingefära
1. Blanda ströbröd och mjölk. Låt svälla 10 min. Sätt ugnen på 225°.
2. Blanda färsen med ägg, salt, enbär, timjan, peppar och ströbrödsblandningen.
3. Forma 8 korvar. Linda en baconskiva runt varje och stick in ett spett. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Stek dem mitt i ugnen ca 12 min. Vänd dem efter halva tiden.
4. Förbered under tiden potatis, rotfrukter och lök. Skala och skär dem i klyftor eller bitar. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Häll över lite olja och salta. Stek dem mitt i ugnen ca 30 min. Rör några gånger under tiden. Lägg på spetten de sista 3-5 minuterna så att de blir varma.
5. Kör getost med mixerstav och tillsätt mjölken.
6. Riv äpplena och blanda med lingonsylten. Smaksätt med finriven ingefära.
Hjortrongrape under marängsnö
1. Sätt ugnen på grill eller stark övervärme 250°.
2. Halvera och gröp ur grapefrukterna. Tärna köttet och ta tillvara saften. Ta bort eventuella hinnor. Blanda grapen med hjortronsylt efter smak beroende på hur söt sylt du har. Fyll skalen. Vispa vitorna till skum. Tillsätt sockret lite i taget och fortsätt vispa till fast skum. Fördela marängen på halvorna och gratinera ca 1 min tills den fått fin färg. Passa noga.
Älgfärspaj
2 Pajer
Pajdeg
6 dl Vetemjöl
250 g Smör; osaltat el margarin
1 dl Vatten; kallt
Lgfärsröra
600 g Älgfärs
2 Gula lökar; hackas
4 dl Champinjoner el annan svamp
2 tb Smör
2 ts Salt
2 Vitlöksklyftor; stora press- -ade Vitlöken kan uteslutas
1/2 ml Cayennepeppar
1 dl Chilisås
2 tb Soya; kinesisk
400 g Ost; riven lagrad
Ggstanning
5 Ägg
4 dl Standardmjölk
1 dl Vispgrädde
Pajen: Hacka samman mjöl och smör. Tillsätt vatten och blanda till deg. Tryck ut degen i osmorda, eldfasta formar. Spara lite deg så det räcker till garnering ovanpå pajen. Observera att pajformarna ska stå en timme i kylen innan tillagning!
Älgfärsröran: Fräs köttfärsen i smör och lägg över i gryta. Skala, hacka och fräs löken på svag värme. Stek också den hackade svampen. Lägg över i grytan. Tillsätt sedan kryddor, chilisås och soya. Rör om och låt puttra ca 10 minuter på svag värme.
Förgrädda pajskalen i ugn ca 10-15 minuter i 200°. Fördela sen köttfärsröran i pajskalen. Strö över den rivna osten. Vispa samman äggstanningen och fördela på de två pajerna. Lägg på pajdegsremsor som ett vackert galler. Pensla gallret med uppvispat ägg. Grädda i 200° ugn ca 30 minuter eller tills äggstanningen stelnat.
Pepparbiff på älgfärs
4 portioner
500 g älgfärs (alt. annat klövvilt)
1 ägg
1 dl vatten
1 msk potatismjöl
1 tsk salt
1 msk rosépeppar, grovkrossad
1/2 msk svartpeppar, grovkrossad
2 msk smör
Sås
2 dl vilt- eller tärningsbuljong
2 dl crème fraiche
2 tsk fransk ljus senap
3 enbär, krossade
1 msk sojasås
1 msk vinbärsgelé
salt och peppar
Börja med såsen
Blanda i en panna med hög kant, t ex en traktörpanna, buljong, crème fraiche, senap, enbär och sojasås. Koka upp och koka på svag värme till simmig konsistens. Tillsätt gelé och smaka av med salt och peppar.
Under tiden såsen kokar, gör biffarna
Blanda älgfärsen med ägg, vatten, potatismjöl och salt. Forma til fyra biffar. Strö peppar på båda sidorna av biffarna. Tryck till lite så att pepparn fastnar. Stek biffarna i smör på medelstark värme i en stekpanna c:a 2 minuter på varje sida. Ta upp biffarna och vispa ur pannan med lite vatten. Häll skyn i såsen och rör om. Lägg biffarna i såsen och koka på svag värme ett par minuter.
Strö över finhackad persilja. Servera med kokt potatis, broccoli eller en sallad.
Älgfärsfyllda pitabröd
Köttfärsröra
älgfärs, 400 g
Tomatpuré 2 msk
Chilisås 2 msk
Gul lök, finhackad 1 st
Cayennepeppar 1/2 krm
Salt, nymalen vitpeppar
Smör eller olja för stekning
Sås
Majonäs 1 dl
Gräddfil eller filmjölk 1 dl
Chilisås 2 msk
Ngn sky eller cognac
Garnering
Finstrimlad isbergssallad
Tunna skivor av rödlök
Finhackad persilja
Lägg matfettet i stekpannan och låt den bli het. Lägg i köttfärsen
och bryn den. Rör om så att färsen blir en grynig massa.
Lägg i löken och låt den småputtra i svag värme utan att få färg.
Rör om så att färsen blir en grynig massa. Rör ner tomatpuré och
chilisås och låt färsen puttra några minuter. Smaka av med kryddor
efter eget tycke och smak.
Snitta pitabrödet. Fyll det med strimlad isbergssallad, köttfärsröra,
några tunna skivor rödlök och en sked sås. Dekorera med ett fräscht
salladsblad och finhackad persilja.
Blanda färsen med ägg, salt och peppar. Kavla ut den som en rulltårta. Fyll med soltorkade tomater, hackade svarta oliver, basilikablad och fetaost. Rulla ihop och kör i ugn.
Älgfärs på italienska....
ÄlgsteksstjärnaFetaostinbakade älgfärsburgare med potatis- och zucchiniskivor serverade med rosépepparsås.
Ingredienser
600 g älgfärs (el 400 g älgfärs och 200 g fläskfärs)
75 g fetaost
12 st fina skivor potatis
12 skivor gul zucchini, snedskurna
4 st små broccolibuketter
2 msk tomatpuré
1 msk honung
1 msk rödvinsvinäger
3 msk matolja
1/2 st vitlöksklyfta
1 msk rosépeppar
smör att steka i
olivolja att pensla med
salt och nymalen vitpeppar
Gör så här:
Smula ner fetaosten i färsen, smaka av med vitpeppar och lite salt (fetaosten har redan sälta). Forma 4 burgare och stek i smör.
Stek potatisskivorna i smör, salta och peppra. Pensla zucchiniskivorna med olivolja, grilla till vackert mönster, salta och peppra. Koka broccolin i lättsaltat vatten några min.
Rosépepparsås: Mixa tomatpuré, honung, rödvinsvinäger, matolja, vitlök och rosépeppar. Smaka av med salt och vitpeppar.
Fördela potatis- och zucchiniskivorna på portionstallrikar. Lägg burgarna ovanpå och toppa med broccolin. Klicka rosépepparsåsen runt.
du kan väl göra vad som helst med den? allt du kan göra med vanlig nötfärs?
men de blir MYCKET godare såklart!
jag brukar göra biffar eller köttfärsås med grädde
HÄr får du recept på världens godaste pastagratäng:
8 pers
700-800 gra älgfärs
2 pkt bacon (ca 2 hg)
12 dl spiralmakaroner
2 burkar creme fraiche
6 msk chilisås (eller ketchup)
2 st buljontärningar
6 dl grädde
1 påse riven ost (gratängost)
Bryn köttfärs och bacon - salta och krydda efter behov och slå sedan över det i en stor skål. Koka makaronerna som sedan slås över i samma skål.
Koka ihop grädden, buljontärningarna och cremefraichen och tillsätt chilisåsen. När det har kokat ihop, slå över det i den stora skålen med köttfärsen, bacon och pastan. Rör ihop och krydda efter behag. Låt det sedan stå till det blir matsags. Häll innehållet i en långpanna modell större, strö den rivna ovsten över och grädda/gratinera i ugnen i ca 30 minuter i 225 graders värme
Inte så nyttigt - men GOTT!
Tack snälla allihop för alla mumsiga recept, nu måste jag nästan ha en hel älg till för att göra allt smaskens! :) Här ska lagas!
Jag gör biffar. Utgår från receptet på "köttfärs" i Vår Kokbok, kryddar med drygt ½ tsk grov skånsk senap och 1 tsk timjan, fyller dem med riven Västerbotten. Klyftpotatis, gelé (viktigt! ), svampsås och sallad till. *vill ha NU!*