• Anonym (trist)

    Dags att äta igen....

    Klockan är 18:50 och det är dags att laga mat och äta igen. Det får bli något enkelt. Korv med bröd eller så.

    Det känns som att jag ägnar hela min vakna tid till att äta. Först frukost/lunch vid 13/14, sedan middag vid 18/19, sedan helst något litet innan jag lägger mig, före 22 ska det vara uppätet. Jag äter också ganska långsamt, det tar en haltimme-45 minuter.

    Sen sover jag mellan midnatt *hosthost* och 12 ungefär.

    Plus att jag är själv och det är ganska tråkigt att göra mat bara till mig själv så maten blir inte alltid särskilt bra eller genomtänkt. 

    Suck. Hur blir mat roligt igen?

  • Svar på tråden Dags att äta igen....
  • Anonym (.)

    Varför äter du frukost så sent? jobbar du natt?

  • Kratius

    Om du nu inte orkar laga mat, men vill äta bättre så bör du rimligtvis skaffa en slowcooker, eller en kastrull med lock du kan ha i ugnen. Minimalt med jobb, och du kan göra massor du bara går och äter. 


     


    Om du vill att mat skall bli kul igen, får du faktiskt säga vad som var kul med det från början. 

  • Anonym (trist)
    Anonym (.) skrev 2024-12-15 19:14:26 följande:

    Varför äter du frukost så sent? jobbar du natt?


    Jag sover tills dess, ungefär, som sagt.
  • Anonym (trist)
    Kratius skrev 2024-12-15 19:17:09 följande:

    Om du nu inte orkar laga mat, men vill äta bättre så bör du rimligtvis skaffa en slowcooker, eller en kastrull med lock du kan ha i ugnen. Minimalt med jobb, och du kan göra massor du bara går och äter. 


     


    Om du vill att mat skall bli kul igen, får du faktiskt säga vad som var kul med det från början. 


    Jag har faktiskt en slowcooker, och den står till och med framme. Den har några år på nacken och är därför väldigt stor. Det var den minsta de hade då, men är ändå typ 4-5 liter stor. Och jag vet aldrig vad jag ska laga i den. Jag har gjort fläsklägg och någon köttgryta. Jag borde använda den mer.

    Jag vet inte riktigt varför jag älskade att laga mat förr. Det var nog mycket för att det var roligt att laga mat åt andra. Inte för att få beröm men för att göra andra mätta, nöjda och glada. Kanske för att känna mig duktig för att jag avlastade mina föräldrar.
  • Anonym (J)

    Gillar rotfruktsgratängen från peka. Med nån fisk till. Och broccoli. Bara in i ugnen. Tröttnar aldrig 

  • Kratius
    Anonym (trist) skrev 2024-12-15 19:27:10 följande:
    Jag har faktiskt en slowcooker, och den står till och med framme. Den har några år på nacken och är därför väldigt stor. Det var den minsta de hade då, men är ändå typ 4-5 liter stor. Och jag vet aldrig vad jag ska laga i den. Jag har gjort fläsklägg och någon köttgryta. Jag borde använda den mer.

    Jag vet inte riktigt varför jag älskade att laga mat förr. Det var nog mycket för att det var roligt att laga mat åt andra. Inte för att få beröm men för att göra andra mätta, nöjda och glada. Kanske för att känna mig duktig för att jag avlastade mina föräldrar.

    Ok, i en slowcooker kan du dumpa ned vadsomhelst nästan. Lite potatis, purjolök, en bit kött, lite morötter osv. 


     


    Några tips för att du skall tycka det är roligt att laga mat. 


     


    1. Kanske bjuda en äldre granne på mat ibland, de får ofta äta ganska dåligt och har dåligt med sällskap


    2. Du kan funderar på om det går att sälja matlådor, behöver inte vara någon större inkomst. Snarare att du hjälper andra få god mat, samtidigt som du göra några lådor till dig själv


    3. Du börjar fotografera maten, och delar med dig på Facebook/Instagram och byter recept


    4. Du har temaveckor där du testar maträtter eller kryddor från en specifik region


     


     


    osv osv

  • Anonym (trist)
    Anonym (J) skrev 2024-12-15 19:29:02 följande:

    Gillar rotfruktsgratängen från peka. Med nån fisk till. Och broccoli. Bara in i ugnen. Tröttnar aldrig 


    Lägger du bara fisken ovanpå eller?
  • Anonym (trist)
    Kratius skrev 2024-12-15 19:31:37 följande:

    Ok, i en slowcooker kan du dumpa ned vadsomhelst nästan. Lite potatis, purjolök, en bit kött, lite morötter osv. 


     


    Några tips för att du skall tycka det är roligt att laga mat. 


     


    1. Kanske bjuda en äldre granne på mat ibland, de får ofta äta ganska dåligt och har dåligt med sällskap


    2. Du kan funderar på om det går att sälja matlådor, behöver inte vara någon större inkomst. Snarare att du hjälper andra få god mat, samtidigt som du göra några lådor till dig själv


    3. Du börjar fotografera maten, och delar med dig på Facebook/Instagram och byter recept


    4. Du har temaveckor där du testar maträtter eller kryddor från en specifik region


     


     


    osv osv


    Tack för tipsen. Temaveckor låter faktiskt roligt. Jag kanske ska börja med indiskt för jag har en påse med tandoorikrydda i hyllan.

    Sen funderar jag på om man kan värma saker till julbordet i slow cookern. Köttbullar och prinskorv och så? Det skulle ju vara bekvämt när mina syskon kommer på julen. Vad tror du?
  • Anonym (J)
    Anonym (trist) skrev 2024-12-15 20:26:08 följande:
    Lägger du bara fisken ovanpå eller?
    Äter det till. Brukar ibland köpa färdig panerad torsk. eller så tar jag en laxbit. 
  • Kratius
    Anonym (trist) skrev 2024-12-15 20:29:10 följande:
    Tack för tipsen. Temaveckor låter faktiskt roligt. Jag kanske ska börja med indiskt för jag har en påse med tandoorikrydda i hyllan.

    Sen funderar jag på om man kan värma saker till julbordet i slow cookern. Köttbullar och prinskorv och så? Det skulle ju vara bekvämt när mina syskon kommer på julen. Vad tror du?

    Absolut, även några skivor julskinka, brysselkål, revbenspjäll osv. 


     


    Jag kan rekommendera starkt att köpa en rimmad julskinka och "koka" den i slow cookern. Det blir så saftigt att man nästan gråter av glädje. 


     


    Kul att du gillade temavecka. Det är riktigt kul att låta världen besöka ens kök. 

  • Anonym (trist)
    Kratius skrev 2024-12-15 20:34:18 följande:

    Absolut, även några skivor julskinka, brysselkål, revbenspjäll osv. 


     


    Jag kan rekommendera starkt att köpa en rimmad julskinka och "koka" den i slow cookern. Det blir så saftigt att man nästan gråter av glädje. 


     


    Kul att du gillade temavecka. Det är riktigt kul att låta världen besöka ens kök. 


    Då kanske jag slänger de däri. Jag brukar baka julskinkan, som jag köper rimmad, i ugnen. Jag funderade även på om jag kan göra det i slowcookern när jag köpte  skinkan häromdagen men tänkte att man nog måste koka den med vatten däri? Särskilt om man ska ha en termometer i den. Jag letade lite på nätet men jag hittade bara recept för att koka med vatten + grönsaker och kryddor.

    Det är faktiskt en bra idé med teman. Jag ska slumpa fram några länder och se om jag kan hitta recept för grytor jag kan göra i slow cookern. Kanske 5 länder med 1 köttgryta, 1 kycklinggryta, 1 fiskgryta och 1 vegetarisk? Tacka gudarna för internet.
  • Kratius
    Anonym (trist) skrev 2024-12-15 20:42:13 följande:
    Då kanske jag slänger de däri. Jag brukar baka julskinkan, som jag köper rimmad, i ugnen. Jag funderade även på om jag kan göra det i slowcookern när jag köpte  skinkan häromdagen men tänkte att man nog måste koka den med vatten däri? Särskilt om man ska ha en termometer i den. Jag letade lite på nätet men jag hittade bara recept för att koka med vatten + grönsaker och kryddor.

    Det är faktiskt en bra idé med teman. Jag ska slumpa fram några länder och se om jag kan hitta recept för grytor jag kan göra i slow cookern. Kanske 5 länder med 1 köttgryta, 1 kycklinggryta, 1 fiskgryta och 1 vegetarisk? Tacka gudarna för internet.

    När det gäller skinkan gör såhär


     


    Köp rimmad, i med den i slowcookern. Fyll med vatten så skinkan sticker upp en liten bit, i med lagerblad, vitpeppar, kryddpeppar. 


     


    Låt den ligga i en 5 timmar. Upp med den, skär av svålen, och så mycket fett du vill och griljera efter smak. Har du en bra skinka kommer den utan tvekan vara godast på julbordet.  

  • Anonym (trist)
    Kratius skrev 2024-12-15 20:53:04 följande:

    När det gäller skinkan gör såhär


     


    Köp rimmad, i med den i slowcookern. Fyll med vatten så skinkan sticker upp en liten bit, i med lagerblad, vitpeppar, kryddpeppar. 


     


    Låt den ligga i en 5 timmar. Upp med den, skär av svålen, och så mycket fett du vill och griljera efter smak. Har du en bra skinka kommer den utan tvekan vara godast på julbordet.  


    Ja, nej, det är just det jag vill undvika med skinkan, så kan den inte bakas i slow cookern så kommer jag baka den i ugnen.
Svar på tråden Dags att äta igen....